Taslari Sanatla Bulusturan Üniversiteli Gençler 12 Eser Ortaya Çikardi

Ordu’nun Ünye ilçesinde Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü ögretmen ve ögrencileri tarafindan Ünye tasi sanatla bulusturularak 12 heykel ortaya çikarildi.

Taslari Sanatla Bulusturan Üniversiteli Gençler 12 Eser Ortaya Çikardi


Ilçenin meshur taslarindan birisi olan Ünye tasina sekil vererek sanatla bulusturan Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Baskani Mine Degirmenci Aydin, Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Sezer Sabahat ve 5 ögrencileri tarafindan yapilan çalismalar Ünye Kültür ve Sanat Konaginda sergilendi. Açilan sergide birbirinden farkli 12 heykel ziyaretçilerin begenisine sunuldu.

“Ünye tasi sanatla bulustu”

Meshur Ünye tasinin yontularak sanata dönüstürüldügünü söyleyen Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Baskani Mine Degirmenci Aydin, “Ünye Kültür ve Sanat Konagi’nda bes ögrencimizin eserlerinden olusan bir sergi düzenledik. Burada Ünye tasi yontularak düzenlenen bir sergi oldu. Ögrencilerimiz kendi konseptlerini gerçeklestirdikleri çalismalari sergileme olanagi buldular. Ünye tasinin kullanilmasi ve bunun Ünye Kültür Sanat Konagi’nda sergilenmesi bizler için de çok memnun edici oldu. Sergimiz 20-30 Mayis tarihleri arasinda sanatseverlere açik kalacak. Ünye tasi diger taslara göre daha yumusak bir malzemeye sahip yontulabilen yumusak bir tastir. Biz burada atölye imkanlarimiz dahilinde hiç makine kullandirmadik. Çünkü çocuklar burada hem çekiç sallamayi, hem de diger aparatlari ne sekilde kullanabileceklerini ögrendiler” dedi.



“Ünye tasi sadece insaatlarda degil, sanatsal anlamda da degerlendirilsin”

Ünye tasinin insaatlarda ve endüstriyel alanlar disinda islenerek sanatsal anlamda degerlendirilebilecegini söyleyen Ordu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nihat Sezer Sabahat, “Bugün burada ögrencilerimizin 12 eseriyle bir sergi açilisini gerçeklestirdik. Bu serginin temel çerçevesine biz Ünye tasini oturtmayi hedefledik. Çünkü Ünye tasi yörenin ve bu güne kadar geleneksel anlamda mimaride kullanilan bir tasi olarak biliniyordu. Bu anlamda mimari üzerinden sekillenmis bir tastir. Ancak biz uzun zamandir çalistigimiz taslarin sadece mimari ve insaat malzemesi olmadigini ve ayni zamanda estetik ve sanat nesnesi olarak insanlarla bulusabilecegini ortaya koyduk. Dolayisiyla yöresel, ekonomik ve kültürel anlamda bu tasin degerini ortaya koyarak yeniden bir deger biçmeyi hedefledik” diye konustu.



“Hayal gücümüzü kullaniyoruz”

Güzel Sanatlar Fakültesi 4. Sinif Heykel Bölümü Ögrencisi Ebru Ibis ise, Ünye tasinin kolay bir sekil aldigini, hayal güçlerini kullanarak güzel eserler ortaya çikardiklarini kaydetti.

Kaynak: İHA