Gümüshane'de UMKE Ekiplerinden Nefes Kesen Tatbikat

Gümüshane’de Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin (UMKE) temel egitim programinin ardindan yaptiklari çoklu yaralanmali otobüs kazasi tatbikati nefesleri kesti.

Gümüshane'de UMKE Ekiplerinden Nefes Kesen Tatbikat
UMKE 3.Bölge Koordinatörlügü tarafindan Gümüshane’de Il Saglik Müdürlügü personellerine yönelik UMKE temel egitimi düzenlendi.

Egitim sonunda gerçeklestirilen ve kaza yapan bir otobüsün içerisinde bulunan yaralilara müdahale senaryosuyla gerçeklestirilen tatbikat ise gerçegini aratmadi.

Toplamda 3 gün teorik, 2 gün de saha tatbikati seklinde gerçeklestirilen egitime 22 saglik personeli, 4 egitmen ve 11 gözlemci katildi.

Egitim süresince deprem, sel, heyelan, çoklu trafik kazasi, savas ve terör operasyonlari gibi afet ve acil durumlara yönelik egitimler verildi.

Tamamlanan egitimlerin ardindan ise, gerçegi aratmayan tatbikat bölümüne geçildi.

Egitimin tatbikat bölümünde senaryo geregi Trabzon- Bayburt karayolunda seyahat eden yolcu otobüsü Gümüshane Akçakale Mevkiinde trafik kazasi geçirdi ve çok sayida yolcu yaralandi.

112 Acil Çagri Merkezine gelen ihbar sonrasi olay yerine Gümüshane UMKE ekibinden 4 tim yönlendirildi. Olay yerine ulasan ilk UMKE timi yaralilarin tiriajini ve ilk müdahalesini yaparak yaralilari olay yerine kurulan acil müdahale alanina tasidi.

Yaralilarin feryatlarini tiyatrocular gibi canlandiran ekipler yaralari göstermek için makyaj yaparken acil müdahale alaninda medikal tedavileri yapilan yaralilar 112 ekipleri ile uygun hastanelere nakledildi. Yapilan tatbikat gerçegi aratmazken, egitim sonunda UMKE gönüllüsü 21 saglik personeline basari belgeleri verildi.



“Gerçek olaylara hazirlik için bu tatbikatlari yapiyoruz”

UMKE tarafindan gerçeklestirilen tatbikati yakindan takip eden Il Saglik Müdür Vekili Op.Dr. Cemalettin Atalay, “UMKE tatbikati gerçeklestirdik. UMKE’ye yeni 21 gönüllü arkadasimiz katildigi için bu tatbikat düzenlendi.

Bu tatbikatta dügüne giden bir otobüs senaryosunu canlandirdi arkadaslarimiz. 10 kisilik otobüste 9 yarali 1 ölü var. Bu tatbikatlar gerçegini aratmayan tatbikatlar. Bu durumlar her an karsimiza çikabilecek olaylar ve gerçek olaylara hazirlik için bu tatbikatlari yapiyoruz. Burada 21 yeni gönüllü ile il disindan, Trabzon’dan gelen arkadaslarimiz da var toplamda 40 personelle bu tatbikati gerçeklestirdik” dedi.



“40 personel ile gerçegi aratmayan bir tatbikat gerçeklestirdik”

Yapilan tatbikatin gerçegi aratmayacak sekilde planlandigini belirten Gümüshane UMKE sorumlusu Oktay Özdamar da “2022 faaliyet plani içerisinde gerçeklestirdigimiz UMKE temel egitimini gerçeklestirdik. Temel egitimimize toplamda 21 yeni katilimci ekledik. Bunlarin yani sira 13 gözlemci 4’te Trabzon ilinden egitmen ve gözlemcilerle birlikte yaklasik 40 personel ile birlikte gerçegi aratmayan bir tatbikat gerçeklestirdik. Buradaki amacimiz arkadaslarimiz sahaya gittikleri zaman nelerle karsilasabilecegini az çok anlatabilmek. Neleri görebilecegini nasil müdahale edebilecegini hangi sartlarda hangi yaralilara müdahale edip hangi sartlarda çikarabilecegini göstermekti. Biliyorsunuz UMKE tamamen gönüllülük isi. Bu dag basinda eksi 3 derecede arkadaslarimizla beraber çadirlarda kaldik. Araç altindan, enkaz altindan sürünme parkurlarimizda arkadaslarimiza egitim verdik. Insallah bu egitimlerimizle beraber insan hayatina dokunuruz” diye konustu.



“12 bin UMKE gönüllüsüne bugün 21 kisi daha ekledik”

Yeni UMKE görevlilerinin tatbikatta basarili oldugunu dile getiren UMKE 3. Bölge Sorumlusu Serkan Sayar da “UMKE bildiginiz üzere gönüllülük esasina dayanan bir saglik ordusu. Su anda 12 bin adet UMKE gönüllüsü var. 12 bin kisiye bugün Gümüshane’den 21 kisi daha ekledik. UMKE deprem, heyelan, sel ve çig gibi birçok afet ve acil durumda görev yapiyor. Bugün simüle ettigimiz olayda da arkadaslarimiz bir trafik kazasini canlandirdi. Burada trafik kazasi sonucu meydana gelen çoklu yaralanmalara müdahale ettik. Burada gönüllülük esasina göre geldiler güzel bir sekilde faaliyetlerini icra ettiler hepsine çok tesekkür ediyoruz insallah bundan sonra hiçbir afet görmeden meslek hayatlarini sürdürürler. Su anda burada yaptigimiz sey çoklu yaralanmali trafik kazasi oldugu için triaj. Yani hastalarin ayrimini yaptilar. Daha sonra ciddiyete göre kirmizi sari, yesil ve siyah kod olarak ayrildi. Daha sonra acil müdahale ünitesine nakledildi ilk müdahalenin ardindan uygun hastanelere nakledildiler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA