Çiftçilerin Gözü Bugday Alim Fiyatlarinda

Adana Çiftçiler Birligi Baskani Mutlu Dogru, bugday alim fiyatlarina iliskin beklentileriyle ilgili bilgi verdi.

Çiftçilerin Gözü Bugday Alim Fiyatlarinda
Dogru, bir kilogram bugdayin bu yil çiftçiye maliyetini 4,26 TL olarak hesapladiklarini, üretimin sürekliligi için mazot, gübre, sertifikali tohum ve fiyat farki desteklemeleri hariç ekmeklik bugday fiyatlarinin kilosunun 5.75 TL olmasini beklediklerini bildirdi. “Geçen yil yasanan kuraklik nedeniyle 17 milyon ton civarinda gerçeklesen bugday üretimimiz, kendi ihtiyacimiz olan bugdayi da yurt disindan ithal etme mecburiyetinde birakmistir” diyen Mutlu Dogru, pandemi ve Rusya-Ukrayna savasinin da etkisiyle bugday fiyatlarinin dünya piyasalariyla birlikte Türkiye’de de yükseldigine dikkat çekti. Mutlu Dogru, hububat alim ve satis fiyatlarinin, Türkiye’nin genis hasat cografyasi ve degisen piyasa kosullari göz önüne alinarak haftalik güncellenmesini, alim fiyatlariyla beraber satis fiyatlari ve sartlarinin da açiklanmasini talep etti.

Bu yil tarimsal girdi fiyatlarinin yükselmesi nedeniyle çiftçinin üretim maliyetlerinin arttigini söyleyen Mutlu Dogru, Adana Çiftçiler Birligi olarak tohum, gübre, zirai ilaçlar, yaprak gübresi, isçilik, mazot, tarla kirasi, hasat ve nakliye giderlerini kalem kalem hesapladiklarini söyledi.

Dogru sunlari kaydetti:

“Bugday üreticilerimiz ve bugday piyasalarindan aldigimiz bilgiler çerçevesinde, hasat döneminde, bu yilki ekmeklik bugday fiyatlarinin; mazot, gübre, sertifikali tohum ve fiyat farki desteklemeleri hariç kilosunun 5.75 TL olmasinin üretimin sürekliligi için uygun olacagi görüsüyle bakanligimiz ve kamuoyunun takdirlerine sunariz."
Kaynak: İHA