Kültür Ve Turizm Bakanligindan, Sinema Sektörüne 26 Milyon Lira Destek

Kültür ve Turizm Bakanligi, 23 uzun metrajli sinema filmi projesi için sektöre 26 milyon 450 bin lira destek sagladi.

2022 yilinin ikinci destekleme kurulunda “Uzun Metrajli Sinema Film Yapim”, “Ilk Uzun Metrajli Kurgu Film Yapim”, “Çekim Sonrasi”, “Dagitim ve Tanitim” ile “Ortak Yapim” türündeki 129 proje, sinema sektör temsilcilerinden olusan 8 kisilik destekleme kurulunca degerlendirildi.

Kültür ve Turizm Bakanliginca, 11 “Uzun Metrajli Sinema Film Yapim” projesine 17 milyon 200 bin lira, 9 “Ilk Uzun Metrajli Kurgu Film Yapim” projesine 8 milyon 250 bin lira, 2 “Çekim Sonrasi” projesine 500 bin lira ve 1 “Ortak Yapim” projesine 500 bin lira destek saglandi.

Genç yönetmenlere destek

Bakanligin destekleri çerçevesinde ilk filmini gerçeklestirecek yönetmen destegi ile bu yil yine umut vadeden 9 yönetmenin ilk uzun metrajli sinema filmlerini yapabilmelerine olanak saglandi.

Daha önce Bakanliktan aldiklari ilk uzun metrajli sinema film destegi ile Tolga Karaçelik, Mahmut Fazil Coskun, Emin Alper, Banu Sivaci, Kaan Müjdeci, Ali Aydin, Vuslat Saraçoglu, Seyid Çolak, Fatih Özcan, Mehmet Bahadir Er gibi birçok yönetmen çektikleri filmlerle Sundance, Berlin, Venedik, Moskova, Saraybosna, Varsova ve Tokyo gibi dünyanin en önemli film festivallerinden ödüllerle dönmüstü.

Usta isimlere destek

“Lal Gece” filmiyle Berlin Film Festivali “Kristal Ayi” ödülünün de aralarinda yer aldigi 30’dan fazla ödülün sahibi olan usta yönetmen Reis Çelik’in “Kör Gece”, “Küf” filmiyle Venedik Film Festivali’nden “Gelecegin Aslani” ödülünü kazanan yönetmen Ali Aydin’in “Kompleks”, “Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku” filmiyle birçok festivalden ödülle dönen yönetmen Çigdem Vitrinel’in “Nasil Yapmali?”, önceki filmi “Annemin Sarkisi” filmiyle Saraybosna Film Festivali’nden “En Iyi Film” ödülüyle dönen yönetmen Erol Mintas’in “Polen”, ilk filmi “Aidiyet”in dünya prömiyerini “Berlin Film Festivali’nde gerçeklestiren yönetmen Burak Çevik’in “Bir Ihtimal Daha Var”, ilk filmi Saf’in dünya prömiyerini Toronto Film Festivali’nde gerçeklestiren yönetmen Ali Vatansever’in “Bir Arada ve Yalniz” projesi ile çektigi belgesel filmlerle Türk belgeselciligine yeni bir soluk kazandiran ve “Tenere” isimli belgeseliyle Manchester Film Festivali’nden ödülle dönen yönetmen Hasan Söylemez’in “Metamorfoz” isimli yeni uzun metrajli belgesel projesi de desteklenen projeler arasinda yer aldi.

Animasyon ve ortak yapimlara destek

Kültür ve Turizm Bakanligi’nin son yillarda verdigi desteklerle üretimi belirgin sekilde artan uzun metrajli animasyon filmler gisede büyük basarilara imza atmisti. Bu yil da yönetmen Senol Kiliç’in “Manu” isimli projesi desteklenen filmler arasinda yerini aldi.

Farkli ülkelerden sinemacilari bir araya getirmesi, bilgi ve teknoloji aktarimi, yerel fon kaynaklarina erisim ve potansiyel pazarlar olusturulmasi gibi sebeplerle sinema sektöründe oldukça önemli hale gelen “Ortak Yapim Destegi” türünde bu yil Bulgaristan, Çekya, Gürcistan, Almanya ve Türkiye ortak yapimi “The Moon is A Father Of Mine” adli projeye destek saglandi.

Belgesel Film Yapim Destegi’ türündeki basvurular, Mayis ayinda gerçeklestirilecek olan 2022 yilinin üçüncü destekleme kurulunda degerlendirilecek.
Kaynak: İHA