Akkiliç Adi Ve Arastirma Kültürü Yasatiliyor

12.’si yapilan Yilmaz Akkiliç Bursa Arastirmalari Ödülleri sahiplerine verildi.

Akkiliç Adi Ve Arastirma Kültürü Yasatiliyor
Bursa arastirmalarini günisigina çikarip, arastirma kültürünü tesvik eden ödül organizasyonunun amacina ulastigini belirten Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, bugüne kadar Bursa üzerine yapilmis 40 arastirmanin yayinlanarak kent bellegine kazandirildigini söyledi.



Nilüfer Belediyesi’nin, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Akkiliç Ailesi ile birlikte 2010 yilindan bu yana düzenledigi Yilmaz Akkiliç Bursa Arastirmalari Ödülü, kent bellegine yeni eserler kazandirmaya devam ediyor. Bu yil 12.’si yapilan Yilmaz Akkiliç Bursa Arastirmalari Ödülü sürecinde, ödüle deger görülen arastirmalarin sahiplerine törenle ödülleri verildi.

49 arastirmanin basvurdugu ödül sürecinde Prof. Dr. Feza Karaer, Prof. Dr. Tülin Vural Aslan, Doç. Dr. Nilüfer Alkan Günay, Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, Safak Baba Pala, Yener Akkiliç ve Haci Tonak’tan olusan Seçici Kurul’un degerlendirmesi sonucu belirlenen ödüller, Akkiliç Kütüphanesi’nde düzenlenen törenle verildi.

Ödül törenine Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Bursa Büyüksehir Belediye Baskan Adayi Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Baskan Yardimcisi Zafer Yildiz, Akkiliç ailesi adina Yilmaz Akkiliç’in esi Güner Akkiliç ile Yener Akkiliç da katildi.

Törende, “Bursa’nin Yetistirdigi Bir Deger: Metin Güven (Hayati, Sanati, Eserleri)” baslikli yüksek lisans tezi, Yilmaz Akkiliç Bursa Arastirmalari Ödülü’ne deger görülen Melih Karagöz plaketini ve 5 bin TL’lik para ödülünü Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem ve Nilüfer Belediye Baskan Yardimcisi Zafer Yildiz’in elinden aldi.

Törende ayrica Fatma Nur Özüpak, “Katilimci Yaklasimla Kültürel Rota Önerisi; Bursa Tarihi Kentsel Peyzajinda Hisar Örnegi” ve Oktay Kargül de “Tarihsel Kentlerde Turizm Yönetim Plani: Bursa Tirilye Örnegi” baslikli yüksek lisans tezleri ile Yilmaz Akkiliç Bursa Arastirmalari Özel Ödülü’nü aldilar. Yilmaz Akkiliç’in esi Güner Akkiliç da, Seçici Kurul’a anmalik vererek tesekkür etti.

Törende konusan Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, 12 yildir düzenlenen Yilmaz Akkiliç Bursa Arastirmalari Ödülleri ile kent kültürüne deger katmaktan mutluluk duyduklarini belirtti.

Yilmaz Akkiliç’in bu kentin kültürel birikimine çok önemli katkilarda bulundugunu belirten Baskan Erdem, “Onun vefatinin ardindan hem adini yasatmak, hem de düsünsel mirasini sürdürmek istedik. Bu ödül geleneginin baslatilmasinin amaci buydu ve bugün görüyorum ki amacimiza ulasmisiz. Bu ödül organizasyonu sayesinde, 12 yildir Bursa hakkinda yapilmis arastirmalar günisigina çiktigi gibi, yeni arastirmalar için de bir tesvik olmustur” dedi.

Bursa Arastirmalari Ödüllerine bugüne kadar yaklasik 400 eserin basvurdugunu ve ödüle deger bulunan toplam 40 yapitin Nilüfer Belediyesi Akkiliç Kütüphanesi tarafindan yayimlanarak okuyucu ile bulusturuldugunu belirten Baskan Turgay Erdem, “Muhtesem bir arsiv olustu ve kent bellegine önemli bir katki saglanmis oldu. Ben ödül alan bütün katilimcilari kutluyorum. Kent kültürü ve tarihi için çok önemli buldugumuz bu çalismaya katki sunan herkese de ayrica tesekkür ediyorum” diye konustu.

Erdem, Yilmaz Akkiliç’i sevgi ve özlemle andigini belirterek sözlerini tamamladi.

Seçici Kurul Baskani Prof. Dr. Feza Karaer degerlendirme sürecini anlatirken, ödüle deger görülen eser sahipleri de, yapitlarini olusturma öykülerini törene katilanlarla paylasti. Akkiliç Ailesi adina konusan Yener Akkiliç da, emegi geçen herkese tesekkür etti.

Törenin ardindan, ödül alan ve yayinlanan eserler etkinlige katilanlara armagan edildi. Eser sahipleri, kitaplari katilimcilar için imzaladi. Yilmaz Akkiliç Bursa Arastirmalari Basari Ödülü’ne deger bulunan yapitlar, Nilüfer Kütüphaneleri’nin titiz editörlügü ile baskiya hazirlanip yayinlaniyor. Ayrica özel ödüle deger bulunan yapitlarin da kitaplastirilip okuyucuya ulasmasi saglaniyor.
Kaynak: İHA