Uzmanindan Korkutan Kene Uyarisi

Kayseri’de 23 yasindaki Birhan Bas, kene isirmasina bagli yakalandigi Kirim Kongo Kanamali Ates (KKKA) hastaligini 3 günlük yogun bakim tedavisinin ardindan atlatirken, uzmanindan kene ile ilgili korkutan bir uyari geldi. Kayseri Sehir Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Aysin Kilinç Toker, "Maalesef bu seneki vakalarimiz biraz sikintili ve hizli seyrediyor. Ölümcül kanama riski biraz daha fazla" dedi.

Uzmanindan Korkutan Kene Uyarisi
Mide bulantisi ve ates sikayetiyle ilçe devlet hastanesine giden 23 yasindaki Birhan Bas, buradaki müdahalesinin ardindan Kayseri Sehir Hastanesine sevk edildi. Burada yapilan incelemede kene isirmasina bagli olarak KKKA teshisi konulan Bas, tedavi altina alindi. Durumu agirlasan ve 3 gün yogun bakimda tedavi edilen Birhan Bas, sagligina kavusarak taburcu oldu. Basindan geçenleri anlatan Bas, "Burada 3 gün yogun bakimda kaldim. Ardindan normal servise çikardilar. Zordu ve sikintili bir süreç oldu. Kene hafife alinacak bir sey degil. Tedavisi de zor oldu. Insanlarin dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle hayvancilikla ugrasanlarin" dedi.



"Maalesef bu seneki vakalarimiz biraz sikintili ve hizli seyrediyor"

Kayseri Sehir Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Aysin Kilinç Toker, "Orta Anadolu Bölgesi’nde özellikle Tokat, Yozgat ve Sivas’ta keneyle bulasan KKKA dedigimiz durum maalesef mayis ayindan agustos ayina kadar çok fazla vatandasimizda görülmeye basladi.

Bu sadece keneyle bulasmanin disinda büyükbas ve küçükbas hayvanlara bulasmasi sonucu hayvancilikla ugrasan vatandaslarimiza da bulasiyor. Bu vatandaslarimizda özellikle ani yükselen 40 dereceleri bulan ates, vücutta halsizlik, kas agrilari ile baslayip ölümcül kanamalara kadar seyreden bir tablo olusturabiliyor. Bu noktada da Kayseri olarak biz bu bölgelerden gelen hastayi mayis ayi baslangicindan bu yana kabul etmeye basladik. Maalesef bu seneki vakalarimiz biraz sikintili ve hizli seyrediyor. Ölümcül kanama riski biraz daha fazla. O yüzden vatandaslarimizin özellikle açik havada bulunduklari zamanlarda açik renkli ve vücutlarini kapatacak sekilde kiyafetler giymeleri ve çoraplarini pantolonlarinin üzerine çekmeleri faydali olacaktir. Eve döndüklerinde de kulak arkasi, koltuk alti, kasik ve diz arkasi bölgelerde kene olup olmadigini kontrol etmeleri gerekiyor. Ayrica hayvancilikla ugrasan vatandaslarimizin da herhangi bir ates, ani gelisen bir kas agrisi ve ishal gibi bir tablosu oldugunda hastaneye basvurmalarini öneriyoruz" ifadelerini kullandi.

Toker, vücuduna kene yapistigini fark eden vatandaslara da uyarilarda bulunarak, "Keneye kesinlikle çiplak elle dokunmamak gerekiyor. Poset, eldiven, naylon veya mendille vücuda en yakin olan bölgeden sikica tutup bir hamlede çikartabilirse bunu yapabilir. Ancak keneyi patlatmak, yakmak ve herhangi bir yanici madde dökmek kesinlikle sakincalidir. Bu noktada virüsü hayvan daha fazla kana karistirabilir. Tek hamlede çikartilamadigi takdirde mutlaka acil servislere basvurup saglik çalisanlarindan bu konuda yardim istemeliler" diye konustu.

Kaynak: İHA