Bakan Kirisci Açiklamasi 'Afrika Ile Kisa Vadede 50 Milyar Dolarlik Ticaret Hacmine Ulasmayi Hedefliyoruz'

Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci, Türkiye ve Afrika’yi her alanda yakinlastirmaya devam ettiklerini belirterek, “Afrika kitasi ile olan toplam ticaretimiz 2003’te 5,3 milyar dolardan 2021 sonunda 34,5 milyar dolara yükselmistir. Kisa vadede 50 milyar dolara ulasmayi hedefliyoruz” dedi.

Bakan Kirisci Açiklamasi 'Afrika Ile Kisa Vadede 50 Milyar Dolarlik Ticaret Hacmine Ulasmayi Hedefliyoruz'
Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci, Ankara’daki 37 Afrika ülkesi Büyükelçiligi ev sahipliginde Afrika Günü 59. Yil Dönümünü Kutlama Töreni’ne katildi.

Özel bir otelde düzenlenen törene, Afrika Birligi, gida güvenliginin önemine vurgu yapmak için 2022 yilini “Beslenme Yili” ilan etmesinden dolayi törende bulunan Bakan Kirisci’nin yani sira 22. Dönem TBMM Baskani Bülent Arinç, Senegal Parlamentosu Baskan Yardimcisi Ceikh Tidiane Gadio ve çok sayida diplomat katildi.

Bakan Kirisci burada yaptigi konusmasinda Afrika Günü’nün bagimsizlik ve özgürlük için zorlu bir yolculugu, dayanisma ve Afrika’nin birligine dayanan ortak bilinci simgeledigini dile getirdi.

“Afrika ülkelerinin ülkemizle is birligini güçlendirmeye önem atfettigini görmekten mutluluk duyuyoruz”

Bakan Kirisci, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in liderliginde Türkiye-Afrika iliskilerinin son yirmi yilda kayda deger bir ivme kazandigina dikkati çekerek, “Afrika Birligi’nin stratejik ortagi olarak 2008, 2014 ve 2021 yillarinda üç Türkiye-Afrika Ortakligi Zirvesi düzenledik. Bu gelisimin etkilerini ticaret, yatirim, kültür, güvenlik, askeri is birligi ve kalkinma gibi birçok alanda görebiliriz. Afrika ülkelerinin de ülkemizle is birligini güçlendirmeye önem atfettigini görmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Türkiye ve Afrika’yi her alanda yakinlastirmaya devam ettiklerini ifade eden Bakan Kirisci, “Yakinda açilacak Gine Bissau Büyükelçiligi ile birlikte Afrika’da 44 Büyükelçiligimiz bulunmaktadir. Kitada 49 büyükelçilige ulasmayi amaçliyoruz. Ayni zamanda, 37 Afrika ülkesinin Ankara’da Büyükelçiligi bulunmaktadir. Yakin zamanda Togo’nun da eklenmesiyle birlikte bu sayi 38’e ulasacaktir” diye konustu.



“Afrika ile kisa vadede 50 milyar dolara ulasmayi hedefliyoruz”

Bakan Kirisci, Türkiye’nin Afrika ile olan ticari ve ekonomik iliskilerinin kazan-kazan ilkesi temelinde gelistigini aktararak, “Pandemi kosullarina ragmen, Afrika kitasi ile olan toplam ticaretimiz 2003’te 5,3 milyar dolardan 2021 sonunda 34,5 milyar dolara yükselmistir. Kisa vadede 50 milyar dolara ulasmayi hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Iklim degisikligi, dogal afetler, pandemi ne kadar zengin ne kadar güçlü olursaniz olun durduramayacaginiz büyük olgular”

Dünya nüfusunun yüzde 10’unun açlikla karsi karsiya oldugunu hatirlatan Bakan Kirisci, “Her üç kisiden biri yeterli gidaya erisemiyor. Iklim degisikligi, dogal afetler, pandemi ne kadar zengin ne kadar güçlü olursaniz olun durduramayacaginiz büyük olgular, ancak etkilerini azaltmak ve hazirlikli olmak mümkün. Gida güvenligi ve güvenilirliginde yasanan sorunlar belirli ülkelerin ya da bölgelerin degil tüm dünyanin hep birlikte yüzlesmesi gereken küresel sorunlardir” dedi.

Bakan Kirisci, her gün degisen küresel gündeme ayak uydurmak ve gelecege yönelik somut adimlar atmak amaciyla Türkiye olarak Afrika’nin kalkinma çabasini desteklemeyi, Türkiye ve Afrika kitasi arasindaki ticari, kültürel ve insani iliskileri artirmayi ve Afrikali meslektaslari ile sürdürülebilir ve karsilikli olarak verimli bir sekilde köklü bir is birligi kurmayi amaçladiklarini dile getirdi.

Kutlama töreni, Afrika ülkelerinin geleneksel müzik dinletisinin ardindan sonra erdi.
Kaynak: İHA