SUBÜ Rektörü Saribiyik Açiklamasi 'Inovasyon Turizm Alaninda Da Önemli'

SUBÜ Turizm Fakültesi’nin gerçeklestirdigi ve birçok üniversiteden akademisyen ve lisansüstü ögrenciyi bir araya getiren 20’nci Geleneksel Turizm Sempozyumu’nda konusan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik, “Inovasyon turizm alaninda da önemli. Bilgiden pazara giden yolu dogru bir sekilde kurgulamaliyiz” dedi.

SUBÜ Rektörü Saribiyik Açiklamasi 'Inovasyon Turizm Alaninda Da Önemli'
Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Turizm Fakültesi tarafindan 20’nci Geleneksel Turizm Sempozyumu gerçeklestirildi.

Sempozyumun açilis oturumunda SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik, Sapanca Kaymakami Abdurrezzak Canpolat, SUBÜ Turizm Fakültesi Dekani Prof. Dr. Oguz Türkay, akademisyenler ve ögrenciler yer aldi.

Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi, Balikesir Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Istanbul Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve SUBÜ ögrenci ile akademisyenlerinin katildigi sempozyumda; 44 bildiri 4 oturumda ikili paralel oturum araciligiyla sunuldu. Tüm bildirilere özet bildiri kitabinda yer verildi.

Sempozyum Elite World Sapanca Otel’de düzenlenen kapanis toplantisi ile son buldu. Yazarlar çalismalarini tercihleri dogrultusunda tam metin ‘Bildiri’ ya da SUBÜ’nün ‘Turizmde Yeni Trendler Dergisi (JOINNTT)’ özel sayisinda yayinlatabilecekler.

Açilis konusmasini yapan ve Geleneksel Turizm Sempozyumu’nun kurumsal bir hal aldigini söyleyen SUBÜ Turizm Fakültesi Dekani Prof. Dr. Oguz Türkay, “Genç bir arastirma görevlisiyken bu organizasyonda ilk defa yer almistim. Yüksek lisans ögrencilerimizin heyecanina eslik etmistim. 20 yil önce baslayan bu organizasyon ihtimal ki bir hayalle baslamis, muhtemelen lisansüstü egitim alan ve bilgi üretmeye çalisan ögrencilerimizin hazirladiklari eserleri kamuoyuyla paylasmalarina vesile olmak ve onlara katki saglamak amaciyla planlanmisti. Faaliyetlerin içerisinde Sapanca Kaymakamimiz ve Tarakli Kaymakamimiz da vardi. Demek ki çok vizyoner insanlarmis. Sakarya için turizmde bir gelecek öngörmüsler ve bizi desteklemisler. Sempozyumun kurumsallasmasi yolunda diger üniversitelerin isin içerisine girmesi de ayri bir ivme kazandirdi. Bu ayni zamanda lisansüstü ögrencilerimizi çalistirarak kendi bölgemizle ilgili turizme katki sunma faaliyeti. Yerel bakis açisini degerlendiren çalismalar ise oldukça kiymeti oluyor” dedi.



“Bungalov turizmi için arastirma çagrisi”

Pandemi sonrasinda degisen dünyada turizmin degisimini de yakindan takip ettiklerini belirten Sapanca Kaymakami Abdurrezzak Canpolat, “Konaklama turizminden kültür turizmine kadar birçok alanda etkilerini hissediyoruz. Turizm globallesen dünyada kültürlerin etkilesimini mümkün kilan çok hassas bir sektör. Bir yerde birisi hapsirsa turizm bundan etkileniyor. Inaniyorum ki ülkemizde turizm, geçmis tecrübeleri ve üniversitelerimizden sahaya yayilacak bilgilerle kendi yolunu daha dinamik ve temelleri daha saglam bir sekilde ilerletecektir. Pandemiden sonra enflasyonist baskilar, gida enflasyonu, kitlik ve çevresel faktörler de ortaya çikti. Turizm bunlarin tam ortasinda yer aliyor. Sürdürülebilir turizm anlaminda aslinda sadece yeme, içme ve güneslenme degil; insanlarin bütün fonksiyonlarini etkileyen bir alan oldugunu görüyoruz. Ekonomik olmanin yaninda, saglik turizminden spor turizmine kadar çok genis, çok derin ve çok da anlamlandirilabilir bir alan. Biz turizmi önemsiyoruz. Bu sempozyumdan çikacak bildirilerin sahaya yansimasini umuyoruz. Özellikle ilçemizde gittikçe yayginlasan bungalov turizmi noktasinda saha arastirmalarinin yapilmasini bekliyoruz. Bu dogrultuda faaliyetlerimize daha ayaklari basan bir yol çizmek istiyoruz” diye konustu.



“Dogru hizmet üretmeliyiz”

Teknolojinin gelismesiyle birlikte turizm sektörünün de hizli bir degisim ve gelisimin esiginde oldugunu kaydeden SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saribiyik, “Degisimi gerçeklestirecek olanlar ise gençler. Onun için buradaki arastirma görevlisi ya da lisansüstü egitim alan arkadaslarimizin bakis açisi, bu degisimin öncüsü olacaktir. Bu anlamda emek veren herkese tesekkür ediyorum. Çünkü 20 yil önce baslatilan bir uygulama günümüzde farkli bir yere geliyor ve sürekli gelisime isik tutuyor. Kiymetli bir is yapiyorsunuz. Inovasyon turizmde de önemli. Bizim bilgiden pazara giden yolu dogru bir sekilde kurgulayarak hareket etmemiz ve turizm sektöründe dogru hizmet üretmemiz gerekiyor. Bu yolda yapmamiz gereken bir takim isler oldugunun farkindayiz” seklinde konustu.



“Sakarya turizmdeki gelismelere açik”

Rektör Saribiyik, “Günümüzde artik çok yildizli otellerden daha çok; müstakil, bireysel, dogayla iç içe turizme dogru bir yönelis var. Bu anlamda Sapanca tam da Istanbul’un yakininda, dogayi seven insanlarin da çok ilgi duydugu bir bölge olmaya basladi.

Sapanca Belediyemiz bu gelisimi çok hizli bir sekilde destekledi. Kendilerini tebrik ediyorum. Çok farkli bölgelerden arastirmacilarimiz burada. Tüm bunlari harmanladigimizda ülkemizle ilgili güzel gelismelerin ortaya çikacagini ümit ediyoruz. Sakarya da özellikle dogasiyla, deniziyle, gölleriyle, yaylalariyla turizm sektöründeki gelismelere açik bir sehir. Spor turizmi ve saglik turizmi gibi alanlarda da son derece kiymetli çalismalarin da yapilabilecegi bir sehir. Biz de üniversitemizde bu alana gerek akademik gerekse teknik destek olarak hizmet etmeye, nitelikli insan kaynagi olusturmaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA