Side Kazilarinin 75. Yili Side Müzesi'nde Kutlandi

Side Kazilarinin 75. Yildönümü Side Müzesi’nin sergi ve kokteyl alaninda düzenlenen etkinlikle kutlanirken Side kazilarina destek veren kurum, kurulus ve isletmelere plaketleri verildi.

Side Kazilarinin 75. Yili Side Müzesi'nde Kutlandi
Side Kazilarinin 75. yili dolayisiyla Side Müzesinde düzenlenen etkinlige, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdür Yardimcisi Yahya Coskun, Manavgat Kaymakami Abdulkadir Demir, Side Müze Müdürü Özay Özgür Agar’in aralarinda bulundugu çok sayida davetli katildi.

Side Müzesinde düzenlenen etkinlikte, konuklari Side Kazilarinin 75. yilini anlatan fotograf sergisi karsiladi. Fotograf Sergisi; Gezginler ve Kasifler, Ord. Prof. Dr. Arif Müfid Mansel, Prof. Dr. Jale Inan, Dr. Ülkü Izmirligil, Prof. Dr Hüseyin Sabri Alanyali ve kazilarin mevcut baskani Prof. Dr. Feristah Alanyali dönemlerini yansitti.

Kazi baskanlarinin dönemlerinde Side kazilarinda yapilan çalismalar sergilendi. Side Müzesi’nin sergi ve kokteyl alaninda bir araya gelen konuklar fotograflari inceledi. Side Müzesi’nin hamam bölümünde olusturulan kutlama alaninda Prof. Dr. Feristah Alanyali Side Kazi Baskanlari arasinda yer alan ve Türkiye’nin ilk kadin arkeologu olarak tarihe iz birakan Prof. Dr. Jale Inan büstünün açilisini yapti. Jale Inan’in Amerika’da yasayan oglu Hüseyin Inan programa rahatsizligi nedeni ile katilamadi. Programda Side Kazilari’na destek sunan kamu kurum, kurulus ve isletmelere plaketleri Side Kazi Baskani Prof. Dr. Feristah Alanyali tarafindan verildi.

Program Antalya Senfoni Orkestrasi Sanatçilarinin arp ve çello dinletisinin ardindan sona erdi.

“Side’nin kazidan çok konservasyon ve restorasyona ihtiyaci var”

Etkinlikte bir konusma yapan Side Antik Kenti Kazi Baskani Prof. Dr. Feristah Alanyali, Side Antik Kentinde kazilarin basladigi 1947’den bugüne çok seyin degistigini, kazilarin Kültür ve Turizm Bakanligi, Türk Tarih Kurumu, Antalya Valiligi ve Anadolu üniversitesinin destekler ile sürdürüldügünü belirterek, “Side Türkiye’nin en eski ve en önemli kazi alanlarindan bir tanesidir. Side kazilarinin 2022 yili itibariyle çok iyi bir noktada oldugunu söyleyebiliriz. Side tarihi yarimadasinin kentsel ve 3. Derece sit alani olmasiyla birlikte Side’de çok pozitif degisiklikler oldu. Arkeolojik kazilarimiz, onarimlar devam ediyor. 100. Yila dogru çok daha önemli çalismalar yapacagimizi umuyorum. Biz de kendi dönemimizde kazilari aldigimiz noktadan daha iyi noktalara tasimayi basaririz. Kent bize çok önemli bilgiler vermeye basladi.

Sadece sinegogla sinirli degil, yeni bir liman agorasi, yazitlariyla birlikte yeni ve çok önemli bir terapist tapinagi tespit ettik. Biz Roma döneminden bir terapist tapinagi oldugunu düsünürken, M.Ö. 300 yilindan beri Helenistik dönemden bir tapinagin oldugunu gördük. Terapist Misirli bir tanri. Bu bence arkeolojik açidan çok çok önemli tespitlerden bir tanesi” dedi.

Ne kadar çok destek verilirse kazilarin o kadar çok ilerleyecegine dikkat çeken Alanyali “Ama su an Side’nin kazidan çok konservasyona ve restorasyona ihtiyaci var. Biz de aldigimiz destekleri su an kazi için degil konservasyon ve restorasyon çalismalari için kullaniyoruz. Bugün gelinen noktada Side’deki kaçak yapilarin büyük kismi yikilmis, özel mülklerde kazilar yapilmis, tasinmaz kültür varliklarinin konservasyon ve restorasyonu tamamlanmis, binlerce eser Side Müzesine kazandirilmis, kentin tarihine isik tutan çok önemli bilgilere ulasilmistir” diye konustu.

Kaynak: İHA