GTÜ Girisimcilik Zirvesi'nde Konusan Altinova Belediye Baskani Dr. Metin Oral Açiklamasi

Bu yil altincisi düzenlenen Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Girisimcilik Zirvesi, “Tarim Girisimciligi ve Yenilikçi Tarim Teknolojileri” temasiyla gerçeklestirildi.

GTÜ Girisimcilik Zirvesi'nde Konusan Altinova Belediye Baskani Dr. Metin Oral Açiklamasi
GTÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen zirvede “Kirsal Kalkinmada Girisimcilik Iyi Tarim Uygulama Örnekleri” oturumuna konusmaci olarak katilan Altinova Belediye Baskani Dr. Metin Oral, kadin istihdaminin artirilmasi konusunda ciddi projeler yaptiklarini söyledi.



Bu yil altincisi düzenlenen Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Girisimcilik Zirvesi, “Tarim Girisimciligi ve Yenilikçi Tarim Teknolojileri” temasiyla gerçeklestirildi.

Zirvede; milli ve yenilikçi çözümlerin bireyler, isletmeler, ekonomi ve toplumlar üzerindeki önemli etkileri ile bu etkilerin girisimcilik ekosistemine nasil yön verdigi üzerine ilham verici konusmalar gerçeklestirildi.

Oturum Baskanligini GTÜ isletme Fakültesi Iktisat Bölümü Baskani Prof. Dr. Halit Yanikkaya’nin yaptigi, “Kirsal Kalkinmada Girisimcilik Iyi Tarim Uygulama Örnekleri” konulu oturumda; Altinova Belediye Baskani Dr. Metin Oral, Derince Belediye Baskani Zeki Aygün, Sakarya Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcisi Bedrullah Erçin, Akçakoca Sanayi ve Ticaret odasi Baskani Mehmet Nazim Pazvant ve Demirciler Gelincik Kadin Tarimsal Kalkinma Kooperatif Baskani Emine Özdogan konusmaci olarak katildi.

“Meyve üssüyüz”

Dogu Marmara Kalkinma Ajansi ile birlikte yaptiklari Altinova Belediyesi Yöresel ürünler Merkezi projesi hakkinda bilgi veren Baskan Oral, Bölgemiz tarimsal üretim açisindan önemli bir meyve üssü. Ayrica dis mekân süs bitkiciliginde Türkiye’de ilk örnek yerlerinden birisi. Kadinlarimizin çalisma alanlari genelde meyve bahçeleri, seralarimiz ve süs bitkiciliginin oldugu yerler.

“Kadinlarimiz için bir alan olusturmak istedik”

Ilçemiz ayni zamanda tersane bölgesi. Sanayisi Ilçe nüfusumuz 31 bin. Ancak çalisan sigortali nüfusumuz 36 bin. Baktiginizda disaridan çalismaya gelen ciddi insanimiz var. Ancak bu çalisan nüfusumuzun yogunlugu yüzde 95’e yakini erkek nüfus.

Dolayisiyla kadinlarimiza yönelik kendi degerlerimizi de içine katarak bir projeye basladik. Ilk meyveciligi baz aldik. Özellikle kadinlarimizin çalisabilecegi bir alan olusturalim istedik.

“Amaç kadin istihdami”

Yöresel ürünler Merkezi projemizdeki amaç; özellikle kadin istihdamina katki saglamak, kadinlarin is gücüne katilim oranlarini artirmak, bölgede katma degeri yüksek, deger zincirinin tüm asamalarinda üreticini gelistirilmesidir.

Bizim meyveciligimizdeki ana üretim kivi. Ardindan hurma ve çilek önemli ürünler arasinda. Bunlarin hepsini birden pazara sunamiyorsunuz. Özellikle kivide çikma kivi dedigimiz satilamayan kismi var. Hurmada ayni sekilde kurutulmadigi zaman bir an önce satilmasi gerekir. Çok çabuk bozuluyor, pazarlanamadigi zaman çöp olup gidiyor. Bu konuda yeni bir çalismamiz var. Soguk hava deposuna konabilen bir hurma cinsi ile ilgili yeni bir denememiz var. Dolayisiyla hem tarimdaki üreticilerimizi desteklemek hem de kadinlarimiza bir is alani olusturmak amaçli Yöresel ürünler Merkezi’mizi yapma karari aldik.

Merkezimizin özel amaci ise cinsiyetler arasi firsat esitliginin saglanmasi, kirsal kalkinma tarimsal ürünlerin gelistirilmesi, katma degerin artirilmasi ve yöresel ürünlerin markalastirilmasi çerçevesinde kooperatiflesmenin gerçeklestirilmesidir. Bu amaçla da biz S.S. Altinova Kadin Girisimi, Üretim ve Isletme Kooperatifini kurduk.

Merkezimizi kurarken proje ortagi olarak da Altinova Kaymakamligini da aldik ki kadinlarimizin tespiti, bunlarin gerekli izinlerin alinmasi, isbirliginin saglanmasi için Altinova Kaymakamligimizi ortak aldik. Yine Altinova Tersane Girisimciligi A.S’yi ortak olarak aldik ki satamadigimiz ürünleri tersaneci sanayicilerimize satalim ki kadinlarimizin yaptigi ürenler bosa gitmesin seklinde düsündük. Ayrica Altinova Belediyemizin sirketi olan ALBEL Sirketini de bu isin destekçisi haline getirdik ki ürünlerin üretilmesi, pazarlama, satis ve ürün alimi konularinda bu sirket araciligiyla destekleyelim istedik.

“6 milyonluk bir yatirim”

6 milyonluk bir yatirim yapiyoruz. 2 milyonu MARKA’dan geri kalanini da belediyemizden karsiliyoruz.

Hedefimiz, 18-50 yas araligindaki 50 kadin diye basliyoruz. Kiralik yerde çalismalara basladik. Su anda kivi ve hurmanin reçelleri ve kurutmalari, çaylarinin üretilmesi lokumundan tutun pestiline kadar birçok farkli ürünü yöremizde kadinlarimiz denemelerini yapiyorlar. Üretilen ürünleri de belediye sirketimizin üzerinden satislarini da yapiyoruz.

1500 metrekareye yakin merkezimiz temmuz ayinda faaliyete geçecek. Içerisinde; paketleme-firinlama-kurutma-yikama ünitelerinin oldugu ve üretimin yapildigi üretim merkez, 16 adet dükkân, bir adet hediyelik esya satis yeri, restoran, kafeterya kismi, mescit ve wc olacak.

“Kadin kooperatifi kurduk”

Kooperatifimizle yapacagimiz ürünlerin pazarlanmasi, paketlenmesi, ambalajlanmasi, reklam tasarimi konulariyla ilgili olarak da Yalova Üniversitesi ile ortak çalismamizi yapiyoruz.

Bu projemizden bagimsiz Tibbi Aromatik Bahçemiz var. Bahçemizde su anda 240 çesit bitki üretiliyor. Yakin zamanda bu 400 çeside çikacak. Orada destinasyon üniteleri, kuru sikim üniteleri, laboratuvar kuracagiz. Buradan da yine kadinlarimiza ayri bir sektör çikaracagiz” diye konusu. Oturum sonunda Gebze Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Taskin Kavzoglu, katilimcilara üniversite adina tesekkür plaketi verdi.
Kaynak: İHA