Izmit Körfezi'ni 'Pusula Denizanalari' Basti
Yaklasik 1 ay önce Çanakkale’de görülen ve zehirli oldugu iddia edilen "pusula denizanasi", son günlerde Izmit Körfezi’nde de görülüyor.

"Doganin kirletilmesinden baska hiçbir sey degil"
Denizdeki kirlilik sebebiyle pusula denizanasinin Izmit Körfezi’ne geldigini düsünen vatandas Necati Altuntoprak, "9 yil girgirlarda makinistlik yaptim. Denizanasi her zaman vardir ama bu dönemde yogunlasmasinin sebepleri var. Girgirlarda ’bojinik’ denilen bölüm var. Bu bölüm, baligin yukariya alindigi yerdir. Orada balik pompasi basilir. O balik pompasi suyu devir daim yapar, denizanalari parçalanir. Kimisi ölür, kimisi de tek hücreli oldugu için tekrar canlanir ve çogalmasina neden olur. Kiyilarda da kumsal olmadigi için deniz kendisini yenileyemiyor. Ölü denizanalari da öbek öbek, toplu bir biçimde denizlerde görülüyor. Yani, bu yine insan eliyle doganin kirletilmesinden baska hiçbir sey degil. Aslinda bunun da çözümü var. Balik pompasi yerine sarsak elek kullanilmasi. Baligi yukariya yine pompayla basiyorsun ama balikla diger maddeler elekle birlikte ayristiriliyor. Dolayisiyla girgirlarda bunlar kullanilirsa hem ölü denizanasi hem de canli denizanasi bu kadar çok olmaz" seklinde konustu.
"Her türlü canli buraya gelebiliyor"
Her türlü canlinin Marmara Denizi’ne gelmesinin mümkün oldugunu belirten Altuntoprak, "Gemilerde balast sulari var. Körfez’in zaten her tarafi liman oldu. Mesela Kizildeniz’de geminin dengesini almasi için balast suyu aliniyor. Marmara da aslinda bir göl, deniz falan degil. Balast sulari buraya bosaltiliyor. Dolayisiyla balon baligi da dahil her türlü canli buralara gelebilir. Hatta gelebilir degil, geliyor zaten. Yani bunun da sorumlusu yine insan" dedi.
"6 senedir buradayim, bu denizanalarini ilk kez görüyorum"
6 senedir Degirmendere sahilinde balik tuttugunu ancak pusula denizanalarini ilk kez gördügünü söyleyen Tamer Orhan ise "Bu zamana kadar yoktu, son 1 aydir var. Müsilajdan sonra çikti bunlar. Balik da çikmiyor. Bu denizanasini bana esim gösterdi. Büyük bir canliydi, ’Bu ne?’ diye sordu. Ben de denizanasi oldugunu söyledim. Sayilari artti. Ilk önce birkaç tane görmüstük, simdi çok var. Denizi kirletmemek lazim. Ne geliyorsa pislikten geliyor" ifadelerini kullandi.
