2. Uluslararasi, 3. Ulusal Saglik Bakim Hizmetleri Kongresi Ankara'da Basladi

Uluslararasi olarak 2’nci, ulusal olarak ise 3’üncü kez düzenlenen Saglik Bakim Hizmetleri Kongresi, ‘Bilgi güçtür, gücümüz birlikteligimiz’’ temasiyla Gülhane Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde basladi.

2. Uluslararasi, 3. Ulusal Saglik Bakim Hizmetleri Kongresi Ankara'da Basladi
Kongrenin açilisinda konusan Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektörü ve Kongre Onursal Baskani Prof. Dr. Cevdet Erdöl, geçmiste hastane, eczane kuyruklarinda yasanan sikintilara dikkat çekerek, "Yüzlerce hastayi yurt disindan uçaklarla, helikopterlerle alip getiren bir ülkeyiz. Bundan dolayi hepimizin gurur duymasi gerekiyor" ifadelerini kullandi.

Evde bakim ve hasta bakiminin hastaya yaklasimi da içeren bütüncül bir süreç oldugunun altini çizen Rektör Prof. Dr. Cevdet Erdöl, hastalara merhamet, sefkat elini en fazla kadinlarin dokundurdugunu ve saglik alaninda kadin çalisanlarin büyük öneme sahip oldugunu söyledi.



Ankara Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Ali Niyazi Kurtcebe ise yaptigi konusmada, saglik sisteminin vazgeçilmez bir unsuru olan hemsirelerin ülkenin her kösesinde kimi zaman zor sartlar altinda vazifelerini özveriyle fedakarca gerçeklestirdigini vurguladi. Hemsire sayisinin 20 yilda yüzde 200 arttigina dikkat çeken Dr. Kurtcebe, sözlerine sunlari ekledi:

“‘Bilgi güçtür, gücümüz birlikteligimiz’ temasiyla hareket eden bu kongrenin oturumlarinda sürekli degisen ve gelisen saglik hizmetleri alaninda çok önemli konulara yer verilmistir. Yillardir edindigimiz tecrübelerin yaninda takip etmek ve uygulamak zorunda oldugumuz birçok yenilik mevcut. Bildiginiz gibi son 20 yilda Sayin Cumhurbaskanimizin vizyoner liderligi ve yöneticilerimizin üstün gayretleriyle ülkemizi muasir medeniyet çizgisinin ötesine tasima hedefimizde emin adimlarla ilerliyoruz. Yapilan tüm planlama ve yatirimlar bunun nisanesidir. Ben bu itibarla kongremizin de bu amaca hizmet ettigini, ’Insani yasat k, devlet yasasin’ siarini benimseyen bizlere yeni çözümler sunacagini umuyor ve hayirlara vesile olmasini diliyorum.”

Kurtcebe, saglik hizmetlerinin sunumunda etkin bir rol oynayan ve mesleklerini büyük bir fedakarlikla yerine getiren bütün hemsirelerin 12-18 Mayis Hemsireler Haftasi’ni da kutladi.

Gülhane Egitim ve Arastirma Hastanesi Saglik Bakim Hizmetleri Müdürü ve Kongre Baskani Birgül Armutçu ise, saglik hizmeti sunmanin hekimiyle, hemsiresiyle, diyetisyeniyle, fizyoterapistiyle, eczacisiyla, teknisyeniyle, hasta bakim, temizlik ve güvenlik personelleriyle bir ekip isi olduguna dikkat çekerek, “Bir araya gelmek bir baslangiçtir. Bir arada bulunmak bir gelismedir. Beraber çalisabilmek ise bir basaridir” dedi.

Kongrenin ilk bölümünde 250 katilimciyla "EKG Kursu Programi’’, "Diyabetik Ayak Kursu’’, "Hemsireler Için Uygulamali Arastirma Kursu’’ ve ‘’Stoma ve Yara Bakim Kursu’’ gerçeklestirildi.

17-18 Mayis tarihlerindeki kongrenin bilimsel programinda ‘’Yeni Yüzyilda Saglik Bakim Hizmetlerinde Neredeyiz?’’, ‘’Pandemi Sürecinde Küresel Saglik Sistemi Nasil Yürütüldü?’’, ‘’Saglik Profesyonellerinin Ortak Dili: Iletisim’’, ‘’Degisim Rüzgârlari: Iyi Klinik Uygulama Örnekleri’’, ‘’Etik Duyarlilikla Hayata Dokunma’’, ‘’Zor Vakalar Kritik Kararlar’’, ‘’Geçmisten Günümüze Saglik Hizmeti: Küresellesmenin Insani Yüzü’’ oturumlari yer aliyor. Kongrenin sosyal programinda ise katilimcilara hem akademik hem de sosyal açidan katki saglayacak ‘’Bulasici Duygu Enerjileri’’, ‘’Hareketin ve Farkindaligin Gücü: Yoga’’ ve ‘‘Iki Beyin Arasindaki Bosluk’’ konferanslari düzenlenecek.

Kongrede Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Mustafa Gerek ve Prof. Dr. Kemalettin Aydin, Gülhane Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik, Ankara Il Saglik Müdürlügü Bilkent Kamu Hastaneleri Hizmetleri Baskani Dr. Ögr. Üyesi Eyüp Sari ve Acil Saglik Hizmetleri Baskani Doç. Dr. Ishak San, Gülhane Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi ve Kongre Baskani Cevdet Serkan Gökkaya ve Türkiye’nin dört bir yanindan katilimcilar yer aliyor.
Kaynak: İHA