Otlarin Arasinda Kaybolan Tarih

Sivas’ta tarihi kent meydaninda cam fanus içerisine alinan tarihi kalintilar büyüyen otlarla adeta kayboldu.

Otlarin Arasinda Kaybolan Tarih
Sivas Belediyesi’nin 2008 yilinda gerçeklestirdigi ‘Selçuk Park ve Kent Meydani Düzenleme Projesi’ sirasinda yürütülen arkeolojik kazi çalismalarinda o tarihe kadar bilinmeyen hamam kalintilari bulunmustu. Selçuklu döneminden kalma üç medresenin arasinda bulunan tarihi hamam kalintilari o dönem üzerleri camla örtülerek koruma altina alindi. Bu sekilde kalintilar hem dis etkenlerden korundu, hem disaridan izlenebilmeleri saglandi hem de meydan bütünlügü bozulmamis oldu. Ancak yillar içerisinde cam fanuslarin altinda olusan nem kalintilar içerisinde yabani otlarin büyümesine neden oldu. Zamanla otlarla kaplanan kalintilar adeta kayboldu. Bilmeyenler için cam bölgelerin altinda ne oldugu merak konusu. Vatandaslar camlarin kaldirilarak kalintilarin açiga çikartilmasini istiyor.

“Kalintilar ortaya çikartilsin”

Yetkililerden tarihi hamam kalintisinin daha ön plana çikarilmasini isteyen Ibrahim Onur Törlük, “Ben burayi küçüklükten beri görüyordum ama ne oldugunun farkina varamiyordum. Küçük yaslarda pek umursamiyorduk ama büyüyünce burasinin tarihi hamam kalintisi oldugunu ögrendik. Burayi daha güzel yapmalari lazim, Sivas’imiza yakisir bir sey olmasi lazim. Içerisinde otlar büyüdü ve camdan içerisi gözükmüyor. Camlar hep kirildi ve bu camlarin tadilat edilmesi lazim, içerisinin aydinlatilmasi lazim, otlarin temizlenmesi lazim. Bu görüntü Sivas’a yakismiyor” dedi.

Tarihi hamam kalintisindan çogu insanin haberinin olmadigini söyleyen Beyza Koçyigit, “Küçüklügümden beri burasi böyle aslinda, bu hamam kalintisina pek düzgün bakilmiyor bence. Tarihi eserlerimize pek önem verdigimizi pek düsünmüyorum ben. Belediyenin buraya el atmasi gerekiyor. Sehrimizi güzellestirelim. Insanimiz çok nankör bence çünkü hiç bakmiyorlar buralara. Sadece gelip geçiyorlar buranin tarihi hamam kalintisi oldugunu bilen bile yoktur büyük ihtimalle” dedi.

Kaynak: İHA