Ev Tekstili Sektöründe HOMETEX Heyecani

BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, pandemi sürecinin tedarik zincirinde önemli bir degisime yol açtigini belirterek, “Ev tekstilinde daha önce rekabetçi olamadigimiz, ürün satmakta zorlandigimiz bazi pazarlarda fiyat tutturur hale geldik. Yeni dönemde özellikle Çin ve Hindistan’dan bosalan pazarlara hizlica girmemiz gerekiyor.” dedi.

Ev Tekstili Sektöründe HOMETEX Heyecani
Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO) genisletilmis sektörel analiz toplantilari ile sektörlerin nabzini tutmayi sürdürüyor. BTSO üyesi ev tekstil firmalarindan olusan 5’inci ve 30’uncu meslek komitelerinin ‘Genisletilmis Sektörel Analiz Toplantisi’ Oda Hizmet Binasi’nda gerçeklestirildi.

BTSO Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Burkay, Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ismail Kus, Meclis Baskan Yardimcisi Metin Senyurt ile meclis ve komite üyelerinin katildigi toplantida ev tekstili sektöründeki ticaret ve yatirim firsatlari, HOMETEX Fuari ve firmalarin talepleri degerlendirildi. Toplantida konusan Ibrahim Burkay, son 2 yillik dönemde tüm dünyanin basta pandemi olmak üzere ekonomik ve sosyal problemlerle mücadele ettigini söyledi.

Normallesmenin basladigi bir süreçte Rusya - Ukrayna savasi ile birlikte is dünyasi için sikintilarin yeniden bas gösterdigini ifade eden Burkay, “Bursa’da özellikle tekstil sektöründe Rusya ve Ukrayna’ya ciddi mal satiyoruz. Son 3 aydir bu pazarlarda lojistik faaliyetler bitti. Para transferleri durma noktasina geldi. Bu durum isletmelerin nakit akis dengelerini ve üretim kapasitelerini olumsuz etkiledi.” diye konustu.

Pandemi sürecinin ev tekstili sektörüne etkilerini degerlendiren Baskan Burkay, “Pandemi öncesi dünyadaki tüketim aliskanliklarina baktigimizda, özellikle yeni nesilde mekânsal baglilik ortadan kalkmisti. Evlerin ihtiyaçlarini karsilamak öncelik olmaktan çikmisti. Bu durum mekân tekstili sektörünü olumsuz etkiliyordu. Ancak pandemi ile birlikte tüm dünya evlere kapaninca insanlar evlerindeki eksikleri görmeye basladi.

Perdelerden halilara, mobilyalardan aksesuarlara kadar evdeki her sey degismeye basladi.

Sektörümüz ciddi bir taleple karsilasti. Çin, Hindistan, Ispanya ve Portekiz gibi sektördeki önemli üreticilerin pandeminin olumsuz sartlarindan etkilenmeleri, lojistik maliyetlerin artmasi tedarikte önemli bir degisime yol açti. Daha önce rekabetçi olamadigimiz, ürün satmakta zorlandigimiz bazi pazarlarda fiyat tutturur hale geldik. Yeni normale geçiste yeni projeler hayata geçirmeliyiz. Gerek BTSO gerekse de ihracatçi birlikleri bünyesinde hedef pazarlara yönelik farkli çalismalar yapmayi planliyoruz.” diye konustu.

Dünyadaki enflasyonist ortamin 2022 yilinin geri kalan kisminda da talepleri etkilemeye devam edecegini ifade eden Baskan Burkay, “2022, geçen yilin talep potansiyelini yakalayacagimiz bir yil olmayacak.” dedi.

FED ve Avrupa Merkez Bankasi’nin son açiklamalari ve yapilan faiz artirimlarinin emisyondaki paranin bir sekilde çekilmesini saglayacagina isaret ettigini belirten Burkay, konusmasini söyle sürdürdü: “Fiyat istikrarinin saglanmasi ve enflasyonla mücadele açisindan atilan bu adimlar tüketici güven endeksini negatif yönde etkilerken, talebi de azaltacak. Pandemi sürecinde firmalar çok önemli kapasite yatirimlari yapti. Makine parkurlari yenilendi. Üretimi azaltmamiz mümkün degil. Dolayisiyla hizli bir sekilde Çin ve Hindistan’dan bosalan pazarlara girmemiz lazim. Bu konuda ciddi bir avantajimiz var. Ancak bu pazarlarda kambiyo sisteminin oturmamis olmasi ve para transferlerinde sikintilar yasanmasi nedeniyle mutlaka avansli ve pesin çalismamiz gerekiyor. Tam kapasite çalisacagiz derken zarar etmemeliyiz. Hatalarin telafisinin geçmise nazaran çok daha zor oldugu bir dönemdeyiz. BTSO olarak bizler de bu cografyalarda B2B etkinlikleri ve mini fuar organizasyonlari düzenleyecegiz. Firmalarimizin bu etkinlikleri takip etmelerinde büyük fayda var.”

Ev tekstili sektöründe dünyanin en büyük fuarlarindan olan HOMETEX Ev Tekstili Fuari’na iliskin de degerlendirmelerde bulunan Baskan Burkay, “TETSIAD ve KFA Fuarcilik sirketimiz ortakliginda bu yil fuarimizin 26.’sini düzenleyecegiz. Alim heyetleri, trend ve ilham alanlari, stantlarinin kalitesi ile sektörümüze yakisan bir fuar yapacagiz. Özellikle alim heyetleri konusunda sektörün talepleri dogrultusunda çok titiz çalismalar yürütüyoruz. Rusya’dan alicilar gelmez endisesi tasiyorduk ama çok ciddi bir taleple karsi karsiyayiz. Fuarimiza Amerika ve Avrupa kitasindan, Körfez bölgesinden alicilar gelecek. Özellikle Körfez bölgesi çok önemli. Son 3 yildir bu pazara mal satamiyorduk. Simdi rüzgâr tersine döndü. Suudi Arabistan, Birlesik Arap Emirlikleri ve Kuveyt gibi ülkelerden alicilar gelecek. Sektörü uzun bir aradan sonra uluslararasi düzeyde bulusturacak ilk fuar olan HOMETEX, firmalarimiza önemli kazanimlar saglayacak.” ifadelerini kullandi.

BTSO 5. Meslek Komitesi Meclis Üyesi Erdogan Akyildiz ve 30. Meslek Komitesi Baskani Burak Anil’in komite çalismalarina iliskin bilgi verdigi toplanti görüs alisverisinin ardindan sona erdi.
Kaynak: İHA