Polonya Devlet Baskani Duda Açiklamasi 'Dünyanin Büyük Bir Gida Üreticisi Olan Ukrayna'ya Ihtiyaci Var'

Ukrayna’nin baskenti Kiev’i ziyaret eden Polonya Devlet Baskani Andrzej Duda, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, Rusya’nin saldirilarinin ardindan küresel gida fiyatlarindaki yükselise dikkat çekerek, “Dünyanin büyük bir gida üreticisi olan Ukrayna’ya ihtiyaci var” dedi.

Polonya Devlet Baskani Duda Açiklamasi 'Dünyanin Büyük Bir Gida Üreticisi Olan Ukrayna'ya Ihtiyaci Var'
Geçtigimiz nisan ayinda gerçeklestirdigi ziyaretinin ardindan yeniden Ukrayna’nin baskenti Kiev’e gelen Polonya Devlet Baskani Andrzej Duda, Ukrayna parlamentosuna yaptigi hitabinin ardindan Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy ile ortak basin toplantisi düzenledi.

"Ukrayna AB’nin kapilarini açmasina ihtiyaç duyuyor"

Ortak basin toplantisinda Ukrayna’nin, Avrupa Birligi’nin (AB) kapilarini açmasina ihtiyaci oldugunu aktaran Duda, AB liderlerine Ukrayna’ya aday ülke statüsü verilmesi için çagrida bulunarak, Ukrayna’nin AB üyeliginin politik ve psikolojik önemine vurgu yapti. Duda, Ukrayna’nin yeniden insa ve yapilanma için büyük bir kaynaga ihtiyaci oldugunu ve dünyanin da büyük bir gida üreticisi olan Ukrayna’ya ihtiyaci oldugunun altini çizdi. Duda, Zelenskiy ile limanlardaki blokajin kaldirilip, bu limanlardaki gemilerde bulunan gida maddelerinin baska limanlara yönlendirilmesini görüstüklerini açikladi.

AB ve NATO olarak Ukrayna için birlik içinde kalinmasi gerektiginin önemini vurgulayan Duda, Ukrayna’nin Rusya’nin etki alaninda degil Avrupa’nin bir parçasi olmak istedigine dikkat çekerek, Ukraynalilarin ülkelerini bu nedenle Rusya’ya karsi cesurca savunduklarini aktardi.

Ukrayna’ya yönlendirilecek yardimlari Isviçre’nin Davos kasabasinda yapilacak Dünya Ekonomi Forumu’nda konunun gündeme getirilecegini açiklayan Duda, 23-24 Haziran’da yapilmasi planlanan Avrupa Konseyi toplantisinda Ukrayna’ya AB aday ülke statüsü verilmesinin psikolojik ve siyasi öneme sahip oldugunu yineledi.

"Ukrayna’nin yeniden insasinda Polonya’yi lider ülkelerden biri olarak görüyoruz"

Duda’nin ardindan söz alan Zelenskiy ise, "Polonya Ukrayna’nin yeniden insasi için bize göre lider ülkelerden biridir. Polonya’ya minnettariz, sehirlerinde kadinlarimizi ve çocuklarimizi karsilayan ve onlari agirlayan harika insanlara tesekkürlerimizi sunuyoruz. Ukraynalilarin insanlarimizi misafir eden Polonyalilara tesekkür ziyaretini bugün yapamayacak olsalar bile zaferimizden sonra insanlarimizi misafir eden bu sehirlere tesekkür ziyareti yapilacaktir" dedi.

Iki ülke arasindaki ekonomik sorunlarin da ele alindigini aktaran Zelenskiy, hükümetler arasi toplantilar yapilacagini ve bu fikri destekledigini açikladi.

Ukrayna’yi yeniden insa etmenin önemini vurgulayan Zelenskiy, ABD’nin, AB ülkelerinin ve tüm dost ülkelerin yardimina ihtiyaçlari oldugunu aktardi.

Duda’nin bugünkü ziyaretinin bu baglamda çok önemli oldugunu da belirten Zelenskiy, Duda’nin parlamentoda yaptigi konusmanin tarihi önemi oldugunu ifade etti.

AB üyeligi konusunda Duda’nin destegine çok güvendiklerini açiklayan Zelensky, Ukrayna’nin uzun süredir Avrupa’nin bir parçasi oldugunu ancak AB’ye katilim konusunda güçlü elçilere ve dostlara ihtiyaç oldugunun altini çizerek, haziran ayinda AB’ye aday ülke statüsü kazanacaklarina inandigini açikladi.

"Ukrayna ordusu sadece Ukrayna’yi degil Polonya ve tüm Avrupa’nin özgürlügünü savunuyor"

Ukrayna ordusunun mücadelesi ile ilgili de konusan Zelensky, Rus ordusuna karsi Ukrayna ordusunun direnisinden övgü ile bahsetti. Ukrayna ordusunun sadece Ukranya’yi degil Polonya’nin ve tüm Avrupa’nin özgürlügünü savundugunu aktaran Zelenskiy, Rus saldirilarinin baslamasinin ardindan iliskilerin güçlenmesinin önemine vurgu yapti.
Kaynak: İHA