Karaman'da Vakiflar Haftasi Etkinlikleri

Karaman’da Vakiflar Haftasi düzenlenen etkinliklerle kutlaniyor. Konya Vakiflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanli, “Anadolu’daki bin yillik medeniyetimizin asli unsuru olan vakiflar, milletimizin Allah’in rizasini kazanma temelinde insanlara iyilik yapma düsüncesinin bir tezahürü olarak var olmuslardir” dedi.

Karaman'da Vakiflar Haftasi Etkinlikleri
Vakiflar Haftasi dolayisiyla Hatuniye Medresesinde düzenlenen programda konusan Nurullah Osmanli, günümüzde vakiflarin sosyal bir kurum haline geldigini söyledi.

Osmanli, “Bu yilki Vakiflar Haftasinda ’Vakif Medeniyetinde Sosyal Politikalar, Sosyal Yardimlar ve Paylasma Gelenegi’ temasi üzerinde durulacaktir. Medeniyetimizin temel kurumlarindan olan vakiflarimiz, egitimden sagliga, tekil yapi mimarisinden sehirlesmeye, kültürden sanata, ekonomiye kadar sosyal hayatin her alanina paylasma/infak geleneginin bir ürünü olarak nüfus etmislerdir. Vakiflarimiz kadim bir sehir olan Karaman’imizim fiziki ve kültürel çevresine önemli katkilari olmustur. Gayretimiz bundan sonraki süreçte de bu eserlerin korunmasi kadar temsil ettigi infak kültürünün gelecek nesillere ulasmasi üzerine olacaktir. Bölgemiz sorumluluk alaninda onarimindan sorumlu oldugumuz 525 vakif eseri bulunmaktadir. Konya Vakiflar Bölge Müdürlügümüz yetki alaninda yönetimi kalmamis ecdattan emanet kalan 403 mazbut ve halen görevini sürdürmekte olan 11 mülhak vakfimiz bulunmaktadir. Geçmiste bizzat halkin iyilik yapma seviyesini de gösteren Allah’in rizasini kazanmak ugruna tüm varliklara malini paylasarak hizmet etme geleneginin bir ürünü olan vakiflarin yürüttügü birçok faaliyet, bu gün modern sosyal devlet ilkesinin bir geregi olarak devletimize ait birçok kurumun eliyle yürütülmektedir. 2021 yili içinde bölgemizde sivil toplum eliyle yönetilen 179 vakif ve genel müdürlügümüzün sorumlulugundaki mazbut vakiflarin vakfiye sartlari nedeniyle ihtiyaç sahiplerine yönelik gida, kirtasiye, ögrenci bursu, maas, giyecek ve yakacak yardimi pandemiye ragmen yaklasik 60 milyon TL harcama yapilmistir. Vakiflarimizin olmadigi durumda yardim ve vakif eseri onarimina yönelik giderlerin tamaminin devletimize yük olacagi düsünüldügünde, her hizmetin devletimizden beklenmedigi medeniyetimizin iyilik müessesi olan vakif gelenegimizin gelecek nesillere ulastirilmasinin önemi daha iyi anlasilacaktir” diye konustu.

Program, basari gösteren ögrencilere ödüllerinin verilmesi ve ‘Vakif Kültürümüzde Paylasim Örnekleri’ konulu drama sahnelenmesiyle sona erdi. Buradaki programa Konya Vakiflar Bölge Müdürü Nurullah Osmanli’nin yani sira KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namik Ak ve ögrencilerle davetliler katildi.

Kaynak: İHA