Aydinli Eczacilar Günlerini Kutladi

Aydin’da 14 Mayis Eczacilar günü, 21. Bölge Aydin Eczaci Odasi tarafindan düzenlenen etkinliklerle kutlandi. Kahvalti etkinliginde meslektaslari ile bir araya gelen Baskan Karaarslan, sektördeki sorunlardan bahsederek, çözüm önerisinde bulundu.

Aydinli Eczacilar Günlerini Kutladi


21. Bölge Aydin Eczaci Odasi, 14 Mayis Eczacilar Günü dolayisiyla Aydin’da program düzenledi.

Programda ilk olarak Aydin Valiligi Atatürk Aniti’na Aydin Eczaci Odasi tarafindan çelenk sunumu gerçeklestirildi.

Program daha sonra Mugla karayolundaki bir isletmede eczacilar adina verilen kahvalti programi ile devam etti.

Kahvalti etkinliginde konusan Aydin Eczaci Odasi Baskani Sefa Kararaslan, “Bugünü, birligimiz, bölge eczaci odalarimiz, eczaci kooperatiflerimiz, eczacilik fakültelerimiz ve 44 bin eczacimiz ile birlikte kutlamanin kivancini yasiyoruz. Toplum sagliginin korunmasi ve gelistirilmesi, daha nitelikli bir saglik hizmeti sunulmasi ve daha iyi bir saglik ortaminin tesisi için yogun çaba sarf eden bir meslegin mensubu olmanin gururuyla yolumuzda yürümeye devam edecek, nice 14 Mayis’lari yine hep birlikte kutlayacagiz” diyerek konusmasina basladi.



Eczacilarin, Covid-19 pandemisinde saglik sektörünün sürekliliginin saglanmasinda ve acil durumlara müdahalede çok önemli bir rol oynadigini belirten Baskan Karaarslan, “Pandemi süreci, eczanelerin yayginliklarini, kolay erisilebilirliklerini, birinci basamak saglik hizmeti sunucusu kimliklerini, olaganüstü durumlarda büyük sorumluluklar ve rolleri fedakarca üstlenebileceklerini açikça göstermistir. Eczaneler, bu süreçte saglik hizmet sunumu çerçevelerini adeta yeniden yapilandirmislardir. Ancak görev ve sorumluluklari itibariyle üzerlerine titrenmesi ve adeta gözbebegi gibi korunmasi gereken eczacilarin, son yillarda giderek artan sayida sorunla bas basa birakildigini üzülerek görmekteyiz. Çözülmesi gereken sorunlar dag gibi birikmis, eczacilar adeta kaderlerine terk edilmislerdir. Günün ekonomik sartlarinda farkli sektörlere yönelik tesvik ve iyilestirmeler hayata geçirilirken, eczacilar tam 13 yildir revize edilmeyen ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesini beklemektedir. Eczacilarin bu talebi, hakli bir talep olmanin ötesinde artik ekonomik anlamda da bir zorunluluktur. Bir kez daha vurguluyoruz ki 2009 yilindan bu yana güncellenmeyen, mevcut kosullara hiçbir sekilde uyum saglamayan ilaç fiyat kararnamesi acilen güncellenmelidir. Çünkü eczanelerimizin artik mevcut ekonomik kosullarda ayakta kalma gücü tükenmis, eczane ekonomileri sürdürülebilir olmaktan çikmis ve erimistir. Eczacilarin bu çigligina acilen yanit verilmesi gerekmektedir” dedi.



Hastalarimizin ilaca erisiminde yasadigi sikintilarin giderilmesi için artik yilda sadece bir kez kur güncellemesi yapilmasinin gerçekçi olmadigini ifade eden Baskan Karaarslan, yilda en az 3 veya 4 kez kur güncellemesi yapilmasi gerektigini belirtti.



“Eczacilik mesleginin gelecegi açisindan karsi karsiya kaldigimiz bir diger sorun, kontrolsüz bir sekilde açilan eczacilik fakülteleri sorunudur” diye sözlerine devam eden Baskan Karaarslan, “1997 yilina kadar 7 adet eczacilik fakültesi bulunurken, 2001-2021 yillari arasinda bu sayi 6 kat artmis, bugün itibariyle eczacilik fakültesi sayisi 60’a dayanmistir. Egitim veren 47 eczacilik fakültesinden sadece 14’ü akredite eczacilik egitimi verebilecek kapasiteye sahiptir. Bu durumu, alt yapidan ve akademik kadrodan yoksun olarak açilan eczacilik fakültelerinin, diger fakültelerden egitim destegi talebi de açikça göstermektedir. Uluslararasi standartlarda kaliteli eczacilik egitiminin saglanmasi ve mesleki sürdürülebilirlik için, ülkemizde yeni eczacilik fakültelerinin açilmamasi çagrimizi tekrarliyoruz” dedi.



Baskan Kararaslan, internetten ve denetimsiz kanallardan satilan çesitli ilaç ve takviye edici gidalarin da karsi karsiya kalinan önemli bir saglik sorunu oldugunu söyleyerek, “Özellikle pandemi döneminde vatandaslarimizin büyük çogunlugu çesitli takviye edici gidalara yönelmis ve bu ürünlerin satislari kontrolsüzce artmistir. Internet üzerinden çesitli siteler kanaliyla yapilan bu satislar ciddi bir halk sagligi sorununa neden olmaktadir” açiklamasinda bulundu.

Baskan Kararslan, “Bu vesileyle salginla mücadelede en ön saflarda yer alan, olaganüstü sartlarda saglik hizmeti sunarken hayatlarini kaybeden 76 meslektasimizin, 24 eczane teknisyenimizin ve 2 eczaci odasi çalisanimizin aziz hatirasini saygiyla aniyoruz. Bilimsel eczaciligin 183’üncü yil dönümünde bütün meslektaslarimizin 14 Mayis Bilimsel Eczacilik Günü’nü kutluyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
Kaynak: İHA