Iklim Degisikligine Dikkat Çekmek Için Yelken Açan Ekip Mersin'e Ulasti

Çevre sorunlari, küresel iklim krizi, geri dönüsüm ve minimum karbon ayak izine dikkat çekmek ve ülke çapinda farkindalik olusturmak amaciyla Artvin Hopa’dan yola çikan ’Gelecek için yelken açiyoruz’ ekibi İçel’e ulasti.

Iklim Degisikligine Dikkat Çekmek Için Yelken Açan Ekip Mersin'e Ulasti
Avrupa Komisyonu tarafindan Avrupa Iklim Pakti Türkiye Büyükelçisi seçilen Çigli Belediye Baskani Utku Gümrükçü ile Bear Sailing Yelken Takimi’nin baslattigi yolculuk, minimum karbon ayak izi kullanimi konusunda ülke çapinda bir farkindalik olusturmak adina 22 Nisan’da start aldi. Motor kullanmadan yalnizca yelkenliyle seyahat eden ekibin yeni duragi İçel oldu. Ekibi, Yenisehir Belediye Baskani Abdullah Özyigit, İçel Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskani Bülent Halisdemir ve Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi personeli karsiladi. Çocuklar da ellerinde çevre ile ilgili yazilarin oldugu dövizlerle farkindalik olusturdu. Büyüksehir Belediyesi Bando Ekibi de karsilamada yer aldi.

“Iklimin degismesine neden olan etmenleri minimize etmek hepimizin görevi”

Ekibi kutlayan İçel Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskani Bülent Halisdemir, yapilan farkindalik çalismasinin önemli oldugunu belirterek, "Hepimiz biliyoruz iklim degisiyor. Hepimiz bu degisime ayak uydurmak zorundayiz. Dirençli bir sehir olusturmak zorundayiz. Iklimi degistiren etmenleri minimize etmemiz gerekiyor. Biz de Büyüksehir Belediyesi olarak üzerimize düsen görevleri yapiyoruz. Ilimizin sera gazi emisyon envanterini olusturduk. Iklimi olumsuz etkileyen nerede, ne tür etmenler var hepsini biliyoruz. Iklim Degisikligi Uyum ve Azaltim Eylem Planimizi hazirliyoruz. Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Planlarimizi yakinda hayata geçirecegiz. Bu sadece bizim degil hepimizin görevi. Iklimin degismesine neden olan etmenleri minimize etmek hepimizin görevi. Bireysel karbon ayak izimizi azaltmamiz gerekiyor. Bu konuda biz üzerimize düseni yapacagiz. Bu tür farkindaliklarin daha da artarak herkesin bilinçlenmesi gerektigini düsünüyorum” dedi.



“Bu büyük bir seyirdi, farkindaligin baslangiciydi”

Yolculugun kaptanligini yürüten yelken egitmeni Murat Tan, amaçlarinin uzun yillardir zarar verilen doga için farkindalik olusturmak oldugunu söyleyerek, “Amacimiz, plastik atiklarimiz, karbon ayak izimiz, sera gazi salinimlarimiz, bunlarin hepsini azaltip minimuma indirgemek ve artik dönüsümlü ürünler kullanmak. Biz bu projeyle 22 Nisan’da yola çiktigimizda çok ufak bir kalabaliktik. Büyüyerek baskanlarimiz, halkimiz sayesinde çok güzel bir farkindalik olusturduk. Bu büyük bir seyirdi, farkindaligin baslangiciydi. Bir nebzede bitecek bir sey degil. Onun için bunu daha uzun zamana, daha uzun yillara yaymamiz gerekiyor. Gün geçtikçe büyüyerek, dogamizi kurtarmayi amaçliyoruz. Çocuklarimiz, torunlarimiz için temiz bir dünya birakmaliyiz. Onun için de hepimiz elimizden geleni yapmaliyiz. Hatay’da yarin öglen saatlerinde büyük seyrimiz bitecek ama bu proje sona ermeyecek. Biz herkes bu konunun farkina varsin diye her geçen gün anlatarak projeyi güzel bir noktaya getirmek için ugrasacagiz” ifadelerini kullandi.

Artvin Hopa’dan yolculuguna baslayan ekip Istanbul, Çanakkale, Izmir ve Mugla’nin ardindan İçel’e ulasti. Ekip, yolculugunu Hatay’da tamamlayacak. Ekip gerçeklestirdigi çalismada motor yerine rüzgar ve günes enerjisini kullanarak minimum karbon ayak izine dikkat çekerken, paketli gida tüketmeyerek hem geri dönüsüme hem de tüketim aliskanliklarinin degismesine dikkat çekiyor.
Kaynak: İHA