''Beslenme Aliskanliklariniz Alerji Tedavinizi Etkileyebiliyor''

Iç Hastaliklari Uzm. Dr. Pinar Sariyildiz, ’’Günümüzde bir takim bagirsak kaynakli olmayan hastaliklar, bozulmus bagirsak bariyer islevi ve artmis bagirsak geçirgenligi ile iliskili olarak tanimlanmaktadir. Alerjik hastaliklar da bunlarin içindedir. Bu sebeple bagirsak geçirgenligini artiran gidalardan uzak saglikli beslenme aliskanliklarina sahip olmak alerji tedavilerinde degerlendirilmesi gereken önemli noktalardan birisidir’’ dedi.

''Beslenme Aliskanliklariniz Alerji Tedavinizi Etkileyebiliyor''


Soguk geçen kis günleri havalarin isinmasi ile kendini ilik bahar havasina birakti. Bazi kisilerde doganin uyanmasi ile allerjik sikayetler de bu mevsimde basliyor. Doga kendini büyütmek ve gelistirmek ister iken, polenler rüzgarin etkisiyle kilometrelerce yol kat ederek sehirlerdeki evlere ulasabiliyor. Bahar alerjileri çesitli klinik sikayetler ile kendini gösterebilir. En sik karsilasilan tablo ‘Saman Nezlesi’ olarak bilinir. Medicana Atasehir Hastanesi Iç Hastaliklari Uzm. Dr. Pinar Sariyildiz, burun tikanikligi, hapsirma, burun ve geniz akintisi, gözlerde sulanma ve yasarmalar, öksürük gibi belirtilerin saman nezlesine isaret ettigini belirtti.



’’Polen mevsiminde sikayetlerde artma normaldir’’

Polen mevsiminde sikayetlerin arttigina dikkat çeken Uzm. Dr. Pinar Sariyildiz, ’’Allerjik bronsit yani astim hastalarinda da polen mevsiminde sikayetlerde artma gelismesi olagandir. Bu tablo öksürük, hirilti ve nefeste daralma gibi sikayetler ile karsimiza çikabilir. Her iki klinik durumda sikayetler Covid-19 dahil diger viral enfeksiyonlarda da karsimiza çikabilir. Alerjiler bir enfeksiyon hastaligi olmadigi için bu kisilerde yüksek ates, üsüme, titreme, kirginlik, halsizlik, yorgunluk, kas agrilari, gögüs ve sirt agrisi gibi viremiye bagli semptomlara rastlamayiz. Klinikte sik rastlanan diger bir tablo ise kasinti, kizarma ve deride gelisen kabarikliklar seklinde ortaya çikan cilt reaksiyonlaridir’’ seklinde konustu.



Alerjiyi tetikleyen etkenlerden uzak durma önerileri

Dr. Sariyildiz, alerji tetikleyen etkenlerden uzak durulmasin için yapilmasi gerekenleri söyle açikladi: ’’Evinizde polen filtresi olan klima cihazi kullanmak. Evinizde iken veya arabaniz ile seyahat ederken camlari gerekli olmadikça açmamak, aracinizin klima filtrelerinin düzenli kontrolünü yaptirmak. Sikayetlerinizi arttiriyor ise evinizde tüylü evcil hayvan bulundurmamak ve bitki yetistirmemek. Evinizde toz ve polenleri barindirma ihtimali yüksek oldugu için hali, kilim, tüylü yastik veya minder kullanmamak. Polenlerin yogun oldugu gün saatlerinde gerekli olmadikça disari çikmamak; eger disari çikmaniz gerekiyor ise maske kullanmak ve evinize döndügünüzde dus almak. Sigara kullanmamak ve sigara dumanindan uzak durmak. Ev ve is ortamlarinda kuru hava varsa hava nemlendirici cihazlar kullanmak ilk tedbirlerdir.’’

’’Allerjik tablonun tetikledigi sikayetleri yatistirmak mümkün olabilir’’

Dr. Sariyildiz, sözlerine söyle devam etti: ’’Allerjiyi tetikleyen sikayetleri yatistirilmasi; antihistaminik ilaçlarin kullanimi, burun ve göz sikayetleri olan hastalarda allerjik burun spreyi ve göz damlalarinin kullanilmasi, cilt sikayetlerini yatistiran kortizonlu kremler kullanmak, astimi olan hastalarda önerilen tibbi cihazlarin kullanilmasi ile mümkün olabilir. Ince bagirsaklar vücudumuzun en büyük emilim yüzeyidir. Hücrelerdeki parmaksi çikintilar emilim yüzey alanini 100-120 metrekareye çikarmaktadir. Bu büyük emilim yüzeyi tek bir hücre katmani kalinligindadir. Teorik olarak bagirsaklarimiz vücudun içinde bulunmasina ragmen, burasi bir bariyer olarak kabul edilmektedir ve bu epitelin iç bölgesini vücudumuzun içi olarak algilamaktadir. Yüksek yüzey alani incecik bir bariyer olarak dizayn edildigi için aslinda burasi bedenimizin en büyük travmaya açik alanidir. Dolayisiyla ince bagirsak dokusunun altinda bagisiklik sisteminin büyük bir bölümü her an göreve hazir bir sekilde bekliyor.’’

Bagirsak sagligina dikkat çeken Dr. Sariyildiz, ’’Bedenimizin devamliligi adina ihtiyacimiz olan besin ve sivi emilimini saglamak için seçici bir bagirsak geçirgenligi gereklidir. Günümüzde bir takim bagirsak kaynakli olmayan hastaliklar, bozulmus bagirsak bariyer islevi ve artmis bagirsak geçirgenligi ile iliskili olarak tanimlanmaktadir. Allerjik hastaliklar da bunlarin içindedir. Bu sebeple bagirsak geçirgenligini artiran gidalardan uzak saglikli beslenme aliskanliklarina sahip olmak allerji tedavilerinde degerlendirilmesi gereken önemli noktalardan birisidir’’ diye konustu.

Kaynak: İHA