TOBB Baskani Hisarciklioglu Açiklamasi 'Tarim, Gida, Hayvancilik Sektörlerine Yatirim Yapanlar Kazançli Çikacak'

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Rifat Hisarciklioglu, tarim, gida, hayvancilik dünyanin en stratejik sektörü oldugunu belirterek, bu sektörlere yatirim yapanlarin kazançli çikacagini söyledi.

TOBB Baskani Hisarciklioglu Açiklamasi 'Tarim, Gida, Hayvancilik Sektörlerine Yatirim Yapanlar Kazançli Çikacak'
TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, bir dizi ziyaret ve açilis için Çorum’a geldi. Ilk olarak Çorum Ticaret ve Sanayi Odasi Mayis ayi meclis toplantisina katilan Hisarciklioglu, burada is dünyasinin temsilcileri ile bir araya geldi. Hisarciklioglu, toplantinin ardindan TMO-TOBB Tarim Ürünleri Lisansli Depoculuk Sanayi ve Ticaret A.S. Çorum Subesinin açilisina katildi.

Burada bir konusma yapan Hisarciklioglu, lisansli depoculuk kavramini gelistirerek, Türkiye’ye kazandirdiklarini, Toprak Mahsulleri Ofisi ile birlikte de lisansli depoculugun yayginlasmasina öncülük ettiklerini söyledi.



Lisansi depolarla ürünlerin hijyenik ve güvenli depolarda saklandigini ve böylece tarim piyasasinda istikrarin saglandigini belirten Hisarciklioglu, “Lisansli depoculuk yeterli degildi. Ürün Ihtisas Borsasi lazimdi. Onu da kurduk. Kurulmasini sagladik. Çorum Ticaret Borsasi da ortagimiz hep beraber yapiyoruz. Ayrimiz gayrimiz yok. Lisansi depolar ürünlerin hijyenik ve güvenli depolarda saklar ve böylece tarim piyasasinda istikrari saglanir. Tarim ticareti kolaylasir. Esas önemli olan tarim ticaretini kolaylastirmakti. Bu sayede tarim üreticisinin geliri artar, sanayicimize de esas önemli olan arz güvenligi. Yani mali saglikli olarak alabilecegi bir deposunun olmasiydi” ifadelerini kullandi.

Tarim, gida, hayvanciligin dünyanin en stratejik sektörleri oldugunu vurgulayan Hisarciklioglu, “Önce korona virüs salgini, sonra Rusya-Ukrayna savasi tüm dünyada artik sunu anladi ki tarim, gida, hayvancilik dünyanin en stratejik sektörleri. Bu anlamda yatirim yapan tüm kardeslerimiz kazançli çikacak. Çünkü artik herkes kendi önce kendisi diyor. Hindistan bugday ihracatini kapatti. Allah bize çok güzel bir cografya vermis. Bu açidan bu cografyanin kiymetini bilip Hedere etmeden en üst verimliligi almamiz lazim. Daha fazla üretim ve gelir için burayi kullanmamiz lazim. Çorumlu kardeslerimizin kullaniyor olmasi lazim. Lisansli depoculuk onlarin gelisimini saglayacak. Çünkü ürün topraginda yetisir borsada degerlenir. Bu vizyona sahip çikan Ticaret Borsasi Baskanimiz Naki Özkubat olmak üzere emegi geçenlere tesekkür ederim” diye konustu.

TMO-TOBB Lidas Yönetim Kurulu Baskani Yahya Toplu, TMO-TOBB olarak 8 farkli yerde 405 bin 230 tonluk lisansli depo yaptiklarini açikladi.

Lisansli depoculugun ilgi görmesiyle tarim ticaretinin seklinin degistigini anlatan Toplu, "Artik sabahtan aksama kadar satis salonunda oturup 10 lira 10 artirarak 300 ton bugday almiyoruz. Bilgisayar basinda duruyor tiklayarak bin ton, 2 bin ton bugdayi alip gidiyor. Lisansli depolarin yani sira TOBB Baskanimizin öngörüleri ve gayretleiyle Türkiye Ürün Ihtisas Borsasi kuruldu. Çorum’daki bugdayi Istanbul’daki finans merkeziyle bulusturduk. Üretici ürününü depoya koyacak dilegi bankaya gidip rehin gösterip kredi alabilecek. Lisansli depoculukta büyük basarilar elde ettik. Üreticiye lisansli depolarin faydalarini yeterine anlatamadik. Bunu anlatmamiz gerekiyor” seklinde konustu.

Göreve geldiklerinde lisansli depo kurma hayallerinin oldugunu bugün bu hayali gerçeklestirdiklerini anlatan Ticaret Borsasi Baskani Naki Özkubat ise sunlari kaydetti:

“2005 yilinda çikan lisansli depoculuk yasasindan sonra hiçbir sanayici ve yatirimci lisansli depo yapmak istemedi. TOBB Baskanimiz Rifat bey TMO ve TOBB isbirliginde örnek bir çalismaya imza atarak lisansli depo kurulumu sagladi. Bu yaptigimizin yatirimin ilimize çok büyük katkilari var. Bu yatirimin ilimize hayirli olmasini diliyorum.”

Konusmalarin ardindan TMO-TOBB Tarim Ürünleri Lisansli Depoculuk Sanayi ve Ticaret A.S. Çorum Subesinin açilisi gerçeklestirildi.

Açilisa Vali Mustafa Çiftçi, CHP Çorum milletvekili Tufan Köse, Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, TSo Baskani Çetin Basaranhincal, siyasi partilerin temsilcileri ve davetliler katildi.

Kaynak: İHA