Giresun'da Toplu Sünnet Söleninde 'Yanlis Sünnet' Iddiasi

Giresun’un Espiye ilçesine bagli Sogukpinar Belde Belediyesi tarafindan düzenlenen toplu sünnet töreninde sünnet edilen 31 çocuktan 6’sinin ailesi, evlatlarinin yanlis sünnet edildigi iddiasiyla belediyeye basvurdu. Aileler Giresun’daki hastanelere yönlendirilirken, Saglik Il Müdürlügü konuyla ilgili inceleme baslatti.

Giresun'da Toplu Sünnet Söleninde 'Yanlis Sünnet' Iddiasi
Sogukpinar Belde Belediyesi tarafindan geçtigimiz günlerde toplu sünnet söleni düzenlendi.

Sünnet edilen 31 çocuktan 6’sinin ailesi, evlatlarinin yanlis sünnet edildigi iddiasinda bulunarak belediyeye basvurdu. Çocuklar, belediye tarafindan Giresun’daki özel ve kamu hastanelerine yönlendirildi.

Olayla ilgili bilgi veren CHP’li Sogukpinar Belde Belediye Baskani Mustafa Eyice, “Sosyal belediyecilik anlaminda toplumsal hizmet amaciyla belediyemize gelen talepler üzerine toplu sünnet yapmak istedik. Bir doktor arkadasimizin tavsiyesiyle özel bir klinikte pratisyen doktor ile irtibata geçtik. Yaptigimiz protokoller sonucu toplu sünneti gerçeklestirdik. Belediyemize 45 çocuk müracaat etmisti, bunlar içerisinde 10 yasinda dahi olanlar vardi. Bu çocuklarimizdan birkaç tanesi cerrahi müdahale gerektigi için sünnet töreninde sünnet edilmedi. Sünneti gerçeklestirilen 31 çocuktan 6 tanesinin ailesi belediyemize müracaat etti. Sünneti gerçeklestiren doktor il disinda oldugu için baska hastanelere yönlendirdik. Belediye olarak bütün ailelerimizin masraflarini karsilayarak gereken tedavileri için destek oluyoruz. Herhangi bir magduriyet yasanmamasi adina ne gerekiyorsa yapmaya çalisiyoruz” dedi.



Aileler endiseli

Çocugunun yanlis sünnet edildiginin iddia eden Emine K., “Belediyemizin duyurusu üzerine toplu sünnet için ben de müracaat ettim. Çocugumu sünnet ettirdikten birkaç gün sonra sünnetinde farkliliklar görünce doktoru aradim. Beni özel bir hastaneye yönlendirdiler. Benim gibi birçok aile var. Bazi ailelerin çocuklari yanlis sünnet edilmis” diye konustu.



Doktordan açiklama: “Normal bir komplikasyon”

Toplu sünneti gerçeklestiren Iran uyruklu Türk vatandasi Pratisyen Doktor A.B. ise, “Yapilan sünnetlerde alt derinin, sünnet derisinin uzun kalmasi gibi bazi komplikasyonlar olabiliyor. Toplu sünnetler biraz hizli ve çabuk oldugu için böyle komplikasyonlar yasaniyor ama bunlar geri dönüsü mümkün olmayan hatalar degildir. Bunlari ailelerle görüstük ve ilettim. Il disinda oldugum için de baska doktor arkadaslara yönlendirdiklerimiz oldu. Tekrar sünnet yapilabiliyor. Aileler ile iletisim halindeyiz ve hiçbir sorun olmamasi konusunda hassasiyetimizi gösteriyoruz” diye konustu.



Il Saglik Müdürlügü inceleme baslatti

Toplu sünnet töreninde ailelerin sikayetleri üzerine inceleme baslatildigini belirten Giresun Il Saglik Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut, “Yapilan sünnet bilgimiz dahilinde olan bir konu degildir. Özel bir klinik doktoru tarafindan gerçeklestirilen bir sünnettir. Biz ailelerin sikayetleri üzerine bir inceleme baslattik. Konunun takipçisiyiz. Bizim yapilacak sünnet töreninden ailelerin sikayetleriyle bilgimiz oldu ve gereken incelemeyi baslattik” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA