Üniversiteli Gençlerle Sosyal Medya Bagimliligi Konusuldu

Saglik Bakanligi ilee Yüksekögretim Kurulu Baskanligi is birligi ve Pamukkale Üniversitesi’nin (PAÜ) ev sahipliginde düzenlenen “Gençlik ve Sosyal Medya” baslikli söyleside, sosyal medya ve bagimlilik tartisildi.

Üniversiteli Gençlerle Sosyal Medya Bagimliligi Konusuldu


Gençlik Haftasi etkinlikleri çerçevesinde Saglik Bakanligi ve Yüksekögretim Kurulu Baskanligi is birliginde, “Gençlik ve Sosyal Medya” baslikli söylesi düzenlendi.

Pamukkale Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen etkinlige; PAÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ibrahim Kisaç, Fenerbahçe Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Güzel ve Denizli Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Sahabettin Çetin konusmaci olarak katilirken, söylesinin moderatörlügü Pamukkale Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Nurhan M. Acimis tarafindan yapildi. Üniversite gençliginin üretim odakli sosyal medya kullanimi ve farkindaliginin olusturulmasi amaciyla düzenlenen söyleside, sosyal medyanin toplum ve bireyler üzerindeki etkileri ve sosyal medya bagimliligi üzerinde duruldu.

Doç. Dr. Ebru Güzel, gençlik ve internet denildiginde sosyal medyaya bakmak gerektigini belirtirken; sosyal medyada kisa süreli hazlarin pompalandigini ve sosyal medya bagimliliginin arttigini ifade etti.

Güzel, bireylerin benlikler olarak metalastigi sosyal medyada, benliklerin nitel degerlerden uzaklasarak, nicel degerler olarak görülmeye baslandigini kaydetti.

Sosyal medyanin, nasil dünyalar sundugunun iyi analiz edilmesi gerektigini vurgulayan Doç. Dr. Güzel, “Sinirlari ve kavramlari sirketler tarafindan çizilmis bir dünyanin içine çekiliyoruz” dedi.



Prof. Dr. Ibrahim Kisaç, sosyal medyanin bireyler üzerinde olusturdugu bagimliligin temelinde, bireylerin psikososyal ihtiyaçlarina cevap vermesi oldugunu vurguladi. Sosyal medyanin bireylerin, kabul edilme, bir gruba ait olma ihtiyaci gibi gereksinimlerini karsiladigini belirten Kisaç, bireylerin kendi bakis açilarina yakin kisilerle iletisim halinde bulunmasinin ise, anlasilma ihtiyacindan dogdugunu ifade etti.

Kisaç ayrica sosyal medyada bilginin kaynaginin arastirilmasi ve mahremiyet sinirlarini asan özel paylasimlarin yapilmamasi gerektigini vurguladi.

Uzm. Dr. Sahabettin Çetin ise, sosyal medya bagimliligi ile ilgili görüslerini aktardi. Çetin, sosyal medya bagimliligi ile ilgili literatürde henüz net bir tanim yapilmadigini; bununla birlikte onaylanma ve fark edilme gibi ihtiyaçlarin, sosyal medyaya olan bagimliligin artmasinda önemli rol oynadigini vurguladi. Çetin, sosyal medya kullanimiyla ilgili olarak, “sosyal medya uzak durulmasi gereken bir yer olarak degil; ancak sorgulanmasi gereken bir yer olarak ele alinmalidir. Böylece bagimli olmaktan kurtulan, kontrollü bir kullanici profili çizilmis olur” dedi.



Söylesi sonrasi, katilimcilara tesekkür belgesi takdim edildi ve fotograf çekimi gerçeklesti.
Kaynak: İHA