TVHB Baskani Eroglu'ndan Dünya Ari Günü'ne Iliskin Mesaj

Türk Veteriner Hekimleri Birligi (TVHB) Merkez Konseyi Baskani Ali Eroglu, 20 Mayis Dünya Ari Günü dolayisiyla mesaj yayimladi.

TVHB Merkez Konseyi Baskani Ali Eroglu Eroglu 20 Mayis Dünya Ari Günü dolayisiyla yayimladigi mesajda, “Birlesmis Milletler Genel Kurulu’nun 20 Aralik 2017 tarihinde aldigi kararla 20 Mayis “Dünya Ari Günü” olarak ilan edilmis ve Dünya Ari Günü ilk kez 20 Mayis 2018’de kutlanmistir. Bu tarih modern ariciligin öncülerinden olan Anton Jansa’nin dogum günü anisina seçilmistir. Bu yil Birlesmis Milletler Gida Örgütü’nün, FAO’nun, Dünya Ari Günü sebebiyle “Ari Için Rezerve: Aricilik ve Ari Sistemlerinin Çesitliliginin Kutlanmasi” temasi adi altinda özel bir gündem ile kutlama yapacagini biliyoruz. ’Simdi arilari ve onlarin yasamlari ve sistemlerini nasil destekleyebiliriz, dönüsüm ve desteklemeyi yeniden düsünme zamanidir’ yaklasimiyla programda arilarin genis çesitliliginin öneminin farkindaligi ve sürdürülebilir ari koruma sistemleri, onlarin gida sistemleri ve geçim kaynaklarina katkilarinda karsilastiklari tehdit ve zorluklarin gündeme getirilecegi açiklanmistir. Arilar yüzyillardir insanlara, bitkilere ve çevreye faydali isler yapmaktadir. Arilar ve diger tozlayicilar Polenleri bir çiçekten digerine tasiyarak sadece meyve, kuruyemis ve tohumlarin bol üretimi degil ayni zamanda besleme ve gida güvenliginin daha çesitli ve en iyi kalitede olmasini mümkün kilmaktadir. Vahsi tozlayicilar ile birlikte arilar, biyoçesitliligin sürdürülmesi, birçok bitkinin üretimi ve yasaminin garanti altina alinmasi, ormanlarin yenilenmesinin desteklenmesi, iklim degisikligine adaptasyon ve sürdürülebilirligin tesvik edilmesi ile tarimsal ürünlerin miktar ve kalitelerinin gelistirilmesinde önemli rol oynamaktadir” ifadelerini kullandi.

Günde 20 bin ari kovandan birkaç kez çikarsa, her gün 20 milyon veya daha fazla çiçegin tozlasmasinin saglanacagini aktaran Eroglu, mesajin devaminda sunlari kaydetti:

“Her yil Dünya Ari Gününü kutlayarak, ari ve diger tozlayicilarin dünya ve insan sagligini korumak için oynadigi baslica rol ve bugün karsilastiklari birçok zorluga karsi farkindalik artirilabilir. Azalan arilar ve tozlayicilara karsi; bugün kamu kuruluslari, sivil toplum örgütleri ve herkese düsen görev; tozlayicilarin ve yasam alanlarinin korunmasi ve genisletilmesi, onlarin sayilarinin ve çesitliliginin artirilmasi ve ariciligin gelisiminin sürdürülebilirliginin desteklenmesidir. Bu noktada Dünya Ari Günü bir firsat sunmaktadir. Arilar yasam demek, ari varsa hayat var. Hepimizin yasami, onlarin yasamina baglidir. Onlarsiz, yemeye aliskin oldugumuz ürünlerin çogu tehlikeye girmektedir. Tozlasma, bitkiler dünyasinda, türlerin devamliligini saglar. Yapilan gözlemlere göre, insanlarin besinlerinin % 90’indan fazlasini olusturan 100 bitki türünden dörtte üçü arilarin tozlasmasi (polinasyon) sayesinde elde edilmektedir. Günde 20.000 ari kovandan birkaç kez çikarsa, her gün 20 milyon veya daha fazla çiçegin tozlasmasi saglanabilir. Tarimsal ürünlerin arilar tarafindan tozlastirilmasi yalnizca verimi artirmakla kalmaz ayni zamanda meyve kalitesini de yükseltir.

Yasanan COVID-19 pandemisini de dikkate alarak, hastaliklarin korunma ve tedavisinde bal, propolis ve ari sütü gibi ari ürünlerinin kullanilmasi diger önemli bir konudur. Bu ürünlerin, bakteri, virus ve diger enfeksiyonlarla mücadelede, hem immun sistemi güçlendirmesi, hem de enfeksiyon etkenleri üzerine etkileriyle sagligin korunmasina katki saglayabilecek dogal destek ürünleri olduklari bilinmektedir. Ülkemiz sahip oldugu yaklasik 8 milyonu geçen kovan varligi ile dünyada 2. sirada olmasina karsin 120 bin ton dolayindaki bal üretimi ile dünyada 6. siralarda yer almaktadir. Hem kovan varligi hem de bal üretimi bakimindan dünyanin en önemli ülkeleri arasindadir. Ancak kovan basina bal üretiminin artirilmasi gerekmektedir. Aricilik stratejik alan haline gelmistir. Önemine binaen yasal ve yapisal düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadir. Sürdürülebilir hedefler için girisimler; kisisel, Aricilar ve Çiftçiler ve Ilgili Bakanliklar olarak planlanmalidir. Tarim ve Orman Bakanliginda, aricilik sektörünün tüm bilesenlerinin temsil edilecegi, bütçesi olan, düzenli olarak verilerin kayit altina alindigi, koordinasyon odakli bir daire baskanliginin kurulmasi önem arz etmektedir. Aricilik Kayit Sistemi (AKS) revize edilmelidir. Dijital takip sistemi bir zorunluluktur.

Kamu, STK’lar ve özel sektör isbirligi ile, arilarin sagligini tehdit eden onlarca hastaligi tehdit olmaktan çikarip minimize etmek üzere ulusal bir proje uygulanmalidir. Çiftçi-Arici koordinasyonu daha da gelistirilerek zirai mücadelede kullanilan pestisitlerle arilarin ölümüne sebep olan uygulamalarin önüne geçilmelidir. Aricilik faaliyetleri egitim çalismalariyla bilinçli olarak yürütülmeli, planli, programli bir yetistiricilik sistemiyle, yüksek verimli ana hatlar elde edilmelidir. Ülkemizde gen kaynaklarinin basta Anadolu ari irki olmak üzere, alt ekotiplerinin tanimlanmasi, tescili ve gen kaynagi olarak sertifikalandirilmasi önemlidir. Arilarin gelecegi insanlarin gelecegi demektir. Gerçek olan; ‘Ari yok, tozlasma yok, bitki yok, hayvan yok, insan yok’ 20 Mayis Dünya Ari Günü’nün amacina uygun olarak bu harikulade varliklar için bir farkindaliga vesile olmasini temenni ediyor, Dünya Ari Günü’nü kutluyorum”
Kaynak: İHA