IZTO, Izmir Tulum Peynirinin Cografi Isaret Tescil Belgesini Aldi

Izmir Ticaret Odasi (IZTO), Izmir tulum peyniri için aldiklari cografi isaretin tescil belgesini teslim aldi. IZTO Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener, ürünlerin standardinin korunarak gelecek nesillere saglikli bir sekilde tasinmasi, ürünlerin katma degerlerinin artirilmasi bakimindan cografi isaret tescil çalismalarini çok önemsediklerini söyledi.

IZTO, Izmir Tulum Peynirinin Cografi Isaret Tescil Belgesini Aldi
Izmir Ticaret Odasi Olagan Mayis Ayi Meclis Toplantisini gerçeklestirdi. IZQ Girisimcilik ve Inovasyon Merkezinde gerçeklestirilen toplanti öncesinde IZTO tarafindan cografi isareti alinan Izmir Tulum Peyniri Lansmani ve belge takdim töreni yapildi. Törende IZTO Yönetim Kurulu Baskani Mahmut Özgener, cografi isaret tescil belgesini teslim aldi.

“Ülkemizin bu okumayi dogru yapmasinin gelecekteki konumunu güçlendirecegine inaniyoruz”

Toplantida konusan Baskan Mahmut Özgener, 90’li yillarda baslayan ve 2000’li yillarin ilk yarisinda yasanan globallesme akiminin 2008 küresel krizi itibariyle gerilemeye basladigini ve bu zamana kadar birçok sorun yasandigina dikkat çekerek, globallesmenin içinde bulundugu tikanmanin etkilerini bugün deneyimlediklerini söyledi.

Mahmut Özgener, “Güncel sorunlarimizin sebeplerini iyi anlayarak globallesmenin gidecegi yönü iyi kestirip ülkemizin gelecek stratejik politikalarini iyi konumlandirmaliyiz. Ülkemizin bu okumayi dogru yapmasinin gelecegin dünyasinda bulunacagimiz konumu güçlendirecegine inaniyoruz. Su an enflasyona ve artan esitsizlige yeterince tepki veremiyoruz. Genelde kaynaklarin yerini degistirerek geçici çözümler bulmayi deniyoruz. Ülkemizin politika tepkisinin, enflasyonu hizlica asagiya düsürmek olmasi gerektigini uzun süredir vurguluyoruz. Globallesmenin olusturdugu kirilim, mutlaka önceliklendirme yapilarak degerlendirilmeli. Konunun önemi nedeniyle bir kez daha vurgulamak isterim ki, öncelikli çözüm yolumuz enflasyonla mücadele olmali ve enflasyondaki yangin söndürülmelidir. Enflasyon konusundaki yaklasimimizi degistirmemiz gerektigini düsünüyorum” dedi.



“Çözüm paketlerinin insaat sektörüne can suyu olmasini diliyoruz”

Mahmut Özgener, oda bünyesinde en çok üyenin insaat sektöründe faaliyet gösterdigini ve malzeme fiyatlarindaki artislar nedeniyle zor günler geçirdiklerini belirterek, “Üyelerimiz kredi olanaklarinin arttirilmasini talep ediyordu. Bu talebe yönelik, Cumhurbaskanimiz 9 Mayis’ta yeni finansman paketlerini açikladi.

Paket ile küçük ölçekli müteahhitlere, sehir içindeki küçük parsellere konut yapabilmeleri için metrekaresini belli bir fiyatin üzerinde satmamalari sartiyla uygun maliyetli kredi kullandirilacak. Düsük gelir grubundaki vatandaslarimizi ev sahibi yapmaya yönelik sosyal konut projeleri için TOKI’ye 30 milyar liralik finans saglanacak. Ayrica ilk konutunu alacak vatandaslarin uygun maliyetli kredi imkaniyla konuta erisimleri saglanacak. Çözüm paketlerinin insaat sektörüne can suyu olmasini diliyoruz” diye konustu.

Özgener, Avrupa Birligi’nin uyguladigi ek vergiler ve kotalar sebebiyle çelik sektöründe olumsuzluklar yasandigini ve Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü’ne karsi baslattigi davada verdigi mücadele sonucu AB’nin uygulamakta oldugu önlemlerin ticaret kurallarina aykiri çiktigini ifade ederek, kararin uygulanmaya baslamasiyla beraber kayiplarin telafi edilecegini umut ettiklerini söyledi.



“Cografi isaret tescil çalismalarini çok önemsiyoruz”

Son olarak cografi isaret tescil belgesi alinan Izmir Tulum Peyniri hakkinda da konusan Özgener, sözlerini söyle tamamladi:

“Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi bölümü ile birlikte yürüttügümüz çalisma neticesinde, Izmir tulum peynirinin standardi tescillenmis oldu. Izmir tulum peyniri cografi isaret tescilimiz ile birlikte Odamizin sahip oldugu cografi isaret sayisi 5 olurken, kentimizin cografi isaret sayisi da böylece 33’e yükseldi. Bununla birlikte, kentimizdeki mutfak kültürünü yansitan yemekler basta olmak üzere kentimiz ile özdeslesmis ürünlere cografi isaret tescili alinmasi amaciyla çalismalarimiz devam ediyor. Ürünlerin standardinin korunarak gelecek nesillere saglikli bir sekilde tasinmasi, ürünlerin katma degerinin artirilmasi bakimindan cografi isaret tescil çalismalarini çok önemsiyoruz. Organizasyonlara da katilim saglayarak cografi isaret tescili almis ürünlerin tanitimi, cografi isaret bilincinin olusturulmasi ve ürünlerin ekonomik degerinin arttirilmasina katkida bulunuyoruz.”
Kaynak: İHA