30 Yildir Heyelan Korkusuyla Yasiyorlar

Çorum’un Osmancik ilçesinde yasayan Mehmet Kocatürk ve esi Meryem Kocatürk 30 yildir her an evlerinin baslarina yikilma korkusuyla yasiyorlar.

30 Yildir Heyelan Korkusuyla Yasiyorlar
Osmancik ilçesine bagli Tepeyolalti köyünde ikamet eden Mehmet Kocatürk (77) ve esi Meryem Kocatürk’ün (76) yasadigi ev, 1992 yilinda meydana gelen heyelan nedeni köyde bulunan diger evlerle birlikte zarar gördü. Heyelan sonrasi köyde bulunan evler için bosaltilma karari alinirken köylülere yer gösterilerek afet evleri insa edildi. Kurulan mahalleye tasinan köy sakinleri yeni evlerine yerlesirken Mehmet Kocatürk ve esi Meryem Kocatürk kendilerine yer gösterilmedigi iddiasiyla kendi evlerinde kaldi. Çift, 30 yildir heyelan korkusuyla yasadiklarini söyledi.



Her an evlerinin baslarina yikilmasi tehlikesi altinda hayatlarini sürdürdüklerini belirten kanser hastasi Mehmet Kocatürk IHA muhabirine yaptigi açiklamada, “Heyelan nedeniyle köyümüzdeki evler yeni mahalleye tasindi. Dönemin muhtariyla aramiz iyi olmadigindan dolayi bizim hakkimiz verilmedi ve komsularimiz yeni mahalleye gitti, biz burada kaldik" dedi.



30 yildir heyelan korkusu ile yasiyorlar

Aradan geçen sürede herhangi bir gelisme yasanmadigini ifade eden 76 yasinda Meryem Kocatürk ise “30 yildir biz böyle heyelan korkusu ile yasiyoruz. Ev göçecek, göçmeyecek diyerek oturuyor öylece bekliyoruz. Her sene ugrasiyoruz, bir sonuç alamadik” diyerek kanser hastasi olan esi Mehmet Kocatürk’ün son 4 senede konuyla yakindan ilgilenemedigini ifade etti.

Tepeyolalti Köyü muhtar azasi Sadik Lafçi da, köy muhtarinin o dönemde kurulan yeni mahallede Kocatürk ailesine yer vermedigini iddia ederek, ailenin 30 yildir heyelan bölgesinde yasadiklarini belirtti.



"Muhtar onlara yer vermedi"

Kocatürk ailesinin magdur oldugunu belirten Sadik Lafçi, “Aile burada mahsur kaldi, bütün komsulari gitti. Heyelan içinde kaldilar, YSE’nin yaptigi çesmeyi görüyorsunuz çökmek üzere, onlarin evleri de çökmek üzere. Aile ne yapsin, muhtar yeni mahalleden yer vermedi” seklinde konustu.

Kayinbabasi ve kayinvalidesinin evlerinde tehlike içerisinde yasadigini kaydeden Satilmis Kicik, Istanbul’dan her ay köye gelerek evde güçlendirme çalismasi yaptigini belirterek, “Ev heyelan bölgesinde kaldi. Evde oturmalar ve sallanmalar meydana geliyor. Istanbul’da yasiyorum ve her ay buraya gelmek zorunda kaliyorum. Geldigimizde bizde burada kaliyoruz. Geceleri korkuyor, uyuyamiyoruz. Her geldigimizde tereddüt içerisinde kaliyoruz. Yetkililerin sesimizi duyup ailemizin yeni mahalleye tasinmasini istiyoruz. Istedigimiz tek sey yer gösterilmesi" ifadelerini kullandi.

"Bütün köy afet konutlarina tasindi"

30 sene önce yasanan heyelan nedeniyle köyün bir bölüme kurulan mahalleye afet evleri yapildigini hatirlatan Satilmis Kicik, kayinbabasinin hakkinin gasp edildigini iddia ederek, “Heyelan nedeniyle yeni bir mahalle kuruldu ve oraya afet evleri yapildi. Evler yapildiktan sonra köyde yasayanlar oraya tasindi. Herkese ev verildi ama dönemin muhtarinin tavri dolayisiyla Mehmet Kocatürk’ün hakki gasp edildi. 30 senedir ugrasiyor. Kamu görevlileri geliyor, ev heyelan bölgesinde oldugu için rapor tutuyor, onay veriliyor. Ancak mevcut muhtar da 30 yil öncesi muhtarin oglu. Muhtar yanlis bilgi vererek kamu görevlilerini de yaniltiyor. Bundan dolayi da Mehmet Kocatürk, ugrasip duruyor, hiçbir hak talep edemiyor" dedi.



"Muhtarlik babadan ogula geçti"

Mehmet Kocatürk’ün komsusu Ahmet Bagdat, “30 yil önceki muhtar, ’Onlara yer veremeyecegiz’ dedi.

Muhtar ona oy vermedikleri için ters gitti ayirdi onlari. Bu sefer de köye oglu muhtar oldu, aynisi yapmaya devam diyor" diye konustu
Kaynak: İHA