Bogazliyan'da Marangozluk Mesleginin Son Temsilcisi Teknolojiye Direniyor

Yozgat’in Bogazliyan ilçesinde 40 yildir marangozluk yapan Muharrem Akcan, teknolojinin ilerlemesiyle mesleklerinin bitme noktasina geldigini söyledi.

Bogazliyan'da Marangozluk Mesleginin Son Temsilcisi Teknolojiye Direniyor
Bogazliyan ilçesinde yasayan 65 yasindaki Muharrem Akcan, 40 yil önce çirak olarak basladigi meslegin ilçedeki son temsilcisi. Akcan, ustasindan ögrendigi marangozluk meslegi sayesinde oklava, ekmek tahtasi, koyun haftlari, kus yuvalari gibi pek çok araç ve gereci 50 metrekarelik ahsap dograma atölyesinde yaparak teknolojiye direnmeye çalisiyor. Marangozluk meslegine olan ilgisizlikten yakinan ve çirak bulamamaktan sikayet eden Akcan, nostaljik araç ve gereçleri üretmeye devam ediyor.

Mutfaklarda kullanilan ahsap ürünlerden ekmek tahtasi, kepçe, oklava, tokaç, pencere, kapi ürünleri basta olmak üzere her türlü agaç isleri yaptigini söyleyen Akcan, “Ahsap mutfak esyalari, hediyelik esyalar yapip satiyorum. Köylerden, degisik ilçelerden talepler geliyor. Yaptiklarim sayesinde kimseye bagli kalmadan kendi ayaklarimin üzerinde durmaya çalisiyorum” dedi.

Muharrem Akcan, marangozluk mesleginin unutulmaya yüz tutan meslekler arasinda oldugunu söyleyerek, “2015 yilindan itibaren PVC kullaniminin artmasiyla birlikte ahsap ürünlere olan ilgi azaldi. Bizler çaga ayak uyduramadik. Bu sektörde yetistirecek çirak bulamadik. Biz de geriye dönüs yaptik. Büyüklerimizin geçmiste kullanmis oldugu oklava, evraç, sini, sofra tahtalari, koyun haftlari, kapi, pencere, kus yuvalari gibi ürünler yapiyorum. Bir nevi geleneksel el sanatlarini yasatiyoruz. Bu sanatla ilgilenen yok. Üzülerek ifade etmeliyim ki bu meslegin son temsilcileri bizleriz. Su anda son asamalarini yasiyor. En fazla ilgiyi ekmek tahtasi, sofra tahtasi görüyor. Su anda hayat pahali oldugu için vatandaslarimiz kendi ekmegini kendisi yapiyor. Eskiye dönüs oldu diyebilirim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA