Aday Ögretmenlik Ve Ögretmenlik Kariyer Basamaklari Yönetmeligi Resmi Gazete'de Yayimlandi

Milli Egitim Bakanliginca Ögretmenlik Meslek Kanunu’na dayanilarak hazirlanan "Aday Ögretmenlik ve Ögretmenlik Kariyer Basamaklari Yönetmeligi" Resmi Gazete’nin bugünkü sayisinda yayimlandi. Yönetmelik ile resmi egitim kurumlarinda görev yapan aday ögretmenlerin yetistirilmeleri ile ögretmenlik kariyer basamaklarinda ilerlemelerine iliskin usul ve esaslar düzenlendi.

Ögretmenlik Meslek Kanunu dogrultusunda hazirlanan Aday Ögretmenlik ve Ögretmenlik Kariyer Basamaklari Yönetmeligi’ne göre ögretmenlerin uzman ögretmen ve basögretmen unvanlari için öngörülen yazili sinavlar, yilda bir defa yapilacak. Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, yönetmelige iliskin yaptigi degerlendirmede, "Türkiye egitim tarihinde ögretmenler ilk kez müstakil bir meslek kanununa kavustu. Ülkemiz, ögretmenligi bir meslek kanunu çerçevesinde kariyer yolu olarak tanimlayan ülkeler arasina girmis oldu. 60 yillik özlem ögretmenlere özgü bir meslek kanunu ile giderilmis oldu. Egitim tarihimiz açisindan bir ilk olan Ögretmenlik Meslek Kanunu’na dair yönetmelik, egitim paydaslarimizdan da alinan görüsler neticesinde nihayetlendirilerek Resmi Gazete’de yayimlandi. Basta ögretmenlerimiz olmak üzere tüm egitim camiamiza hayirli olsun" ifadelerini kullandi.

Aday Ögretmenlik

Aday ögretmenlerin adaylik süresi bir yildan az, iki yildan çok olamayacak. Bu süreçte aday ögretmenler, egitim ve uygulama görevlerinden olusan Yetistirme Programi’na tabi tutulacak. Yetistirme Programi, egitim kurulu karariyla belirlenecek. Yetistirme Programi, ihtiyaçlar dogrultusunda ayni usulle güncellenebilecek. Aday ögretmenlerin Yetistirme Programi kapsamindaki egitimlerin tamamina katilmalari zorunlu olacak. Bu egitimleri yasal mazereti nedeniyle tamamlayamayan aday ögretmenler, eksik kalan egitimlerini telafi egitimi ile tamamlayacak. Aday ögretmenlerden atanma niteliklerinden herhangi birini tasimadigi sonradan anlasilanlarin, adaylik süresi içinde atanma sartlarindan herhangi birini kaybedenlerin, adaylik sürecinde ayliktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulmasi cezasi alanlarin, Yetistirme Programi’na mazeretsiz olarak katilmayanlar ile bu program sonunda adaylik degerlendirme komisyonunca aday ögretmenlerin yetisme sürecinde yer alan egitim ve uygulama görevlerini yapip yapmadigina iliskin yapilan degerlendirmede görevleri yerine getirmedigi tespit edilenlerin görevine son verilecek ve bunlar üç yil süreyle ögretmenlik meslegine alinmayacak.

Kariyer basamaklari

Ögretmenlik, adaylik döneminden sonra ögretmen, uzman ögretmen ve basögretmen olmak üzere üç kariyer basamagina ayrilacak. Uzman ögretmenlige yazili sinav basvuru tarihinin son günü itibariyla ögretmenlikte adaylik dâhil en az 10 yil hizmeti bulunan, en az 180 saatlik Uzman Ögretmenlik Egitim Programi’ni tamamlayan, uzman ögretmenlik için gerekli mesleki gelisim çalismalarini tamamlayan ve kademe ilerlemesinin durdurulmasi cezasi bulunmayan ögretmenler basvuru yapabilecek. Basögretmenlige ise uzman ögretmenlikte en az 10 yil hizmeti bulunan, en az 240 saatlik Basögretmenlik Egitim Programi’ni tamamlayan, basögretmenlik için öngörülen mesleki gelisim çalismalarini tamamlayan ve kademe ilerlemesinin durdurulmasi cezasi bulunmayan uzman ögretmenler basvurabilecek.

Yazili sinavdan muafiyet

Lisansüstü egitimini tamamlayan ögretmenler, uzman ögretmen unvani için öngörülen doktora egitimini tamamlayan uzman ögretmenler ise basögretmen unvani için öngörülen yazili sinavdan muaf tutulacak.

Özel okul ögretmenleri ile diger kamu kurumunda çalisanlar, yazili sinava basvurabilecek

Özel ögretim kurumlari ile Bakanlik disindaki kamu kurumlarinda görev yapan ögretmenlerden veya uzman ögretmenlerden gerekli sartlari tasiyanlar, Bakanlikça uzman ögretmen veya basögretmen unvani için düzenlenecek egitim programina ve yazili sinava basvuru yapabilecek. Yazili sinavlara iliskin duyuru, sinav tarihinden en az 6 ay önce Bakanligin internet sitesinde ilan edilecek. Duyuruda sinava basvuru tarihi, sinavlarin yapilacagi tarih, sinav konularinin agirliklari, sorulacak soru sayisi ve puan degeri ile merkez sinav komisyonunca belirlenecek diger hususlara yer verilecek. Yazili sinav, Ölçme, Degerlendirme ve Sinav Hizmetleri Genel Müdürlügünce uzman ögretmenlik ve basögretmenlik için ayri ayri olmak üzere yilda bir defa yapilacak. Bu sinavlarda 100 puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alanlar basarili sayilacak. Yazili sinav sonuçlari, sinavin yapildigi tarihten itibaren en geç 30 gün içinde Bakanligin internet sitesinde duyurulacak.

Uzman ögretmen veya basögretmen unvani verilenlere sertifikanin düzenlendigi tarihi takip eden ay basindan itibaren unvanlari için öngörülen egitim ögretim tazminati ödenecek ve her unvan için ayri ayri olmak üzere bir derece verilecek. Özel ögretim kurumlari ile diger kamu kurumlarinda ögretmen olarak görev yapanlardan uzman ögretmen veya basögretmen unvanini aldiktan sonra Bakanlik veya diger kamu kurumlarinin ögretmen kadrolarina atananlar, göreve baslama tarihi itibariyla uzman ögretmen veya basögretmen unvanlari için öngörülen haklardan yararlanacak. Diger kamu kurumlarinda görev yapan uzman ögretmen ve basögretmenler, uzman ögretmen veya basögretmen unvani için öngörülen haklardan yararlanacak.

Yönetmeligin yürürlüge girdigi tarihte uzman ögretmen veya basögretmen unvanini haiz ögretmenler, bu unvanlari kullanmaya devam edecekler. Uzman Ögretmenlik Mesleki Gelisim Çalismalari, Basögretmenlik Mesleki Gelisim Çalismalari, Uzman Ögretmenlik Egitim Programi ile Basögretmenlik Egitim Programi kapsami, içerigi ve diger hususlar Bakanlikça düzenlenecek.
Kaynak: İHA