Finlandiya Kayseri Fahri Konsoloslugu Açildi

Finlandiya Kayseri Fahri Konsoloslugu, Kayseri Sanayi Odasi’nda (KAYSO) düzenlenen törenle açildi. Açilista konusan Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Maki, “Türkiye ile Finlandiya iliskisi tarihteki rekoruna ulasmistir” dedi.

Finlandiya Kayseri Fahri Konsoloslugu Açildi
Düzenlenen törene Kayseri Vali Yardimcisi Semsettin Erkaya, Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Maki, Finlandiya Konsolosu Raimo Pahkasalo, Finlandiya Kayseri Fahri Konsolosu Murat Sert, Melikgazi Belediye Baskani Mustafa Palancioglu, KAYSO Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Büyüksimitci, Kayseri Ticaret Odasi (KTO) Yönetim Kurulu Baskani Ömer Gülsoy ve protokol üyeleri katildi.

Finlandiya’nin Kayseri’de bulunmak için pek çok nedeni oldugunu söyleyen Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Maki, “Finlandiya’nin Kayseri’de bulunmayi talep etmesinin nedenleri çok çesitlidir. Finlandiya Cumhuriyeti su anda çok mükemmel ticari iliskilere sahiptir. Ülkeler ile pek çok alanda da is birligi içerisindedir. Finlandiya ve Türkiye su anda is birligi içerisindeler. Karsilikli iliskilerimiz tarihteki en büyük rekoruna ulasmis vaziyette ve etkilesimlerimizin sayisi 2 milyona ulasmis. Sadece bu sene Disisleri Bakanimiz 2 kere Türkiye’yi ziyaret ettiler. Türkiye’ye ekonomik anlamda ziyaretlerimiz olacak. Murat beye buradaki önemli görevlerinde de basarilar diliyorum” dedi.

Finlandiya Konsolosu Raimo Pahkasalo da, “Konsoloslugumuz adina sayin Murat beyi Fahri Konsoloslugu için tebrik etmek istiyorum. Elçimiz mükemmel adaylar bulma konusunda çok basarili olmustur simdiye kadar. En son Izmir, Adana ve simdi de Kayseri’ye bagli konsoloslari seçmis bulunmaktayiz. Su anda Finlandiya Türkiye’de çok güçlü bir sekilde temsil edilmektedir. Önceki fahri konsoloslarimizin Istanbul ve Antalya’daki basarili çalismalarindan bahsetmemiz mümkündür. Su anda bizim de burada görevimiz Murat beye destek saglamak olacaktir. Bir kez daha tesekkür ediyorum. Umarim bu göreve gelisimiz iyi olur” ifadelerini kullandi.

Finlandiya Kayseri Fahri Konsolosu Murat Sert, Finlandiya’yi iyi tanimak ve is birliklerini çogaltmak gerektigini söyleyerek, “Basta Kayseri olmak üzere Aksaray, Nigde, Nevsehir, Sivas ve Yozgat illerini kapsayan bu onurlu göreve beni layik gördükleri için Finlandiya Devletine, uygun gören büyüklerimize ve dostlarimiza tesekkür ederim. Bu firsat ile bu görevin benim için sahsi anlamini ifade etmek istiyorum. Bir ülke düsünelim; sayisiz göller ve masalsi bir cografyasi var. 5,5 milyon nüfusu var. Finlandiya’nin insanlari tipki bizim gibi Ural-Altay dilinde konusmaktadir. Bence Finlandiya’yi iyi incelememiz lazim. Is birlikleri ve ortakliklar kurmamiz lazim. Teknolojik gelismeleri ögrenmeli ve faydalanmaliyiz. Ticaretimizi, sosyal ve kültürel iliskilerimizi aramizdaki turizmi arttirmamak için hiçbir sebep olmadigini düsünüyorum” dedi.

KAYSO Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Büyüksimitci ise, “Öncelikle Finlandiya’nin Ankara Büyükelçisi Sayin Ari Maki’yi sehrimizde ve odamizda görmekten duydugum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Ülkemizin AB katilim sürecine destek veren Finlandiya’yla ikili iliskilerimiz ve uluslararasi alandaki isbirligimiz, güçlenerek gelismeye devam etmektedir. Bugün burada açacagimiz fahri konsoloslukta bunun en güzel örneklerinden biridir. Kayseri, 6 bin yillik geçmisi ile hem üreten hem de ürettikleri ile Türkiye ekonomisine ve ihracatina ciddi katkilar saglayan bir ilimizdir. Sehrimiz 11 milyar dolar GSYH’ya, 5 milyar dolarin üzerinde de dis ticaret hacmine sahiptir. 3 organize sanayi bölgesi, 1 üretim agirlikli Serbest Bölgemiz var. 4. OSB kurma çalismalarimiz devam ediyor. 2021 yilinda Kayseri olarak 3 milyar 600 milyon dolarin üzerinde bir ihracat gerçeklestirerek, tüm zamanlarin ihracat rekorunu kirmis durumdayiz. Bu yil da insallah hedefimiz olan 4 milyar dolari rahatlikla yakalayacagimiza inaniyorum. Türkiye’de ilk bin ihracatçi firma arasinda 17 sirketimiz var. Her geçen yil ihracatçi firma sayimizi artiriyoruz. 700’ün üzerinde ihracatçi firmamizla, dünyanin 180’den fazla ülkesine ihracat yapiyoruz. Kayseri ile Finlandiya arasindaki dis ticaret verilerine kisaca göz atacak olursak, toplam 10 üyemiz tarafindan Finlandiya’ya maden ürünleri, elektrikli ev aletleri ve demir-çelikten mamul esya gibi alanlarda ihracat yapilmaktadir. Kayseri’nin 2021 yilinda Finlandiya’ya ihracati 25 milyon 133 bin 40 dolar ve 2020 yilina göre ihracattaki degisim de yüzde 188. Kayseri’nin 2021 yilinda Finlandiya’dan Ithalati 7 milyon 249 bin 560 dolar ve 2020 yilina göre ithalattaki degisim 2,84. Elbette bu rakamlar yeterli degil. Insallah bugün açilisini yapiyor oldugumuz fahri konsolosluk, dis ticaret hacmimizin daha da artmasina vesile olurken, sehrimiz ile Finlandiya arasindaki kültürel ve sosyal iliskilerinde gelismesine katki saglayacaktir. Murat Sert’in de bu görevi layiki ile yapacagindan hiç süphemiz yoktur. Fahri Konsoloslugun her iki ülke arasindaki iliskileri gelistirerek, köprü görevi yapacagina inaniyorum. Kayseri bir üretim ve ticaret sehridir. Ciddi bir potansiyele sahip oldugumuzun farkindayiz. Finlandiya’nin da ciddi bir sanayiye sahip oldugunu biliyoruz. Insallah Murat Bey’in de gayretleri ile bu potansiyellerimizi en iyi sekilde degerlendirerek, Finlandiya ile her alanda var olan baglarimizi daha da güçlendirecegiz. Biz de Kayseri Sanayi Odasi olarak, iki ülke arasindaki ekonomik, kültürel ve sosyal iliskilerin daha da gelismesi adina her türlü destege haziriz. Ben katilan herkese tesekkür ederken, Murat Sert’e hayirli olsun diyor, görevinde basarilar diliyorum” dedi.

Kayseri Ticaret Odasi (KTO) Yönetim Kurulu Baskani Ömer Gülsoy da, “Kayseri, 6 bin yillik tarihi, 4 bin 500 yillik ticari geçmisi ve yüzyili askin sanayi tecrübesi olan kadim bir sehirdir. Ilk uluslararasi fuar, Yabanlu Pazari adi altinda Kayseri’de gerçeklestirilmistir. Bugün ise 3 OSB’si, 5 üniversitesi ile Türkiye’nin tam ortasinda olan sehrimiz, 3 milyar 610 milyon dolarlik ihracat hacmine ulasmistir. 2023 yilinda 5 milyar dolarlik bir ihracat hedefi koyduk, insallah bunu da yakalayacagiz. Bunu söylüyorum çünkü Kayseri olarak en zorlu süreçlerde bile canla basla çalisan ihracatçi firmalara sahibiz. Sehir olarak 186 ülkeye ihracat yapiyoruz. 700’ün üzerinde ihracatçi firmamiz bulunuyor. Ilk bin ihracatçi firmalarimiz arasinda da 17 sirketimiz var. Finlandiya ile olan ticari iliskilerimiz hakkinda bilgi verecek olursam, 2021 yilinda Kayseri’nin Finlandiya’ya ihracati 25 milyon dolarin üzerinde Ithalati ise 7 milyon dolarin üzerinde ama bu rakamlar çok az, daha da üst seviyelere çikarmamiz gerekiyor. En çok maden ürünleri, elektrikli ev aletleri ve demir-çelikten mamul esya gibi alanlarda ihracat yapmaktayiz. Finlandiya’nin Ankara Büyükelçisi Sayin Ari Maki’de buradayken iliskilerimizi daha üst çikarmak için söz alalim. Fahri Konsolos Murat Sert’in katkilari ile bu ticaret hacmimizi daha da yükseklere tasiyacagimiza inaniyorum. Kayserimizin sahip oldugu imkanlar ve Finlandiya’nin sahip oldugu imkanlar bu ticaretin daha da yukarilara tasinmasina firsat saglayacaktir. Buradan tüm yatirimcilarimiza da çagrida bulunalim. Finlandiya’ya yatirim yapsinlar. Inaniyorum ki bugün hizmete açtigimiz fahri konsoloslugumuz ile her alanda iliskilerimiz çok daha hizli bir sekilde gelisecektir. Kayseri Ticaret Odasi olarak bizler de ekonomik, kültürel iliskilerin daha da artmasi için üzerimize düsen ne varsa yapmaya haziriz. Murat Sert kardesime de Fahri Konsoloslugunu hayirli olmasini diliyorum. Güzel islere imza atacagindan süphem yok” ifadelerini kullandi.

Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç ise, “Gerçekten güvenli bir liman olan, huzur sehri olan, yatirimcilar açisindan da önem arz eden ve cumhurbaskanimizin bizlere önerdigi yatirimciya destek ve ihracati önemseme baglaminda Anadolu’nun bagrinda bir cazibe merkezi olan böyle bir sehrin belediye baskani olmak bizler için onur ve gurur vericidir. Kayseri’nin yatirimci ve ihracat açisindan da daha da ileri götürülmesinin önemi bizler açisindan da çok açik ve ortada. Sehrimize bu anlamda bir etkinlik yapiliyor olmasi ve bir fahri konsolosluk çalismasinin burada hayata geçiriliyor olmasi bizleri keyiflendiriyor. Ben katilimcilarin her birine ayri ayri tesekkür ediyorum” dedi.

Konusmalarin ardindan protokol tarafindan hediyeler verilerek açilis kurdelesi kesildi.
Kaynak: İHA