Klinik Psikolog Kiliç Açiklamasi 'Evlilik Nedeni, Bosanma Nedeni Ile Ayni Oluyor'

Ailede kriz yönetimi konusunda açiklamalarda bulunan Klinik Psikolog Seyda Betül Kiliç, “Çiftlerde evlilik nedeni, bosanma nedeni ile ayni oluyor. Statüsünden dolayi evlendiginiz kisi isi dolayisiyla evine gelemediginde ayriliyorsunuz. Baslangiçta basinizi döndüren sey iliski yolunda degisiyor” dedi.

Klinik Psikolog Kiliç Açiklamasi 'Evlilik Nedeni, Bosanma Nedeni Ile Ayni Oluyor'
Zeytinburnu Belediyesi AKDEM Çarsamba Seminerleri’nin bu haftaki konugu Klinik Psikolog Seyda Betül Kiliç oldu. “Anla Beni! Ailede Kriz Yönetimi” konulu seminerde konusan Kiliç, AKDEM üyelerinin merak ettigi sorulari da yanitladi. Kiliç, partnerlerin evlenme sebebinin zamanla iliskiyi bitirme sebebine dönüstügünün altini çizdi. Kiliç, “Kisiler evlenme nedenini gözden geçirsinler, çünkü evlilik nedeni bosanma nedeni ile ayni oluyor. Çok titiz bir kadin diye evleniyorsunuz, ardindan bu sebepten dolayi ayriliyorsunuz. Statüsünden dolayi evleniyorsunuz, isi dolayisiyla evine gelemediginde ayriliyorsunuz. Baslangiçta basinizi döndüren neden iliski yolunda degisiyor. Iliski aslinda kimyasal bir tepkimeye benzer. Ortaya çikan tepkimeden korkabiliyoruz. Kurallari bazen esnetmeli ve degistirmeliyiz. Her zaman titiz, düzenli, sosyal olmamak gibi. Kendimizin ve gücümüzün de limitli oldugunu bilmeliyiz” dedi.



"TÜIK verilerine göre ileri yas bosanmalarinda artis gözlemleniyor"

Ileri yas bosanmalarinda artis yasandigina deginen Kiliç, “Kadinlarda 40 yasindan sonra bir aydinlanma oluyor. ’Ben neye sabrediyorum?’ diyor. Bizim topraklarimizda emekliler genellikle kahvelerde ya da camilerin çay ocaklarinda vakit geçiriyorlar. Çünkü o döneme kadar esleriyle kurmadiklari iliskiyi o saatten sonra kurmaya çalisiyorlar. Bir arada kaldiklarinda stres ve uyum bozuklugu ortaya çikiyor. TÜIK verilerine göre ileri yas bosanmalari gözümüze çarpiyor. Kadinlarin kotasi doluyor ve esinin degismesini beklemenin anlamsiz oldugunun farkina variyor. Yasli yalnizligi dedigimiz bir yalnizlik var toplumumuzda” seklinde konustu.



“Çiftler iliskilerde katlanmayi sabir ile karistiriyor”

Seyda Betül Kiliç, ruh sagliginin çok kiymetli oldugunu belirterek, öncelikle insanin kendisiyle iliskisini düzenleyebilmesinin önemine degindi. Kiliç, çiftlerin birbirlerini degisecek diye beklemesinden ziyade oldugu gibi kabullenmesi gerektigini belirterek sözlerini söyle sonlandirdi:

“Biz bazen katlanmayi sabir zannediyoruz. Yillarca bu insan degissin diye beklenti içerisindeyiz. Degisecek diye beklemektense oldugu gibi kabul etmeniz gerekmektedir. Erkek kadin fark etmeden her birey güzel sözler duymaya ihtiyaç hisseder. Lütfen bu konuda dilinizi kisir alistirmayin. Iltifati hepimiz hak ediyoruz. Toplumda sadakati artirmanin birinci kurali paylasimi arttirmaktir. Ikincisi ise bazi beklentilerin karsilanamaz oldugunu kabul etmektir. Beklentilerimiz konusunda esneklesecegiz.”
Kaynak: İHA