Antik Tiyatroda 2 Bin Yil Sonra Ilk Oyun

Karadeniz’in Efes’i olarak bilinen M.Ö. 3. yüzyilda yapilan ve bir süredir kazilarin devam ettigi, Prusiad Ad Hypium’da 2 bin yil sonra ilk kez tiyatro oyunu sahnelendi.

Antik Tiyatroda 2 Bin Yil Sonra Ilk Oyun
Tarihi, M.Ö. 3’üncü yüzyila kadar dayanan Düzce’nin Konuralp bölgesinde bulunan Prusias Ad Hypium antik kent tiyatrosu, 2 bin yil sonra ilk tiyatro oyunu ile kapilarini sanatseverlere açti. Düzce Üniversitesi Sanat Tasarimi Mimarlik Fakültesi Sahne Sanatlari Bölümü ögrencileri tarafindan M.Ö. 446- M.Ö. 386 yillari arasinda yasamis olan döneminin ünlü yazari Aristophanes’in Kuslar oyunu sahneledi. Antik atmosferde ilk tiyatro gösterisi olmasi sebebiyle oyun büyük ilgi gördü.

2 bin yil sonra sergilenen tiyatro oyunu hakkinda bilgiler veren yönetmen Süleyman Inceefe sunlari söyledi, “Burada devam eden kazi çalismalari vardi. Bu kazi çalismalari nihayete erdi gibi. Açilisini da buranin dogal dokusuna uygun olarak Aristophanes’in komedyasi ile taçlandirmaya çalistik. Sanat Tasarimi Mimarlik Fakültesi Sahne Sanatlari Bölümü ögrencilerinin çalismasi bu. Ben de hocalari olarak kendilerine elimden gelen destegi verdim. Hep birlikte böyle coskulu bir geceyi paylasiyoruz.”

“Çok heyecan verici bir durum”

Süleyman Inceefe, sahnelenen oyunun Prusias Ad Hypium’da oynanmasinin çok heyecan verici oldugunu belirterek; “Takriben 2 bin yil sonra kendi dokusuna uygun bir oyun ile seyircisi ile bulusuyor. Bu da bizi çok mutlu etti ve coskulandirdi. Seyirciler ise pandemiden sonra susamislar bu tip etkinliklere. Sag olsunlar geldiler” dedi.

Antik tiyatroda sahnelenen Aristophanes’in oyunu, izleyenleri zaman zaman kahkahaya bogdu. Oyun, seyirciler tarafindan uzun süre alkislandi. Düzce Belediye Baskani Faruk Özlü ile Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar da oyunu izleyenler arasinda yer aldi
Kaynak: İHA