Osmangazi'de Erguvan Vakti

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nin simgesi ve baharin müjdeleyicisi olan ‘Erguvan Agaçlari’ni ilçenin dört bir yaninda toprakla bulustururken, yeniden baslattigi Erguvan Agaci Bayrami’ni bu yil da büyük bir coskuyla kutladi.

Osmangazi'de Erguvan Vakti
Osmangazi Belediyesi, Osmanli Sultani Yildirim Bayezid’in damadi Anadolu erenlerinden Emir Sultan Hazretleri’nin her yil erguvan açma mevsiminde Bursa’da müritleriyle bulusmasi sebebiyle 14. yüzyildan itibaren her bahar düzenlenmeye baslanan ve 19. yüzyila kadar gelenek olarak sürdürülen erguvan bayramini yeniden yasatiyor. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen 3. Erguvan Agaci Bayrami renkli görüntülere sahne oldu. Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar’in ev sahipliginde gerçeklestirilen etkinlikte, daha önceki yillarda ekilen erguvan agaçlarinin açtigi çiçekler büyük ilgi görürken, müzenin çevresindeki yesil alana yeni erguvan agaçlari ekildi.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskanvekili Süleyman Çelik, AK Parti Osmangazi Ilçe Baskani Ufuk Cömez, Osmangazi Ilçe Müftüsü Mehmet Uzun ve vatandaslarin katildigi program, mehteran ve halk danslari gösterisiyle basladi.

Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, yaptigi konusmada Bursa için önem tasiyan erguvan agaçlarina sahip çiktiklarini ve Osmangazi’nin dört bir tarafini bu özel agaçlarla donattiklarina dikkat çekti.

Osmanli Devleti’nin kuruldugu topraklarda erguvanlarin çiçek açma döneminin bir senlik olarak kutlandigini ifade eden Dündar, “Osmanli Sultani Yildirim Bayezid’in damadi, Anadolu erenlerinden ve Bursa’mizin manevi degerlerinden Emir Sultan Hazretleri, her yil erguvan açma mevsiminde Bursa’da müritleriyle bulusurmus. Bu bulusmalar nedeniyle 14. yüzyildan 19. yüzyila kadar her bahar, gelenek olarak erguvan senlikleri düzenlenirmis. Emir Sultan Hazretleri 1430 yilinda vefat edince, Türkiye’nin çesitli yerlerinde bulunan müritleri, erguvanlarin açtigi bahar döneminde Bursa’ya gelmeye devam etmisler. O dönemden 1855 yilina kadar Bursa’da Nisan aylari erguvan bayrami olarak kutlanmis. Erguvan Bayrami, Bursalilar için bolluk, bereket, huzur, saadet ve sevinç sebebi olarak görülüyor. 1855’de yasanan büyük depremin ardindan Bursa kendini toparlama dönemine girdiginden dolayi bu bayram ise unutulmaya yüz tutmus. Bizler de bu gelenegi yeniden yasatiyoruz ve her yil daha da gelistirerek sürdürecegiz. Osmangazi’deki parklarimizin hepsinde erguvan agaci olacak” dedi.

Tarihi bir geçmisi olan erguvan agacina sahip çikmak için 2020 yilinda 250 adet, 2021 yilinda 680 ve 2022 yilinda da 1250 adet erguvan agacini toprakla bulusturduklarini kaydeden Dündar, “Sadece Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin çevresine 60 tane erguvan agaci diktik. Artik üçüncü yilimizda agaçlar yavas yavas kendini göstermeye basladi, çiçekler açti. 5-10 yil sonra Bursa’da erguvanlar açtiginda bu özel agaçlari görmek için yurt disindan ziyaretçiler gelecek. Bursa, nasil inanç turizmi adina önemli bir sehir ise önümüzdeki yillarda erguvan agaçlari açisindan da cazibe merkezi olacak” diye konustu.

Ramazan Bayrami, 1 Mayis Isçi Bayrami ve Erguvan Bayrami olmak üzere üç bayrami bir arada yasadiklarini vurgulayan Baskan Dündar, “ Her günümüz bayram olsun” diyerek sözlerini tamamladi.

Bursa Büyüksehir Belediye Baskanvekili Süleyman Çelik de yaptigi açiklamada, “Osmanli’dan kalma güzel bir gelenek olan Erguvan Bayrami’ni yeniden bizlerle bulusturdugu için Osmangazi Belediye Baskanimiz Mustafa Dündar’a tesekkür ediyorum. Zengin kültürümüzü, ahlaki birikimimizi, medeni degerlerimizi gelecek kusaklara aktarmak, ülkemizin birligine ve dirligine yapilacak en önemli katkilardan olacaktir. Erguvan bayrami, sevgi, hosgörü ve dostluk gibi kavramlarin yüzyillardir nesillere intikal ettiginin bir delilidir. Ne mutlu ki, bursa böyle güzel bir gelenegini sürdürüyor” dedi.

Prof. Dr. Ali Ihsan Karatas da erguvan agacinin Osmanli’daki yeri ve özellikle Emir Sultan Hazretleri döneminde yapilan etkinlikler ile manevi önemi hakkinda bilgiler verdi. Erguvan denildiginde tarih boyunca insanlarin bir araya gelip ibadet ile mesgul olduklari dönem akla gelir. Hayir hasenat ve dertlesme akla gelir. Senlikler akla gelir. Bize bunu hediye eden de Emir Sultan Hazretleridir. Evliya Çelebi’nin rivayetine göre seller gibi akin akin insanlar Bursa’ya gelirmis. Erguvan senliginin devam etmesi, unutturulmamasi çok önemli. Osmangazi Belediyemizin öncülügünde bu senligi yeniden baslattik. Rabbim de insallah bereketini üzerimize gönderir” diye konustu.

Konusmalarin ardindan Osmangazi Ilçe Müftüsü Mehmet Uzun’un yaptigi duanin ardindan Fetih Müzesi’nin bahçesine yeni erguvan agaçlari dikildi. Baskan Dündar, etkinlige katilan çocuklara uçurtma hediye etti.
Kaynak: İHA