'Kayitli Kadin Istihdaminin Desteklenmesi Projesi' Tanitildi

ANKARA – Türkiye ve Avrupa Birligi tarafindan ortaklasa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafindan yürütülen ‘Kayitli Kadin Istihdaminin Desteklenmesi Projesi’nin (WomenUp) tanitim toplantisi düzenlendi.

'Kayitli Kadin Istihdaminin Desteklenmesi Projesi' Tanitildi
Türkiye ve Avrupa Birligi tarafindan ortaklasa finanse edilen ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafindan yürütülen ‘Kayitli Kadin Istihdaminin Desteklenmesi Projesi’nin (WomenUp) tanitim toplantisina Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardimcisi Adnan Ertem’in yani sira Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Büyükelçi Nikolas Meyer-Landrut ve Sosyal Güvenlik Kurumu Baskani Cevdet Ceylan katildi.



“Pandemi etkisiyle bütün istihdam alani etkilendi ve bundan da daha fazla kadinlarimiz etkilendi”

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun proje için 2019 yilinda müracaat ettigini hatirlatan Bakan Yardimcisi Ertem, “Pandeminin de bu esnada yasanmis olmasi vesilesiyle bu projenin daha güzel sonuçlar doguracagina inaniyorum. Çünkü pandemi etkisiyle bütün istihdam alani etkilendi ve bundan da daha fazla kadinlarimiz etkilendiler. Çünkü ne kadar itiraz etsek de, var olan bir gerçek var o da erkek nüfusun hem isveren noktasinda hem de çalisma noktasinda kadinlara nazaran daha avantajli ve daha firsat sahibi olduguyla alakali bir realite var. Bunu göz ardi etmemiz mümkün degil. O nedenle de pandemide kadinlarimiz daha çok etkilendi. Bu açigi gidermek noktasinda hem kadin isverenlerimiz ve hem de kadin çalisanlarimiz noktasinda bu firsat esitligini saglamakla alakali olarak 2019 yilinda yapmis oldugumuz proje müracaatimiz olumlu neticelendi, Avrupa Birligi nezdinde. Bugün de geçtigimiz yil uygulamaya baslayacaktik ama pandeminin olumsuz sonuçlarini giderme noktasinda biraz beklendi ve bu sene bunun uygulamasini baslattik. 2 bin 500 rakami fena bir rakam degil ama gönül isterdi ki bugün 4 bin rakamini yakalamis olsaydik” diye konustu.



“Türkiye’de de biz kadin girisimcileri ve istihdamini 20 yildan fazla süredir çesitli projelerle destekliyoruz”

Pandemi kosullarinin tüm hayatla birlikte kadinlarin çalisma hayatlarinda da olumsuz etkiler biraktigini ifade eden Avrupa Birligi Türkiye Delegasyonu Büyükelçi Nikolas Meyer-Landrut, “Pandemi kosullari, temel itibariyle bütün yasam alanlarina olumsuz etkilerken kadinlara da belki çalisma hayatlari açisindan esitsiz birtakim hususlara maruz kalabilme durumu olusturdu. Bu çerçevede sadece kadinlar olarak degil bütün toplumlar olarak aslinda olumsuz etkilemeler söz konusu oldu. Avrupa’da birçok kadin daha fazla is firsatina erisiyor. Belki is hayatinda yüzdeye vurdugunuz zaman kadinlarin sayisi çok düsük kaliyor. Bu çok kabul edilebilir bir sey degil. Bu sebeple istihdamda buradaki cinsiyet farkini daha fazla düsürmek gerekiyor. Bu çerçevede kadin istihdamini, kadin girisimcileri destekleyerek arttirmak gerekiyor. 2020-2025 yillari arasi süreç için son 10 yil içerisinde yeni bir toplumsal cinsiyet esitligi stratejisi belirledik. Burada da kadin girisimcilerin desteklenmesi söz konusu. Türkiye’de de biz kadin girisimcileri ve istihdamini 20 yildan fazla süredir çesitli projelerle destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA