'Amasya Patlican Pehli' Yemegine Cografi Isaret Tescili

Amasya patlican pehli yemegi cografi isaret aldi. Böylece sehzadeler sehrinin tescilli ürün sayisi 9’a yükseldi.

'Amasya Patlican Pehli' Yemegine Cografi Isaret Tescili
Amasya Valiligi’nin kentin zengin mutfak kültürünün tanitimina yönelik sürdürdügü çalismalara lezzetli bir halka daha eklendi. Koyun eti ve patlicanla yapilan bir yemek olan ‘Amasya patlican pehli’ cografi isaretle tescillendi.

Geçen yila kadar kentte 4 olan cografi isaretli ürünlerin arasina yapilan çalismalarla Amasya etli çiçek bamyasi yemegi, Amasya toyga çorbasi, Amasya baklali dolma ve Amasya çöreginin ardindan Amasya patlican pehli de eklendi.

“Hedef cografi isaret sayisini 33’e çikarmak”

9 cografi isaret tesciliyle yetinmeyip planladiklari 24 ürünü daha tescil ettirerek cografi isaret sayisini 33’e çikarmak istediklerini belirten Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Ilimizin köklü tarihi, kültürü ve geleneklerini de en iyi sekilde yansitarak bu alanda Türkiye’de önemli bir noktaya gelmis olacagiz” dedi.



“Bu tarifi babaannemden ögrendim”

Özel hazirlanan patlican pehliyi pisiren kadinlardan Lerzan Sahin, “Amasya’mizda Osmanli saray mutfaginin izlerini görebiliyoruz. Ben bu tarifi babaannemden ögrendim. Kizartilan eti patlicani birlestirince patlican yemegi, kebabi oluyor. Bizim pehlinin özelligi yapiminda kuzu budu ya da gerdani kullaniliyor. Kemikli olacak. Mühürlenen etler sonra haslanacak. Uzun uzun dogranan patlicanlar bol yagda kizaracak. Kendi suyuyla birlestirince de daha hafif ve lezzetli oluyor” diye konustu.



Lezzet meraklilarina davet

Lezzet meraklilarinin Amasya’ya davet eden Toprak Kadin Girisimi Baskani Döndü Olgun ise, “Amasya patlican pehliyi yapmasi zahmetli ama yemesi çok lezzetli. Doya doya yesinler” seklinde konustu.

Büyük Amasya Oteli’nde gerçeklesen tanitim programinda sehre ait diger cografi isaretli yiyecekler Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO ögrencileri tarafindan ikram edildi. Programa, AK Parti Il Baskani Ekrem Toto, Belediye Baskanvekili Ahmet Çoban, YHKB Müdürü Mustafa Örgüt ve protokol üyeleri de katildi.



Patlican pehlinin yapilisi:

Önce patlicanlar alacali soyulur. Uzunlamasina 3’e bölünür. Tekrar enine üçe bölünür. Tavada kizgin yagda hafif kizartilarak tepsiye dösenir. Üzerine kabugu soyulmus halkalar halinde dogranmis domatesler ilave edilir. Üzerine az suda haslanmis kaburga eti suyu ile birlikte yerlestirilir. Tuzu ve karabiber ilave edilir. Etler kizarip suyunu çekene kadar firinda pisirilir. Sicak servis yapilir.
Kaynak: İHA