Hintliler Yer Altindaki Gizli Cennete Hayran Kaldi
Denizli’de ’Yeralti Pamukkale’si olarak bilinen ve yapilan düzenlemelerle 2002 yilinda turizme açilan 2 milyon yillik Kaklik Magarasi, yüzlerce metre derinlikten yüzeye çikan kükürtlü ve yogun karbonatli jeotermal suyuyla, cilt hastaliklarina sifa arayanlarin ugrak yeri olmaya devam ediyor. Her yil binlerce yerli ve yabanci turistin ziyaret ettigi Kaklik Magarasi, turizm sezonunda meraklilarini bekliyor.
Denizli’nin Honaz ilçesine bagli Kaklik Mahallesi’nde bulunan Kaklik Magarasi sifali yüksek kükürtlü suyu ile cilt hastaliklarinda sifa arayanlarin ugrak merkezi olmaya devam ediyor. Içindeki UNESCO Dünya Kültür Mirasi Listesi’nde yer alan Pamukkale’ye benzer travertenleriyle ’Yeraltindaki gizli Pamukkale’ olarak da bilinen Kaklik Magarasi, sazliklar arasinda yer altindan kaynayarak çikan serbest veya kanallar içinde akan termal sular, yöre halkinca ’Kokar Hamam Pinari’ olarak aniliyor. Kaklik Magarasi’ndaki havuzlar, Pamukkale’dekine çok benzeyen basamaklar halinde üst üste olusurken; tavani ise damlatasi, sarkitlar ve dikitlerle süslü yapisiyla dikkat çekiyor. Yilin her mevsiminde 24 ile 25 derece sabit sicaklikta olan berrak, renksiz ve kükürt kokulu termal su, antik çaglardan bu zamana bazi cilt rahatsizliklarina da iyi geldigi biliniyor. Dogal koruma alani olan ve 190 metre uzunlugundaki Kaklik Magarasi’na ahsap merdivenlerle iniliyor. Daire seklinde tahta yolu ile travertenlerin etrafinda dolasma imkani sunuyor. Kaklik Magarasi yerli ve yabanci turistler tarafindan yaz kis ziyaret ediliyor.
“Ilk defa geliyoruz, çok güzel bir yer”
Çardak Havaalanina dönüsü Kaklik Magarasini ziyaret ettiklerini anlatan Volkan Koç, “Bu magarayi görmeye Istanbul’dan geliyoruz. Havaalani dönüsünde buraya ugradik. Fakat çok daha önceden görülmesi gereken bir yer. Burada çok fazla tanidigim magara yok. Ama gördügüm en güzel magara oldugunu diyebilirim. Çünkü bu magara digerlerinden farkli bir magaradir. Suyun berrak olmasi ve manzarasi muhtesem. Pamukkale travertenlerin yer altisi gibi olmus. Çok güzel bir yer ve herkesin görmesi lazim" ifadelerini kullandi.
"Travertenlerden daha beyaz bir görüntüsü var"
Yerli turist Nurten Koç da, “Buraya Istanbul’dan geliyorum. Havaalani en yakin yerlerden biri burasi oldugu için geldik. Bence çok güzel bir yer. Travertenlerden daha beyaz bir görüntüsü var. Bence Denizli’ye gelindigi zaman ilk bu magaraya daha sonra Pamukkale travertenlerine ugranmali” seklinde konustu.
Magarayi görmek için Hindistan’dan geldiler
Hindistan’dan bir grup arkadaslariyla birlikte Türkiye turuna çiktiklarini, Denizli’ye de Pamukkale ve yer alti Pamukkale’si Kaklik Magarasini görmek için geldiklerini anlatan turist Snehal Pachorkar ise “Burayi çok begendik. Hindistan’da böyle güzel bir magara yok. Çok iyi bir manzarasi var. Hindistanli ziyaretçiler için burasi güzel yerler. Zaman geçirmek için avantajli yerler. Çok güzel suyu var. Bizler buradan çok etkilendik” dedi.
Hindistanli turist Pranav Aggrawal’da “Ben çok begendim. Suyu çok güzel akiyordu. Burayi bulmak biraz zor oldu. Eminim herkes burayi gören ziyaretçiler çok sever. Magara turistik bir yer oldugu için ziyaretçilerde çok var. Sanirim gördügüm en güzel magaralardan biri” diye konustu.
Kaklik Magarasi’nin özellikleri
Magara Denizli Ankara karayolunda il merkezine 30 kilometre mesafede Honaz ilçesine bagli Kaklik Mahallesinde bulunan Kaklik Magarasi; damlatasi, sarkitlari ve dikitleriyle Pamukkale’de bulunan travertenlere benzer, traverten basamaklariyla esine rastlanmaz güzellige sahip. Magara içerisinde bol miktarda termal su bulunuyor. Berrak, renksiz ve kükürt kokulu olan bu su varligi bazi cilt hastaliklarina iyi geldigi biliniyor. Ayrica magaranin yakininda ziyaretçilerin istifadesine sunulmak üzere yapilan yüzme havuzu, küçük amfi tiyatro, seyir alanlari, kafeterya ve kameriyeler Mayis 2002 tarihinden itibaren turizmin hizmetine sunuldu. Kaklik Magarasi’nin dogrudan gün alan ve sürekli damlayan veya akan duvarlarinda, sik bir yosun ve küçük yaprakli sarmasik türü bitkiler gelisti. Aydinlanmaya bagli olarak gün içinde yesilin degisik tonlarini alan bu bitkiler, magaraya ayri bir güzellik katiyor.