Akademisyenler Ahlat'in Tarihi Mekanlarini Gezdi

Bitlis’in Ahlat ilçesinde 21-22 Mayis tarihlerinde düzenlenen “Tarihin Görgü Taniklari Ayaga Kalkiyor Projesi Ahlat Çalistayi"na katilan akademisyenler ilçedeki tarihi mekanlari gezdi.

Akademisyenler Ahlat'in Tarihi Mekanlarini Gezdi


Ilk olarak Abdurrahman Gazi Türbesi’ni ziyaret eden akademisyenler, daha sonra Harabesehir Mahallesi’ni ve Emir Bayindir Kümbeti’ni gezdi. Ardindan Ahlat Selçuklu Meydan Mezarligi’na geçen akademisyenler, burada mezar taslari ve Ahlat tarihi hakkinda bilgilendirildi.

-“Ahlat’a daha önce gelmedigim için çok hayiflandim”

Gezi sonrasi gazetecilere açiklama yapan Nisantasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Senay Yalçin, daha önce Ahlat’a gelmedigi için çok üzüldügünü ve hayiflandigini söyledi.

Yalçin, “2 günden beri rüya aleminde yasiyormusuz gibi Kaymakamlik ve Belediye öncülügünde tarihe sahit olan bu etkinlik için çok heyecan duyuyoruz. Çok kiymetli bilim insanlarinin sunumlarini gördük. Daha önce Ahlat’a gelmemistim. Niçin bugüne kadar Ahlat gelmemisim diye çok hayiflandim. Suna karar verdim ki mimarlik ve sanat tasarimci ögrencilerimizin artik çalisma alani burasi olacak. Hislerimizi tarif etmek mümkün degil. Iliklerimize kadar hissediyoruz. Atalarimiz buraya bin yil önce kadar gelerek buralari vatan kilip ve mührünü vurmuslar. Buranin bir Türk yurdu oldugunun en güzel belgesi olan bir ortamdayiz ve manevi havayi teneffüs ediyoruz. Anlatilamayacak duygular içerisindeyiz. Bundan sonra ilgi alanimiz burasi olacak. Ne kadar Türkiye’de kazi yapiliyor bunu herkes biliyor ama ben sunu bugün paylastim arkadaslarla, öncelik sirasi verilirse Ahlat’i seçmek lazim. Önce kendi kültürümüzü ve bize ait olan degerleri ortaya çikartip bizim gençlerimize bizden sonraki nesillere bunu ispatlamamiz gerekiyor. Daha sonra elbette ki Anadolu’nun her yeri ayri bir güzellikte diger medeniyetleri de görebiliriz. Ama önce bize ait olan medeniyetlerin görülmesi çok daha önemli ve kiymetlidir. Insanlar o kadar candan ki ancak bu kadar duygularimi anlatabilirim” dedi.



“Özbekistan’a dönünce mezarlik ve Ahlat hakkinda yazilar yazarak tanitmaya çalisacagim”

Özbekistan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ibrahim Yoldasev ise Ahlat’in tüm Türk dünyasina tanitilmasinin gerektigini belirterek, “Bugüne kadar Ahlat hakkinda bilgiye sahip degildim. Buraya çalistay için geldim ve bu 2 günde çok bilgiye sahip oldum. Kubbet-ül Islam’in yeri olan Ahlat’in Islam ve Türk tarihinde bu kadar önemli oldugunu burada ögrendim. Çalistaya katildigim için çok memnunum. Ortak tarihimize ait olan çok bilgi edindim. Bulundugumuz mezarlik bin yil önceki Türk tarihine ait olan mimari abidedir. Istiyorum ki Ahlat’i tüm Türk dünyasina tanitalim. Orta Asya’da Ahlat hakkinda bilgi yok, bilmiyoruz. Türkiye’de iliskilerim olmasina ragmen Ahlat hakkinda bilgiye sahip degildim. Demek ki Türk dünyasi bu kadar büyük bir tarih hakkinda bilgiye sahip olmalidir. Buradan kitaplar aldim. Özbekistan’a dönünce mezarlik ve Ahlat hakkinda yazilar yazarak tanitmaya çalisacagim. Çünkü Türk tarihi ile ilgili olan muhtesem bir abidedir. Bunu herkes bilmelidir. Mezar taslarini görünce Orhun Yenisey anitlarini aklima getiriyor. Demek ki ecdatlarimiz böyle eserlere önem vermisler. Ahlat’a geldigimden çok memnun kaldim” diye konustu.



Selçuklu Meydan Mezarligi’nin ardindan akademisyenler Ahlat Müzesi, Kale Mahallesi, 1071 etkinlik alanini da gezdi.

Geziye Ahlat Kaymakami Fikret Dag, Belediye Baskani Abdulalim Mümtaz Çoban, Bitlis Il Kültür ve Turizm Müdürü Ali Fuat Eker’de eslik etti.
Kaynak: İHA