Tiyatro Ve Senaryo Yazari Türker Kurugül Açiklamasi 'Tarihin Baltaci Mehmet Pasa'ya Bir Özür Borcu Var'

Çorum’un Osmancik ilçesinde bir dönem TSK mensubu olarak görev yapan “Baltaci Mehmet ve Katerina” müzikalinin senaristi, yazar Türker Kurugül, tarihin Baltaci Mehmet Pasa’ya bir özür borcu oldugunu söyledi.

Tiyatro Ve Senaryo Yazari Türker Kurugül Açiklamasi 'Tarihin Baltaci Mehmet Pasa'ya Bir Özür Borcu Var'
Osmanli tarihine damga vurmus Sadrazam Baltaci Mehmet Pasa’nin Yunanistan’in Limni Adasi’ndaki mezarinin memleketi Osmancik’a getirilmesi için Osmancik Gazeteciler Cemiyeti’nin baslattigi arastirmalarina ardindan bir dönem Osmancik Jandarma Komutanligi’nda görev yapan Türker Kurugül, “Baltaci Mehmet ve Katerina” adli müzikali yazmisti.

Türker Kurugül’ün kaleme aldigi Prut Zaferi’nin önemli isimlerinden Baltaci Mehmet Pasa’nin hayatinin anlatildigi müzikal daha sonra Devlet Tiyatrolari sanatçisi Celal Biyikli tarafindan yönetilen 120 kisilik dev kadro ile Bursa’da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gösterime girmisti.

"Avrupa bugünkü sinirlarini Baltaci Mehmet’e borçludur"

Müzikalin senaristi Türker Kurugül, geçtigimiz günlerde verdigi bir röportajda eserlerinden bir tanesinin Baltaci Mehmet ve Katerina hikayesi oldugunu hatirlayarak, “Müzikal olarak 120 kisilik bir ekip ile tiyatro sahnesinde yerini almistir. Dönemin Osmanli Imparatorlugunu ve Baltaci ile Katerina arasinda yasananlari iftiradan arindirip gerçekleri ile gün yüzüne çikartan bu eser, tarihin Baltaci Mehmet’e bir özür borçlu oldugunu göstermistir. Avrupa bugünkü sinirlarini Baltaci Mehmet’e borçludur ”dedi.



Osmancikli Sadrazam üniversitenin ders programina alindi

Istanbul Üniversitesi Osmancikli Sadrazam Baltaci Mehmet Pasa’nin hayatinin konu edildigi kitabi 2019 yilinda üniversiteli ögrencilerinin ders programina alinmisti.

Istanbul Üniversitesi Osmancikli Sadrazam Baltaci Mehmet Pasa’nin hayatinin konu edildigi Türker Kurugül tarafindan kaleme alinan “Baltaci Mehmet ve Katerina” adli müzikal kitabini “Türk Tiyatrosu” adi altinda Üniversite Kütüphanesi’nde okurlarina sunulurken ögrenciler içinde 2019 yilinda ders programina alinmisti.
Kaynak: İHA