Model Uydu Birincisi B-Dispate, Yeni Hedeflerin Pesinde

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi B-Dispate Takimi geçen yil Türksat Model Uydu Yarismasi’nda tam puan alarak birincilik elde etti. Ödüllerini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in elinden alan takim, 2022 yilindaki çalismalarini da araliksiz sürdürüyor.

Model Uydu Birincisi B-Dispate, Yeni Hedeflerin Pesinde
Ismini ‘Kara Elmas Uzay ve Havacilik Takimi’ olan Black Diamond Space & Aerospace Team’in bas harflerinden alan takim, NASA sponsorlugunda Amerika’da düzenlenen CanSat Competetion, Teknofest sponsorlugunda Türkiye’de düzenlenen TÜRKSAT Model Uydu ve TUBITAK Insansiz Hava Araci yarismalarinda üniversiteyi ve ülkeyi hem ulusal hem de uluslararasi platformlarda temsil etmeyi hedefliyor.

B-Dispate, 2018 yilinda Bülent Ecevit Üniversitesi Makine Mühendisligi, Elektrik - Elektronik mühendisligi ve Bilgisayar mühendisligi ögrencileri tarafindan kurulan bir proje ekibinin takim kaptanligini Berkay Akdemir, Model Uydu ekip liderligini Recep Arslan, takim danismanligini Doç. Dr. Serdar Yilmaz yapiyor.

"Amacimiz Türk Mühendisligi’ne katki saglamak"

Takim Kaptani Berkay Akdemir, gelisen teknolojide uzay havacilik sektörünün önem kazandigina dikkat çekti. Akdemir, "Zonguldak’in manevi mirasi olan kömürü ve üniversitemizin eski ismi olan Karaelmas’i yasatmak amaciyla takimimizin ismini koyduk. Takimimiz 2018 yilinda kuruldu. 2018 yilindan bu yana basta model uydu yarismalari olmak üzere insansiz hava araci yarismalari, roket yarismalari üzerine çalismalar yapmaktayiz. Bu tarz yarismalara katiliyoruz. Geçen yil Teknofest 2021’de model uydu yarismasinda Türkiye 1.’si olduk. Bu sene de yine çalismalarimiz ekibimizle birlikte devam ediyor. Ilerleyen zamanlarda da öncelikli amacimiz olmak üzere kendimizi gelistirmek için Türk Mühendisligine, Türkiye’ye katkida bulunabilmek için savunma sanayinde en azindan bizim de parmagimiz olsun. Bizim de bir katkimiz olabilsin diye amaçliyoruz. Katildigimiz yarismalar model uydu yarismalari, Teknofest’te de bu sekilde çalismalarimiz devam ediyor. Uzay havacilik sektörü her geçen gün teknolojik anlamda önem kazanmaya basladi.

Bizim bu yarismalara katilmamizin sebebi uzay havacilik sektörünün ülkemizde de son derece teknolojiye ayak uydurmasiyla her geçen gün gelisen teknolojiyle bu tarz çalismalarin da güçlenmesi amaciyla ülkemizde büyük bir hiz kazandi. Biz de bu tarz çalismalara devam ediyoruz. Ekibimiz donanimli ögrenci kadrosuyla birlikte her geçen gün daha olmak adina kendini gelistirmek adina bu tarz çalismalara önem vermeye basladik. Ilerleyen süreçlerde de gerekirse ulusal gerek uluslararasi yarismalarda boy gösterecektir" diye konustu.



9 aylik süreçte birincilik elde ettiler

Ekip lideri Recep Tayyip Arslan 15 kisilik ekiple çalismalarin sürdügünü ifade etti.

Arslan, "Bu sene model ekip liderligini yürütmekteyim. Takimimiz 15 kisi. Yeni ekip arkadaslariyla Teknofest 2022 model uydu yarismasina hazirlaniyoruz. Ekibimizin temelini, mekanik, yazilim ve elektronik ekip olmak üzere bu ekipler olusturuyor. Hedefimiz bu sene de birinciligimizi sürdürmek. O yüzden bu sene de hiz kesmeden çalismalarimiza basladik. Araliksiz sekilde çalismalarimiza devam etmekteyiz. Geçen sene model uydu yarismasina 9 aylik süreçte tamamladik. Pandemide zor kosullarda Zonguldak’a farkli illerden gelerek çalismalar yürüttük. Arkadaslarimiz çok büyük emek sarf ederek yarismada birincilik aldilar. 40 bin liralik ödül kazandik. Bundan sonra da yine bu hedefle bu birinciligi sürdürerek model uydu yarismasina hazirlaniyoruz" diye ifade etti.

Kaynak: İHA