Boyu 25 Günde 4 Metreyi Asti

Türkiye’de sabir çiçegi olarak bilinen Agave bitkisi, İçel’de deniz kenarinda 50 yil sonra 25 günde 4 metreyi asti, bölge sakinleri sasti kaldi. Sabir çiçeginin bazi türlerinin 50 ile 100 yil arasinda bir kez çiçek açtigi ögrenildi.

Boyu 25 Günde 4 Metreyi Asti
İçel’in turizm bölgelerinden Silifke ilçesine bagli Akkum Mahallesinde deniz kenarinda kendiliginden yetisen ve Türkiye’de sabir çiçegi olarak bilinen Agave bitkisi uzun yillar sonra 25 günde 4 metreyi asti. Denizin 3 metre üzerinde kayalik bölgede biranda boy atarak 4,5 metreye ulasan çiçegi görenler ise sasirdi. Tepe kismindan çiçeklenmeye baslayan, 50 ile 100 yil arasinda bir kez çiçek açan Agave bitkisinin kisa süre içerisinde çiçek açabilecegi belirtildi. Yaslari 54 ile 60 arasinda degisen bölge sakinleri, çiçegin 25 gün içerisinde boy attigini belirtirken yasinin da en az 50 oldugunu kendi çocukluk dönemlerinde de burada oldugunu aktardi.

Bazi türleri koruma altinda

Anavatani Orta ile Güney Amerika olan Agave bitkisi Türkiye’de bazi bölgeler de de kendiliginden çikiyor. Türkiye’deki türün "Agave Americana" oldugu ancak 50 ile 100 yil arasinda sadece bir kez çiçek açtigi için "sabir" veya "yüzyil" çiçegi denildigi ögrenildi. Meksika’nin Tequila kentinde yetisen ve Mavi Agave ismi verilen sabir çiçegi türünün UNESCO dünya mirasi listesinde yer aldigi belirtildi. Sabir çiçeginin dayanikli ve çok az bakim gerektirdigi kurak kosullara adapte oldugu için diger bitkilere göre yaklasik 10 kat daha fazla su tuttugu kaydedildi.

20 santimdi 4,5 metre olmus

Mahalle sakinlerinden Hamdi Kolukisa, "Ben 54 yasindayim ilk defa bunun açtigini gördüm. Sadece asagisi vardi, 25-26 günde bu hale geldi. Daha önce 20 santim civarindaydi simdi 4,5 metre olmus. Yüzyilda bir açtigini o yüzden sabir çiçegi denildigini internetten ögrendik. Bizde ilk defa böyle bir seye sahit olduk, koruma altina alinirsa iyi olur. Bizim insanlarimiz çok merakli oldugu için hemen disina zarar vermeye baslamislar" dedi.



“60 yasindayim bu çiçegin açtigini hiç görmedim”

Mahalle sakinlerinden Mehmet Vurur ise, "Çocukluktan beri burada yasiyorum. 60 yasindayim bu çiçegin açtigini önceleri hiç görmedim. Ben çocukken de bu çiçek vardi, ufak dallari vardi böyle göbegi yoktu. Ilk defa böyle gördüm sasirdim, 60 yasindayim buraya baliga geliyorum ilk defa böyle boy attigini gördüm. Biz köylü olarak ne çiçegi oldugunu bilmiyoruz ama burada yillardir duruyordu, 25 günde 4,5 metre olmus" diye konustu.

Bölgeye sürekli balik tutmaya gelenlerden Mustafa Küçük’te çiçegi görünce yasadigi saskinligi anlatarak, yillarinin geçtigi yerde biran da bu sekilde büyüyen çiçegi görünce plastik oldugunu ve birilerinin getirdigini zannettigini söyledi.

Kaynak: İHA