Uluslararasi Boks Birligi Olaganüstü Kongresi Ertelendi

Iki gün sürecek olan Uluslararasi Boks Birligi (IBA) Olaganüstü Kongresi’nde ilk gün tamamlandi. Kongreye katilabilme hakki olan 165 üye ülkeden 142’si Istanbul’da sahsen, 8’i ise çevrimiçi olarak toplantiya katildi. Kongrenin ilk gününde gerçeklesmesi gereken baskanlik seçimleri mevcut IBA Baskani Umar Kremlev’in istegiyle yarina ertelendi.

Uluslararasi Boks Birligi Olaganüstü Kongresi Ertelendi
IBA’nin baskan ve bagimsiz Yönetim Kurulu üyelikleri için gerçeklesecek seçimler, yönetmelik gerekliliklerine uygun olarak, mevcut IBA Olaganüstü Kongresi içerisinde gerçeklesmek üzere planlandi. Baskanlik pozisyonuna aday olmaya uygun olduguna karar verilen tek aday olan IBA Baskani Umar Kremlev, bugünkü toplantinin seçimleri içeren gündem maddesine gelindiginde toplantinin sona ermesini önerdi. Boks Bagimsiz Dürüstlük Birimi’nin (BIIU) Geçici Aday Gösterme Birimi, 12 Mayis’ta diger baskan adayi Hollandali Boris van der Vorst’un baskanlik seçimine uygun olmadigina hükmeden bir karar vermisti. Karar, 11 ve 13 Nisan tarihlerinde Geçici Aday Gösterme Birimi’ne, bu adayin faaliyetlerinin, baska bir uluslararasi boks organizasyonuna katilimi olusturdugu, adaylar arasinda is birligini ve seçim dönemi disinda seçim kampanyalarini yasakladigi için IBA yönetmeliklerine uygun olmadigi konusunda sikayette bulunulmasi üzerine alinmisti.

Umar Kremlev: "Adalet benim için çok önemli"

IBA, 12 Mayis aksami, bagimsiz Geçici Aday Gösterme Birimi tarafindan IBA baskanligina aday olamayacagi bildirilen Boris van der Vorst tarafindan hazirlanmis bir dilekçe aldi. Dilekçede CAS’tan 13 Mayis’ta yapilacak baskanlik seçimlerinin ertelenmesi isteniyordu. Dilekçe üzerine bugün yapilmasi planlanan baskanlik seçimleri IBA Baskani Umar Kremlev’in istegiyle 14 Mayis’a ertelenirken, Kremlev kongrede, "Adalet benim için çok önemli ve bu nedenle IBA baskanlik seçimi bugün yapilmayacak. Bu, CAS’a ve uygun olmayan adaylara yasal islerini yapmalari için zaman taniyacak" seklinde konustu.



Mali Destek Programi hakkinda güncelleme

Günün ana gündem maddeleri arasinda ise IBA Genel Sekreteri Istvan Kovacs’in hazirladigi rapor yer aldi. Raporu, Paris 2024 Olimpiyat Oyunlari’nin boks turnuvasi için Olimpik Yeterlilik Sistemi’nin Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) ile birlikte gelistirilmesini kapsiyordu. Kovacs, ayrica kita konfederasyonlari ve ulusal federasyonlara 1.5 milyon Dolar’dan fazla paranin dagitildigi Mali Destek Programi hakkinda da bir güncelleme yapti. Toplantinin devaminda IBA turnuvalarinda hakemlerin ve jürilerin seçimi, incelenmesi ve atanmasi da dahil olmak üzere süreçlerin iyilestirilmesine vurgu yapilarak spor bütünlügü tartisildi.
Kaynak: İHA