Ates Savasçilari Hazir

İçel’in Silifke ilçesinde, Silifke ve Erdemli Orman Isletme Müdürlüklerinin ortaklasa düzenledigi yangin tatbikatinda yangin isçileri ter döktüler. Kiyasiya mücadelenin yasandigi tatbikatta ekipler alevlere karsi meydan okudular.

Ates Savasçilari Hazir
İçel Orman Bölge Müdürlügünce il genelindeki isletme müdürlüklerinde baslatilan ve çikabilecek orman yanginlarina karsi yangin ekiplerinin koordineli sekilde söndürme çalismasi yapmalari uygulamali olarak gerçeklestirildi.

Ilk olarak İçel Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman ve Yangin Sube Müdürü Mehmet Alper tarafindan bilgilendirilen Silifke ve Erdemli Orman Isletme Müdürlüklerinin çalisanlari ve yangin ekipleri bilgilendirme sonrasinda Çamdüzü Orman deposunda uygulamali tatbikat yaptilar.

Yapilan tatbikata İçel Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, Bölge Müdür Yardimcisi Beyhan Altintas, Yangin Sube Müdürü Mehmet Alper, Silifke Orman Isletme Müdürü Hasan Arslan, Erdemli Orman Isletme Müdürü Murat Körlü, Orman Muhafaza Memurlari, 13 arazöz, 4 su tankeri, 7 yangina ilk müdahale araci ile toplam 80 yangin isçisi katildi.

Yangin mevsimi öncesi yapilan çalismalar ve tatbikatlar hakkinda bilgi veren İçel Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, “2022 yili orman yanginlari ile mücadele hazirliklarimiz hizli bir sekilde devam ediyor. 2021 yilinda çok büyük felaketler yasadik. Orman Genel Müdürlügü olarak da yasadigimiz felaketten çok büyük dersler çikardik. Tedbirlerimizi arttirdik” dedi.



“2022 yangin sezonunda İçel’e 4 helikopter konuslandirildi”

2022 yangin sezonu öncesi İçel’e 4 helikopter konuslandirildigini ifade eden Akduman, “Orman Genel Müdürlügü 54 helikopter ekibi ile anlasmasini yapti. Bunun 4 tanesi İçel ilinde olacak. Bunlar İçel Davultepe, Silifke, Gülnar ve Bozyazi ilçelerinde konuslandirildilar. Bunun disinda İçel genelinde 20 su ikmal araci, 74 yangina ilk müdahale araci, 58 arazözümüz yangin sezonuna hazir bekliyor. Bunlari İçel genelinde yangin riskine göre konuslandirdik. Egitim çalismalarimiz da yilbasindan itibaren devam etmekte. Ilk olarak teknik eleman arkadaslarimizin egitimini tamamladik. Is makinesi operatörlerimizin egitimlerini yaptik. Halkin bilinçlendirme çalismalarini tamamladik. Önleyici çalismalarda ne kadar basarili olursak, yanginin büyümesine de o kadar engel olacagiz. Su anda da yangin ekiplerimizin isbasi egitimlerini yaparak tatbikatlar gerçeklestiriyoruz” dedi.



“AFAD’in da dahil olacagi Türkiye geneli ve uluslararasi düzeyde büyük tatbikatlar yapilacak”

"Bu yil ilk defa Türkiye’de AFAD’i da dahil edecegimiz büyük tatbikatlar yapmayi planladik" diyen Akduman, “Bu tatbikatlar için 4 pilot bölge seçildi, Adana, İçel, Antalya ve Mugla. Adana birinci basamak tatbikat olacak. Yani küçük ve orta ölçekli bir yangin çiktigi zaman o bölge müdürlügü kendi iç imkanlari ile o yangina müdahale edecek. Ikinci basamak İçel ili. Kendi imkanlarinin disinda çevre bölge müdürlüklerinde de yardim talep ederek tatbikat gerçeklestirecek. Üçüncü basamak Antalya ili. Üçüncü basamak da Türkiye’nin her tarafindan yardimlar talep ederek bütün imkanlarla tatbikat yapacaklar. Son olarak dördüncü basamak olarak da Mugla ili. Yani geçen yilki gibi çok siddetli ve büyük yanginlarin oldugu, uluslararasi destegin de talep edildigi bir tatbikat olacak. Bu tatbikatlar es zamanli olacak. İçel tatbikati 26 Mayis’ta nükleer santralin de bulundugu Yanisli Mahallesi’nde İçel Orman Bölge Müdürlügüne bagli ekiplerin, bütün kurum kuruluslar ile çevre illerden gelecek olan destek kuvvetlerle gerçeklestirilecek. Bu tatbikat 1200 hektarlik bir alanin yandigi hesap edilecek olan bir tatbikat olacak. Bu tatbikatta mahalle tahliyesi, karayollarinin trafige kapanmasi, turistik tesis ve yazlik sitelerin tahliyesi, denizden sahil güvenlik tahliyesi, büyük ve küçükbas hayvan tahliyesi, evlerin ve orman yanginin söndürülmesi gibi olaylar ele alinacak. Böylelikle yasanabilecek büyük bir orman yangininda ekipler tüm görevlerini ve sorumluluklarini ögrenmis olacak” dedi.

Kaynak: İHA