Kis Aylarinda Bos Kalan Köye Defineciler Dadandi

Sinop’ta köylülerin yazin gelip kisin bos biraktigi köy, definecilerin hedefi oldu.

Kis Aylarinda Bos Kalan Köye Defineciler Dadandi
Sinop’un Erfelek ilçesine bagli Avlagisökü köyü, definecilerin hedefi oldu. Yazin kalabalik, kisin ise bos olan köye definecilerin dadandigini söyleyen köylüler, yetkililerden yardim istiyor.

Istanbul’da yasayan Bayram Kaya, kis aylarinda kimsenin kalmadigi Avlagisökü köyüne ziyarete geldiginde son iki yildir defineciler tarafindan kazilan çukurlarla karsilasti. Gördügü manzarayi cep telefonuyla kaydeden Kaya, Ihlas Haber Ajansi’na konustu.

Kaya, köyde yasanan olaylarla ilgili yaptigi konusmada, “Belli basli yerlerde pinarlar var. O pinarlarin basinda, ortasinda, sonunda gibi olan yerleri kazi yapmislar. Genelde köy halki oradan Istanbul’a döndügü için kis aylarinda bombos kaliyor, yani o bölgelerde in, cin yok . Kimin geldigi de belli degil, köyü atese verseler kimse duymaz. 4 adet kuyu var ve bariz net bir sekilde kazilmis define aramak ve bulmak amaçli. Daha önce bulmuslar diye duyduk ama buldular mi bilemiyoruz orasini. Ama su anda kazi devam ediyor” diye konustu.



“Bu sene geldim yine kazmislar”

Kaya, son iki yildir köyde define arayanlar tarafindan kazilan çukurlari gördügünü belirtti.

Bir önceki sene ziyarete geldiginde kazilan çukuru fark ettigini söyleyen Kaya, bu yilki ziyaretinde yeni bir çukur daha olustugunu gördü. “Biz geldikten sonra çekiliyorlar, biz ayrildiktan sonra devreye giriyorlar” dedi.



“Üç pinarin arasi”

Köyün bir sonraki bos kalisinda definecilerin kazmak istedikleri yeni yeri ögrendigini iddia eden Kaya, “Su anki kazmak istedikleri yerin bilgisini köylünün birinden ögrendik, söyle söylüyor; üç pinarin arasi. Orasi da evimin bahçe bölümünün oldugu yer, orayi kazmislar. Simdi pinarin oldugu yerde kazma olaylari varmis. Çünkü onlarin önemli bekledigi bir nokta var, o da su an benim evimin yanindaki üç pinarin ortasi dedikleri yer” seklinde konustu.



“Magara gibi kazmislar”

Açilan çukurlari anlatan Kaya, “Bana göre bir tanesine insan hayvan düsse çikamaz. Hatta bir tanesini magara gibi kazmislar, dibe inmisler 4-5 metre kazmislar, oradan da yandan kirip devam etmisler. Defineciler dadandi, köy halki da bir sekilde bundan mustarip. Köy halki derken çok insanimiz yok, olsa olsa 5 hane var çogu da gelmez. Su an annem babam var bir de köylümüz var, çoluk çocuk toplami 5 kisi olsun. Bayramda gelen giden olur, onun haricinde kisin hiç kimse yok. Bu anlamda kimler yapar, niye yapar arastirilmasini arzu ediyorum, yetkili mercilere ulasmasini istiyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA