Ukrayna'da Yargilanan Rus Asker, Silahsiz Sivili Öldürdügünü Kabul Etti

Rusya’nin Ukrayna’daki saldirilari nedeniyle yargilanan Rus asker Vadim Shishimarin, Sumi kentinde 62 yasindaki silahsiz sivili öldürdügünü kabul etti.

Ukrayna'da Yargilanan Rus Asker, Silahsiz Sivili Öldürdügünü Kabul Etti
Rusya, 84 gündür Ukrayna’ya saldirilarini sürdürürken, Ukrayna’da ilk kez bir Rus asker savas suçu nedeniyle yargilaniyor. Kiev’de 21 yasindaki Rus asker Vadim Shishimarin’in savas suçu nedeniyle yargilandigi davaya bugün devam edildi. Sumi kentinde 62 yasindaki silahsiz sivil bir adami öldürmekle suçlanan Shishimarin, mahkeme salonuna genis güvenlik önlemleri ile getirildi.

Shishimarin, cam bir bölmede oturtulurken, öldürülen adamin esi de salonda hazir bulundu.

Suçunu kabul etti

Hakimin, "Suçunu kabul ediyor musun?" sorusuna Shishimarin, "Evet" seklinde yanit verdi. Shishimarin, Sumi kentinde bir sivili öldürdügünü itiraf ederken, Ukraynali savci itiraf dogrultusunda mahkeme heyetinden sanik için agirlastirilmis müebbet cezasi talep etti. Çok sayida gazetecinin de takip ettigi davanin yarin 12.00’de daha büyük bir salonda devam etmesine karar verildi.

Ukrayna Bassavcisi Irina Venediktova, "Bu ilk durusmayla Ukrayna’da suç isleme emri veren veya bu suçlara yardim eden her failin, herkesin sorumluluktan kaçamayacagina dair net bir sinyal gönderiyoruz" dedi.



10 ila 15 yil veya ömür boyu hapis cezasi alabilir

Moskova Bölgesi 4’üncü Tank Kantemirov Tümeni 32010 askeri birliginde görevli Shishimarin’in 10 ila 15 yil veya ömür boyu hapis cezasi alabilecegi ifade ediliyor. Ukraynali savcilara göre Shishimarin ve diger 4 asker çaldiklari bir araçla seyir halindeyken Chupakhivka yakinlarinda 62 yasindaki bisikletli bir adamla karsilasti. Shishimarin’e sivili öldürmesi emredildigi belirtilirken, emri yerine getirmesi için Kalasnikof saldiri tüfegi kullandigi ifade edildi.

Kremlin: "Dava ile ilgili hala bir bilgimiz yok"

Rus askerin yargilandigi ilk durusmayla bilgilerinin olmadigini ifade eden Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov bugünkü durusmaya yönelik benzer açiklama yapti. Gazetecilerin sorularini yanitlayan Peskov, Rusya’nin Ukrayna’da diplomatik misyonlarinin bulunmamasi nedeniyle söz konusu Rus askerine yardim saglayamadiklarini söyleyerek, “Dava ile ilgili hala bir bilgimiz yok. Aslinda bakarsaniz diplomatik misyonumuzun bulunmamasi nedeniyle yardim saglama ihtimalimiz maalesef çok sinirli” diye konustu.

Kaynak: İHA