Türkiye'ye Ayakkabiyi Bu Ilçe Giydiriyor

Bolu’nun dünyaya deri ihracati yapan önemli merkezlerinden birisi olan Gerede ilçesi, günlük 500 ton kapasiteyle, Türkiye’de ayakkabilik deri üretiminin merkezi haline gelmeyi hedefliyor.

Türkiye'ye Ayakkabiyi Bu Ilçe Giydiriyor
Türkiye’nin en büyük deri üretim merkezlerinden birisi olan 33 bin nüfuslu Bolu’nun Gerede ilçesinde faaliyet gösteren Gerede Deri Sanayi’deki 120 isletme, Rusya-Ukrayna savasi krizini en az zararla atlatiyor. Faaliyet gösterdigi yillar içerisinde dünyanin farkli bölgelerinde pazar olusturmayi basaran ve daha önceki yasadigi krizlerden ders çikararak iç pazar dinamiklerini kullanmayi ögrenen Gerede Deri Sanayi, yeni yatirimlarla günlük 500 ton kapasiteyle Türkiye’de büyükbas hayvan derisinden ayakkabilik deri üretiminin merkezi haline gelmeyi hedefliyor.

"Günlük 350 ton deri imalati yapiliyor"

Gerede Deri Sanayi’de 120 isletmenin faaliyet gösterdigini söyleyen Türkiye Deri Sanayicileri Dernegi Baskan Yardimcisi Ersin Kaska, "Pandemiye ragmen bugünkü yerinden 54 firmamiz Deri OSB’ye tasindi. Avrupa Birligi standartlarinda deri fabrikalarimizi yaptik. Suan deri sektöründe ciddi anlamda pay sahibiyiz. Türkiye’deki diger bölgelerle kiyasladigimizda ayakkabi deri üretiminin yüzde 40’i Gerede’de gerçeklestirilmekte. Diger bölgelere baktigimiz zaman ham deriden bitmis deriye kadar günlük yaklasik 350 deri imalati yapilmakta. Yeni organizede yapilan fabrikalarla beraber bir iki yil içerisinde Gerede, 500 ton kapasiteyle Türkiye’de büyükbas hayvan derisinden ayakkabilik deri üretiminin en fazla oldugu derinin merkezi haline gelecek" dedi.



"Çok etkilenmedigimiz rakamlarla ortaya çikiyor"

Deri sektörünün 1990’li yillardan bu yana iç ve dis kosullar sebebiyle birçok krizle karsilastigini belirten Kaska, dünyayi etkileyen Rusya-Ukrayna savasinin Geredeli dericileri kismen etkiledigini ifade ederek, su ifadeleri kullandi:

"Rusya-Ukrayna arasinda yasanan savas sebebiyle yasananlar bizim için yeni degil. Sektör, yasadigi onlarca krizle birlikte sürekli ögrenerek yoluna devam etti. Illa ki etkilendik. Çünkü Gerede Deri Sanayi’nin dinamiklerinde dolayli ve dolaysiz ihracat var. Direkt ihracat yapan firmalarimiz kismen etkilendi. Kismen etkilenmesinin sebebi de, dünyanin en büyük deri fuarlarina stant açarak, pazar çesitliligini saglamislardi. Çok fazla etkilenmedigimiz rakamlardan da ortaya çikiyor. 2022 yili ocak ve mart ayinda toplam 69 milyon dolar degerinde yari islenmis ve bitmis deri ihracati gerçeklestirildi.

2021 yilinin ayni dönemine oranla yüzde 37,3’lük bir artis oldu. 24 Subat’ta baslayan savasa ragmen mart ayinda 27,8 milyon dolar degerinde yari islenmis ve bitmis deri ihracati gerçeklestirdik. Dolayisiyla 2021 mart ayina kiyasla yüzde 22,5 oraninda artis oldu. Rusya-Ukrayna savasi üretimimizde gerilemeye yol açmamis gibi gözüküyor. Tabii ki çok etkilenmedik degil. Sadece biz degil, dünyadaki deri sektörü, Rusya ve Ukrayna büyük bir pazar oldugu için etkilendiler. Ama deri sektörü 80 milyonluk ülke nüfusuna baktigimiz zaman iç pazarin dinamiklerini ciddi anlamda kullanabiliyor"
Kaynak: İHA