1 Mayis'ta Açilmisti, Her Gün Binin Üzerinde Kisi Ziyaret Ediyor

Türkiye’nin en önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Trabzon’un Maçka ilçesi Altindere Vadisi’ndeki tarihi Sümela Manastiri’nda yaklasik 6 yil önce baslayan restorasyon ve kaya güçlendirme çalismalarinda yüzde 95’lik bölümü tamamlanarak 1 Mayis günü ziyarete açilirken, su ana kadar ziyaretçi sayisi 25 bine yaklasti.

1 Mayis'ta Açilmisti, Her Gün Binin Üzerinde Kisi Ziyaret Ediyor
Manastirda çalismalarin kalan kismi bu yil yaz ayi ortalarinda tamamlanacagi ve bir daha ziyaretçilere kapanmayacagi belirtilirken, manastiri ortalama binin üzerinde kisi ziyaret ediyor.

Her gün saat 08.00-19.00 saatleri arasinda ziyaretçilere açik olan Sümela Manastirina Arap turistler de ilgi gösterirken, bu yilki turizm sezonunda ziyaretçi sayisinda önemli oranda artis yasanmasi bekleniyor.

88 yil aradan sonra ilk kez 15 Agustos 2010’dan itibaren yilda bir kez bir günlügüne Hristiyan Ortodokslarin Sümela Manastiri’nda ayin yapmasina izin verilmesinin ardindan kaya düsme riskine karsi 22 Eylül 2015 ziyarete kapatilan ve restorasyona alinan Sümela Manastiri’nda 2015 yilindan sonra beri ilk ayin geçen yil pandeminin gölgesinde az sayida katilimla yapilmisti.

Manastirda devam eden çalismalarin ayinin yapilacagi 15 Agustos gününden önce bitirilmesi planlanirken 1 Mayis 2022 tarihinde açilan manastirda, ziyaretçi sayisinin restorasyon öncekine göre daha fazla oldugu ögrenildi.

22 Eylül 2015 tarihinde restorasyon çalismalari nedeniyle ziyarete kapatilan Sümela Manastiri’nda kaya güçlendirme ve restorasyon çalismalari 2016 yili Subat ayinda baslamisti. 24 endüstriyel dagci ve 5 mühendisin bulundugun ekip ile baslayan restorasyon çalismalarinda çelik halat çekme ve sabitlendirme çalismalari yapilirken büyük boyutlardaki kaya parçalarinin stabilizasyonunun saglanmasi ve sabitlenmesi gerçeklestirildi.

Restorasyon çalismalarinda en iyi ve uzun süreli güvenlik seviyesine ulastirilmasi için kaya tutucu bariyerler insa edilirken Manastir için büyük tehlike olusturan 10 bin tonluk kaya 16 metrelik demir ile birlestirilerek sabitlendirildi.

Yurt içi ve yurt disindan ziyaretçi akinina ugrayan Sümela Manastiri, yaklasik 2 yil süren pandemi dönemi ve 6 yil kadar süren restorasyon çalismalari dolayisiyla ziyaretçi sayisinda önemli ölçüde azalma olmustu.

Manastirda restoran çalismalarinin büyük oranda tamamlanmasinin ardindan bu yilki turizm sezonunda ziyaretçi sayisinda önemli oranda artis yasanmasi beklenirken, yapilan tadilat çalismalari begenildi.
Kaynak: İHA