Türkiye Ariciliginin Gelecegini Çaldilar Açiklamasi Kimyasal Ilaç Ithalatina Son Verecek Projeydi

Tekirdag’in Sarköy ilçesinde Türk Ari Gen Çalismalarinin yapildigi alanda onlarca ari kovaninin tahrip edilmesi sonucu 4 milyon ari telef olurken, ayni zamanda alandan ari irklari ve Türk Aricilik Projelerinin bilgi ve belgelerini çaldilar. Projenin basinda bulunan Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden Prof. Dr. Mustafa Necati Muz; “Biz bu projeye yurtdisindan ithalat yolu ile gelen kimyasal ilaç üretiminde kullanilan maddelerin ithalatina son vermek, azaltmak ve stratejik önem tasiyan aricilik konusunda Türkiye’nin sahip oldugu dünya ikinciligini daha da yukariya tasimak, bu noktada üretim yapmak amaciyla bu projeyi yürüttük” dedi.

Türkiye Ariciliginin Gelecegini Çaldilar Açiklamasi Kimyasal Ilaç Ithalatina Son Verecek Projeydi
Sarköy ilçesine bagli Uçmakdere’de Türk Ari Gen Çalismalarina iliskin milli aricilik projelerinin yapildigi alanda 200 ari kovani tahrip edilerek yaklasik 4 milyon ari telef edildi. Izole edilmis alanda 4 milyon arinin telef edilmesinin yani sira alandan bazi ari irklari ve ilaç denemesinde kullanilan ilaç deneme posetleri de çalindi. 7 yildir projenin basinda bulunan Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden Prof. Dr. Mustafa Necati Muz, Sarköy Ilçe Jandarma Komutanligina giderek sikayette bulundu.

Jandarma didik didik ariyor.

Bunun üzerine jandarma ekipleri, JASAT ve Olay yeri inceleme ekipleri hirsizligin meydana geldigi yüksek kesimlere çikarak arastirma ve inceleme islemlerine baslandi. Sarköy Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri de telef olan arilardan numune aldi. Çalinip tahrip edildigi iddia edilen yerli ve milli projenin ithalat yolu ile gelen kimyasal ilaç üretiminde kullanilan maddelerin ithalatina son vermek, azaltmak ve stratejik önem tasiyan aricilik konusunda Türkiye’nin sahip oldugu dünya ikinciligini daha da yukariya tasimak amaciyla bu proje üzerinde çalismalar son asamaya gelmisti.

"Projenin amaci kimyasal ilaç üretiminde kullanilan maddelerin ithalatina son verilmek"

Prof. Dr. Mustafa Necati Muz gazetecilere yaptigi açiklamada, “Projemiz, 2015 yilindan bu yana Tekirdag Sarköy ilçesi Uçmakdere Mahallesinde yürütülmektedir. Projeyi yürüttügümüz arazi hazine arazisidir. 10 dönümlük bu arazi tel örgü ile çevrilmistir. Içerisindeki arilarimiz Kirklareli, Edirne ve Tekirdag aricilar birligi üyelerinin bize ellerindeki en üstün arilardan seçip gönderip hibe ettigi arilardir. Biz bu projeye yurtdisindan ithalat yolu ile gelen kimyasal ilaç üretiminde kullanilan maddelerin ithalatina son vermek, azaltmak ve stratejik önem tasiyan aricilik konusunda Türkiye’nin sahip oldugu dünya ikinciligini daha da yukariya tasimak. Bu noktada üretim yapmak amaciyla bu projeyi yürüttük. Projemizde esas olarak amaçladigimiz sey, insan sagliginda apiterapide kullanilan ürünlerin kalintisiz ve daha saglikli üretilmesi için ari ürünlerinin de kalintisiz üretilmesiydi. Bu amaçla organik ilaçlar üretilmesi gerekiyordu. Biz Anadolu bitkilerinden elde ettigimiz endemik bir takim ekstralarla arilar üzerinde yasayan ‘Varuha’ ismini verdigimiz arilara virüs bulasan hastaliklara engel olmak için milli ilaç projesinin gelistirdik. Bu projeye 7 yildan beridir devam etmekteyiz. Bu proje süresince hastaliklardan ari ve kalintilardan ari ari kolonileri meydana getirdik. Genetik olarak üstün irklarda arilarimiz oldu. Bunlar Trakya Irki arilardi. Bu arilarin özelligi uysal olmasi ve yüksek miktarda bal üretmesidir. Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Bünyesinde Veteriner Ari Hekimligi Çerçevesinde bu projeler yürütüldü” dedi.



“Yilmayacagiz, vazgeçemeyecegiz bizi vazgeçiremeyecekler”

Prof. Dr. Mustafa Necati Muz açiklamasinin devaminda, “Proje içerisinde yer alan ariliga bundan birkaç gün önce geldigimizde ari kovanlarinin kapaklarinin açildigini, içerisindeki peteklerin yerlere döküldügünü, ilaç denemesinde kullandigimiz ilaç deneme posetlerinin tamaminin toplanarak çalindigini, yüksek protein içerikli kek örneklerinin çalindigini yüksek bal verimine sahip oldugu için seleksiyon yapmaya çalistigimiz ari kolonilerinin ana arilarinin çalindigini tespit ettik. Çalinan bal ya da kovan bulunamamaktadir. Tamamen genetik ve bilgi içerikli proje hirsizligi seklinde meydana gelmis bir olaydir. 2023 yilinda lanse etmeyi planladigimiz stratejik projelerden bir tanesiydi. Tamamen milli üretime, yerli üretime agrilik verip yurt disindan yapilan ithalatin önünü kesmeyi amaçlamaktaydi. Jandarma bugün olay yeri inceleme ekipleriyle birlikte parmak izi ve buna benzer bazi kriminolojik örnekler aldi. Yerinde tespitlerde bulundular. Çevrede ari kovanlarindan örnekler aldilar. Biz bu projenin bu hale sokulmasindan kesinlikle herhangi bir ümitsizlik içerisinde degiliz. Yilmayacagiz, vazgeçemeyecegiz bizi vazgeçiremeyecekler. Bütün hirsimizla kaldigimiz yerden devam edecegiz. Amaçlarini basaramayacaklar. Bu projeyi Türkiye Cumhuriyeti Devleti adina tamamlayarak Tarim Bakanligimiza patentini hediye ederek ürünlerin üretilip hem tüketicilerimize hem aricilarimiza dagitilmasini saglayacagiz. Bütün amacimiz budur” diye konustu.

Kaynak: İHA