Osmanli Mutfagi Lezzeti Erguvan Serbetine Yogun Ilgi

Baharin müjdecisi olan erguvan agacinin çiçek açmasiyla birlikte serbeti de yapilmaya baslandi. Osmanli mutfaginin lezzeti olan ve bagisiklik sistemine de faydasi olan serbet, vatandaslar tarafindan yogun ilgi görüyor.

Osmanli Mutfagi Lezzeti Erguvan Serbetine Yogun Ilgi
Bahari müjdeleyen erguvan agaçlari çiçek açmasiyla birlikte, Osmanli mutfaginin lezzeti olan serbeti de yapilmaya baslandi. Romatizma ve sindirim sistemi gibi saglik açisindan birçok faydasi olan erguvan serbetine vatandaslar yogun ilgi gösteriyor. Her yil bahar ayinda erguvan çiçeklerini toplayarak serbetini yapan Recep Incecik, yaklasik 30 yildir Sultanahmet’te bulunan restoraninda bu sifa dolu serbeti vatandaslarin hizmetine sunuyor. Yapimi yaklasik 1 hafta kadar süren serbetin tarifini ise isletmeci Incecik verdi. Incecik, erguvan çiçeginin sadece serbet olarak degil, salata yapiminda kullanildigini ya da kavurup yenilebildigini de söyledi.



"1994 yilindan beri bu serbeti yapiyoruz"

1994 yilindan bu yana erguvan serbetini yaptiklarini söyleyen isletmeci Recep Incecik, "Bizans’tan. Roma’dan beri Istanbul’un önemli çiçeklerinden agaçlarindan birisidir. Biz de 30 yila yakin bu mevsim ortalarinda erguvan serbeti yapar müsterilerimize sunariz. En çok sevdikleri serbetlerin basinda geliyor. 350 tane serbet var. Serbet çesidi çok. Tabi bunlarin hepsi Osmanli yemek kitaplarinda olan serbetler. Erguvan serbeti çok bilinen ve her zaman ulasilabilen bir serbet degildir. Bunu aceleye getirmemek lazim. En az bir hafta bir zaman gerekiyor. Önce güzelce toplayip sereceksin. Sonra erguvani güzelce yikayacaksin. Sonra onu güzelce ezeceksin. Ondan sonra sekerin içinde duracak seker rengini verecek. Ara ara kepçeyle ezmek lazim. Karistirmak lazim. Zahmetli bir is ama sonunda nefis bir serbet çikiyor ortaya. Kendi rayasi yeterli isteyen buna sekerleme asamasinda limon da ilave edebilir. 1994 yilindan beri bu serbeti yapiyoruz. O günden beri erguvan çiçek açtigi zaman mutlaka bu serbeti yapiyoruz. Müsterilerden ziyade kendimiz için yapiyoruz. Bu sene bittigi zaman öbür sene çiçek açmasini bekliyoruz. Serbet içmek için. Erguvanin salatasini yapabilirsiniz. Kavurup yiyebilirsiniz. Çig yiyebilirsiniz" ifadelerini kullandi.

"Vücudumuzu güçlendirip koruyor"

Erguvan çiçeginin faydalarindan bahseden Incecik, "Birçok faydalarindan bahsediliyor. En önemlisi koronaya karsi da bagisiklik sistemimizi güçlendiriyor. Simdi korona var. Baska zaman baska salgina karsi koruyabilecek. Mevsimsel geçislerde çok önemli faydasi var. Mevsimsel grip olur onlara karsi vücudumuzu güçlendirip koruyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA