Bez Bebek Ustalari Gaziantep'te Bulustu

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi (GBB) ile Anadolu El Sanatlari Yasatma ve Gelistirme Dernegi is birliginde 4. Uluslararasi Ezogelin Yöresel Bebek Çalistayi Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde basladi. 5 farkli ülkeden 20 bez bebek ustasi sanatçinin katildigi çalistayda dünyada ve Türkiye’de yapilan birbirinden farkli bez bebekler bir araya getirildi.

Bez Bebek Ustalari Gaziantep'te Bulustu
GBB Kültür ve Turizm Daire Baskanligi Kütüphaneler ve Müzeler Sube Müdürlügü’ne bagli Oyun ve Oyuncak Müzesi uluslararasi bir etkinlige ev sahipligi yapiyor. Sehrin kültürel degerlerinin korunmasi, tanitilmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi amaciyla gerçeklestirilen çalistaya, Litvanya, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Ardahan, Sivas, Antalya, Balikesir ve Gaziantep’ten Ezogelin Halk Egitim Merkezi, Nural Enver Taner Gaziantep Olgunlasma Enstitüsü, Oguzeli Belediyesi ile Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Sanat ve Meslek Egitim Kurslarindan (GASMEK) 20 bez bebek sanatçisi katildi.

12-15 Mayis tarihlerinde devam edecek çalistay boyunca müze bahçesindeki atölye çalismalarinda bölgelere has yöresel kumaslar ve malzemeler kullanilarak elde edilen bez bebeklerin yapimi, bebek sanatçilarinca katilimcilara gösterilecek. Ayrica 14 Mayis Cumartesi günü saat 14.00’da kitre, dolgu, polimer, keçe, tas, damal ve hamurdan hazirlanan bez bebekler için sergi düzenlenecek.

Oyun ve Oyuncak Müzesi birim sorumlusu Aslihan Yikici dünyadaki ve Türkiye’deki bez bebekleri, Gaziantep halkina, sehirde bulunan usta ögreticilere ve ögrencilere tanitmak oldugunu belirterek, “4 yildir düzenlenen çalistayimiza toplamda 6 ülkeden katilim saglandi. Bu yil da 4 farkli ülkeden katilimcilarimiz bulunuyor. Bunlar Özbekistan, Kazakistan, Litvanya ve Türkmenistan. Bunun disinda Antalya, Sivas, Ardahan ve Balikesir’den gelen misafirlerimiz var. Gaziantep’ten ise Ezogelin Halk Egitim Merkezi, Oguzeli Belediyesi burada bulunuyor. Gaziantep Olgunlasma Enstitüsü ve Büyüksehir Belediyesi’ne bagli GASMEK birimi su anda burada bulunuyor’’ dedi.

Çalistaya su ana kadar yogun bir talep oldugunu ifade eden Aslihan Yikici, “Çalistayin ilk ve ikinci günü workshoplarimiz yapiliyor. Bunun yani sira herkesin yöresel ürünlerinin sergilendigi stantlarimizda bulunuyor. Cumartesi günü bir sergimiz olacak. Pazar günü de 4 yildir çalistaya gelen bebekler sergilenecek’’ diye konustu.

Usta eller hem tecrübelerini hem de hikayelerini anlatti

Özbekistan’dan gelen usta sanatçi Nadejda Kolesnikova, ziyaretçilerin begenisine sundugu bez bebekler hakkinda bilgi vererek, çalistay araciligiyla görücüye çikardigi ‘Kaynana’ bez bebek eserinin hikayesinin verdigi mesaji dile getirdi. Türkmenistan’dan katilan bir diger sanatçi Bahar Durdyyeva ise çalistayin ilk gününden bu yana atölyeyi gezen ziyaretçilerin ilgisinin hazirladiklari bez bebeklere yogun oldugunu belirterek, “Bu, çalistaya ben ikinci kez katiliyorum. Pandemi öncesi de bu atölye çalismalarinda yer almistim. Tekrar burada olmak benim için mutluluk verici” diye konustu.

Kaynak: İHA