'Kalede Çilek Kadin Elinde Yetisecek' Projesi Devrede

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Ziraat Fakültesi’nin de istirakçiler arasinda yer aldigi ‘Kalede Çilek Kadin Elinde Yetisecek’ projesi çerçevesinde yerli ve milli ürün politikasi ile yöreye özgü çilek üretilecek.

'Kalede Çilek Kadin Elinde Yetisecek' Projesi Devrede
Firat Kalkinma Ajansi (FKA) tarafindan desteklenen ve Kale Belediye Baskanligi tarafindan yürütülen bu projenin taraflari arasinda Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin yani sira 4K Kale Kadin Kooperatifi ve Kale Kaymakamligi da yer aliyor. Bu projenin tarimsal faaliyetlerin çesitlendirilmesi ile yöre ekonomisine, insan kaynagi potansiyelinin gelistirilmesi ve bitkisel üretimde çesitlilik saglanmasina katkida bulunacaginin bilgisini paylasan MTÜ Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, proje ile ilgili, “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskanliginin yerli üretime verdigi önem ve destekten yola çikarak baslatilan bu proje, Malatya ili Kale ilçesinde istihdami artirmayi, ilçede ve çevre köylerde yasayan gençlere ve özellikle kadinlara is alanlari olusturarak ekonomik kazanç elde etmelerine yardimci olmayi ve depremden etkilenen ailelerin istihdamina katki saglamayi amaçlamaktadir” ifadelerine yer verdi.

Proje çerçevesinde, MTÜ Ziraat Fakültesi Ögretim Üyeleri tarafindan 30 kadin üreticiye 80 saatlik modern yetistiricilik teknikleri konusunda egitim verilecegini de vurgulayan Karabulut, “Yörede eskiden beri geleneksel çilek yetistiriciligi mevcuttur. Kale yöresinde 1960’li yillardan beri Kale çilegi olarak bilinen ve günümüzde de yetistiriciligi yapilan çilek hem lezzet, hem rayiha hem de dayanim açisindan oldukça kuvvetlidir. Proje çerçevesinde, ilçede kullanilmayan arazi sahiplerinin atil durumdaki arazileri kooperatifçe kiralanarak, Kale Kadin Kooperatifinin belirleyecegi arazi varligi olmayan dezavantajli kitleye kullandirilacaktir. Proje çerçevesinde kadin üreticilere verilecek egitimle açikta ve örtü-altinda yani seralarda çilek yetistiriciliginin hem teorik hem de pratik anlamda kazanimlar saglanmasi hedeflenmektedir” dedi.

Kaynak: İHA