Bal Üretimi Öncesinde Aricilara Seker Destegi

Sivas’ta bal üretim sezonu öncesinde yaklasik bin 500 bal üreticisine 480 ton ucuz seker destegi verildi.

Bal Üretimi Öncesinde Aricilara Seker Destegi
Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan bal üretiminin desteklenmesi için aricilara besleme sekeri amaçli saglanan ucuz sekerlerin dagitimi sürüyor. Sivas Ari Yetistiriciligi Birligi araciligi ile iki tir dolusu sekerin dagitimi bugün gerçeklestirildi.

Bugün gerçeklestirilen dagitimlara birlikte Sivas’ta bin 500 üreticiye toplamda 840 ton seker dagitilmis oldu. Destek projesi çerçevesinde kovan basi 2 kilo 600 gram seker teslimi yapilirken üreticiye 50 kiloluk bir seker çuvalinin maliyeti 430 TL oldu. Üreticilere teslim edilen ucuz sekerin besleme amaçli olarak Subat ile Haziran aylari arasinda arilara verilmesi öngörülüyor.

Konuyla ilgili açiklama yapan Sivas Ari Yetistiriciligi Birligi Baskani Yahya Epsileli, bal üretimi için erken bahar denilen dönemde arilara seker yedirilmesi gerektigini belirtip, “Tarim Bakanliginin bizlere tahsis ettigi 324 ton sekerin besleme sekeri olarak dagitimini yapiyoruz. Kovan basina 2 kilo 600 gram seker veriyoruz. Yeter mi yetmez tabi, yetkililerimize seker dedigimiz zaman bizi yanlis degerlendiriyorlar. Sivas bölgesi için bizim Subat ayindan baslayarak Haziranin 5’ine kadar arilarimizi hem yavruya yatirmak hem mum ördürmek için sekerle beslememiz gerekiyor. Haziran ayinin 5’inden itibaren bal akiminin baslamasiyla arimiza sekeri kesiyoruz. Bu sekerle besleme, sekerle bal yaptirma anlaminda bir sey degil. Nasil çocuk annesinden dünyaya geldiginde anne sütüne ihtiyaç varsa bizimde arilarimizin erken baharda sekere ihtiyaci var ve kesinlikle yedirmemiz lazim. Bizim tarlaci diye tabir ettigimiz arilarimizin tarlalardan bol miktarda nektar tasiyabilmesi için çok ariya ihtiyacimiz var. Bu bugün 25’inci tir toplamda 840 ton seker dagitmis olacagiz. Insallah aricilarimiza hayirli olur. Su anda 1500 civarinda arici bu sekerden faydalaniyor. Birligimizin 3 bin üyesi var, bunlarin bir bölümü pasif aricilarimiz. Daha önceden dagittigimiz aricilarimiza yeni seker vermiyoruz. Bal sezonunda Haziran ayinin 5’inden itibaren arida sekerle besleme yapiliyorsa balda bozulma olur. Bunun önlenmesi için nektar akisinin basladigi anda sekerin kesilmesi gerekiyor balin kalitesi açisindan bu çok önemli” dedi.

Kaynak: İHA