Usak Üniversitesi Kütüphanesi 'Erisilebilirlik' Logosu Kullanmaya Hak Kazandi

Usak Üniversitesi’nin (UÜ) “Engelsiz Üniversite” olma hedefiyle yaptigi çalismalarla aldigi ödüllere bir yenisini daha ekledi. Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi ev sahipliginde yapilan 2. Erisilebilir Kütüphaneler Çalistayi’nda, UÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi, “Erisilebilirlik Belgesini ve Bayragini” kazandi. UÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savas, erisilebilirlik belgesini, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik’in elinden aldi.

Usak Üniversitesi Kütüphanesi 'Erisilebilirlik' Logosu Kullanmaya Hak Kazandi


2. Erisilebilir Kütüphaneler Çalistayi’nin açilisinda yaptigi konusmada, Bakanlik olarak 20 yildir erisilebilirlik üzerine önemli çalismalar yaptiklarini belirten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, engellilere yönelik pozitif ayrimciligin 2010’da anayasal güvence altina alindigina, 2020’nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan “Erisilebilirlik Yili” ilan edildigine dikkat çekti. Yanik, hükümet olarak engelli vatandaslara yönelik politika ve hizmetleri hukuki çalismalarla güvence altina aldiklarini kaydetti.

Bakan Yanik, “Erisilebilirlik Belgesi alarak Erisilebilirlik Logosu kullanmaya hak kazanan 16 kütüphanemiz her türlü engele karsi erisilebilir hale getirildi.

Kütüphane kullanicisi bir görme engelli ya da ortopedik engelli, bu kütüphanelerimizi rahatlikla ziyaret edebilir, istedigine rahatlikla ulasabilir. Sadece kütüphaneler degil, okullar, hastaneler, alisveris merkezleri, kamu binalari, parklara da erisilebilirlik belgelerini vermeyi arzu ediyoruz” dedi.



“9 engelsiz üniversite kütüphanesinden biri olarak ödüllendirildi”

Bugüne kadar yaptiklari “Engelsiz Üniversite” çalismalarinin, en son 2021 yilinda Yüksekögretim Kurulu (YÖK) tarafindan verilen “Engelsiz Üniversite Ödülleri” çerçevesinde alinan 5 bayrak ödülüyle perçinlendigine dikkat çeken Prof. Dr. Ekrem Savas, “Bu ödülle birlikte kütüphanemiz, Türkiye’deki tüm üniversiteler arasindan “Erisilebilirlik Belgesine ve Bayragina” sahip 9 engelsiz üniversite kütüphanesinden birisi oldu. Engelsiz egitim ve engelsiz erisim için göreve geldigimiz ilk günden itibaren çalisiyoruz. Bu çalismalarin karsiligini, son dört yildir aldigimiz ödüllerle taçlandirdik” dedi.



‘Engelsiz Üniversite’ hedeflerini birer birer gerçeklestirdiklerini belirten Rektör Savas, engelli bireylerin hayallerinin önündeki engelleri kaldirmanin öncelikli hedefleri oldugunu ifade etti.

Usak Üniversitesinin her biriminde engelsiz ögrenim ve her bir fiziki yapisinda engelsiz erisim için çalistiklarini aktaran Prof. Dr. Savas, bundan sonra da erisilebilirlik çalismalarina ara vermeden devam edeceklerini söyledi.

Bu basarilarin dogru isler yaptiklarinin bir göstergesi oldugunu aktaran Rektör Savas, basta ödülü takdim eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik olmak üzere Usak Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi personeline tesekkür etti.

Engelliler Haftasinda gerçeklestirilen II. Erisilebilir Kütüphaneler Çalistayi’nda ayrica, 2022 yilinda Erisilebilirlik Izleme ve Denetleme Komisyonlarinca denetimleri tamamlanan ve “Erisilebilirlik Belgesi” alarak “Erisilebilirlik Logosu” kullanmaya hak kazanan üniversite, halk kütüphanesi ve belediye kütüphanesi olmak üzere 16 kütüphaneye erisilebilirlik logolu bayraklari takdim edildi.
Kaynak: İHA